Oriveden kulttuuripalkintoja jaettiin tänä vuonna kaksi – vuoden urheiluteon voittanut sai palkinnoksi muun muassa säkillisen porkkanoita

Vanha Orivesi värikuvin
Timo Suvanto digitoi noin 500 negatiivia kirjaa ja näyttelyä varten. Kuvan hän on ottanut itse.

Oriveden itsenäisyyspäivän juhlassa myönnettiin kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalkinnot. Ne julkisti elämänlaatulautakunnan puheenjohtaja Jari Latomäki.

Kulttuuripalkinnon saivat Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi ja Timo Suvanto.

Perusteluissa todettiin, että Kulttuuriosuukunta Pro Orivesi tehnyt ainutlaatuista työtä kulttuurin eteen vaikeanakin aikana. Lisäksi Kampuksen mainittiin olevan monipuolinen kulttuurikeskus, joka näkyy paikallisesti ja myös valtakunnallisesti. Kampus on myös yhteistyökumppani kaupungille ja paikallisille toimijoille.

Timo Suvanto on orivesiläistaustainen, mutta nykyisin Vantaalla asuva tietokirjailija ja valokuvaaja. Hän on viime vuosina toteuttanut perinnetyötä Oriveden hyväksi.

Orivesiaiheiset omakustanneteokset valokuvineen ja kuvanäyttely Oriveden Taitokeskuksessa vuonna 2020 ovat antaneet mahdollisuuden nähdä, miltä Orivesi näytti muun muassa väritettyjen kuvien kautta. Valokuva-aiheista koulutusta ja kursseja hän on myös pitänyt Orivedellä muun muassa vuonna 2021.

Vapaa-aikaohjaaja Petteri Lähteenmäki toi juhlaan terveiset palkitulta Timo Suvannolta.

– Timo Suvanto haluaa lahjoittaa orivesiläisiin vanhainkoteihin kirjoittamansa kirjan Orivesi ennen värikuvin. Hän haluaa muistaa Oriveden vanhainkoteja, joissa yhdessä hänen vanhempansa Paavo ja Tellervo Suvanto viettivät vanhuutensa viimeiset ajat saaden erinomaista hoitoa ja kohtelua.

Lue myös: Viime vuosisadan mustavalkoinen Orivesi esittäytyy nyt väreissä – näyttely kattaa ajanjakson viime vuosisadan alusta 1960-luvun lopulle

Oriveden kulttuuripalkinto on myönnetty vuodesta 1988 lähtien vuosittain tunnuksena merkittävästä kulttuuritoiminnasta tai urasta paikallisessa kulttuurielämässä.

Liikkuvan maalin ennätysjoukkueessa ampuivat veljekset Tomi-Pekka ja Sami Heikkilä Orivedeltä. Joukkueen kolmas ampuja oli keuruulainen Ida Heikkilä, joka ei ole sukunimikaimojensa sukulainen. Kuva: Mika Heikkilä

Vuoden urheilija ammunnan parista

Vuoden urheilijana palkittiin Tomi-Pekka Heikkilä, joka on menestynyt liikkuvan maalin ammunnassa. Tällä kaudella Heikkilä saavutti kolme henkilökohtaista suomenmestaruutta ja kaksi suomenmestaruutta joukkuekisassa, joissa hän oli tekemässä myös suomenennätystä. Heikkilän seura on kangasalalainen K-64.

Lue myös: Sami ja Tomi-Pekka Heikkilä toivat Orivedelle neljä henkilökohtaista SM-mitalia

Vuoden nuorisotoimijana palkittiin Pitkäjärven nuorisoseura ry. Sen todettiin olevan aktiivinen yhdistys, joka mahdollistaa monenlaista toimintaa. Yhdistyksellä on jäseniä noin 200.

Se järjestää viikoittaista toimintaa seurantalossa Lehtolassa ja kesällä yhteisellä uimarannalla. Yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia ja retkiä, joilla on mukana myös paljon kesä- ja talviasukkaita Oriveden ulkopuolelta. Yhdistys on näkyvä ja tärkeä toimija myös liikunnan saralla: se tekee ja ylläpitää talvisin hiihtolatuja ja luistelukenttää sekä retkiluistelurataa.

Hiihtokoulun syystreenit
Markus Hämäläinen johdatti syksyllä 2020 hiihtokoululaiset lämmittelylenkille ennen triathlon-treeniä. Kuva: Juha Jäntti

Kunnon kuntalaisen titteli Hämäläiselle

Kunnon kuntalaisena palkittiin Markus Hämäläinen. Hän on OrPon hiihtojaoston toteuttaman hiihtokoulun organisaattori. Hiihtokoulussa on ollut 4-12-vuotiaita osallistujia noin sata. Hämäläinen on ollut aloittamassa tämän vuoden kevättalvella myös erityislasten hiihtokoulua, joka on noteerattu myös valtakunnallisesti.

– Hämäläinen on tehnyt pitkäjänteistä ja vaikuttavaa työtä lasten liikuntaharrastuksen eteen, Latomäki kertoi perusteluissa.

Lue myös: Latupohjat on saatu kohtalaiseen kuntoon – hiihtokoulut alkavat loppiaisen jälkeen

Vuoden nuorisourheilija on korkeushyppääjä Teemu Laurikainen. Hän otti hallikaudella M17-sarjan suomenmestaruuden ja hyppäsi kauden aikana myös sarjansa kärkituloksen.

Lue myös: Teemu Laurikainen hyppäsi kahden metrin kerhoon – hän on toinen orivesiläinen, joka on kyseisen korkeuden ylittänyt

Lisäksi hän edusti Suomea Ruotsi-Suomi-maaottelussa poikien joukkueessa. Laurikainen on toinen orivesiläinen, joka on ylittänyt kahden metrin korkeuden.

–Teemu tunnetaan erittäin kovana ja omistautuneena harjoittelijana, Latomäki totesi palkintoperusteluista.

Juuso Hassin ja Heikki Heiskasen mitalikahvit
Heikki Heiskasen (oikealla) ja Juuso Hassin mitalikahveille vuonna 2020 pääsi mukaan Juuson isä ja valmentautumisen vahva taustahahmo Jaakko Hassi. Kuva: Juha Jäntti

Nuorisojoukkueena palkittiin yhdistelmäjoukkue

Vuoden valmentajana palkittiin Jaakko Hassi. Hän on tehnyt merkittävää valmennustyötä jo vuosia ja valmennettavien joukkoon kuuluvat muun muassa Lauri ja Juuso Hassi, Oona Viljanen, Aino Suorsa ja Anna Pyykkö.

– Hän on valmentaja, joka keskittyy urheilijoihin kokonaisvaltaisesti ja on kehittänyt myös omaa osaamistaan jatkuvasti.

Vuoden joukkue on Tuiskun naisten jalkapallojoukkue. Tuiskun naiset voittivat piirin kevätsarjan ja olivat syyssarjassa kakkosia. Joukkue harjoittelee kolme kertaa viikossa ja joukkueessa pelaa monenikäisiä naisia.

Vuoden nuorisojoukkueen palkinnon sai Fortuna ja RuoSkAn U17-yhdistelmäjoukkue. Siinä pelaa vuosina 2005 ja 2006 syntyneitä pelaajia, jotka on koottu Fortunan ja RuoSkAn pelaajista. Palkintoperusteluissa todettiin, että joukkue tarjoaa harrastusmahdollisuuden vuosiksi eteenpäin ja joukkueiden yhdistäminen torjuu drop out -ilmiötä.

Vuoden aikuisurheilijan palkinnon sai Lauri Hassi. Hän osallistui ensimmäistä kertaa aikuisten yli 30-vuotiaiden SM-kilpailuihin, joista hän voitti kaksi suomenmestaruutta ja yhden pronssin kolmelta eri juoksumatkalta.

Parvelan Retu
Parvelan Retu on muun muassa vuoden 2021 kylmäveriravureiden Pohjoismaiden mestari. Kuva: Suomen Hippos

Vuoden urheiluteosta säkillinen porkkanoita

Lisäksi elämänlaatulautakunta päätti tänä vuonna yksimielisesti, että vuoden urheiluteko on Parvelan Retu ja sen tiimi. Palkinnon se sai Oriveden edustamisesta ja poikkeuksellisesta menestymisestä kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa.

Latomäki mainitsi Retun ansioiden vuonna 2021 olevan niin kattavat, ettei hän alkanut niitä edes palkinnon julistuksen yhteydessä luettelemaan.

– En ala niitä ansioita nyt ravaamaan, Latomäki sanoi.

Palkinnoksi Retu saa Oriveden kaupungin loimen ja säkillisen porkkanoita. Lisäksi tiimi saa Orivesi-villasukat pitämään varpaat ja kaviot lämpiminä.

Palkintojen taustana on se, ett Oriveden elämänlaatulautakunta palkitsee vuosittain orivesiläisittäin merkittäviä tekoja, jotka tukevat paikallista kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimintaa.

Esitykset lautakunnalle tehdään pääosin seurojen ja kuntalaisten toimesta. Elämänlaatulautakunta voi myös käyttää omaa harkintaansa palkitsemisissaan.

– Vuosittain lautakunnassa on todettu, että palkitsemisesityksiä voisi olla enemmän ja niitä voitaisiin tehdä myös ristiin, jos omalta toimialalta ei löydy sopivaa ehdokasta palkittavaksi. Toivon kuntalaisilta sekä seura- ja yhdistystoimijoilta edelleen aktiivista toimintaa asian suhteen, Latomäki totesi.

Opintorahaston apuraha kahdeksalle nuorelle

Vuonna 1990 perustetun Oriveden kaupungin ja seurakunnan yhteisen opintorahaston apurahaa haki kahdeksan henkilö. He kaikki täyttivät apurahan saamisen ehdot, joten jokainen heistä sai apurahan.

Apurahan saivat Cilla Järvi, Tuomas Helminen, Julia Laine, Milla Järvenmäki, Silja Ojala, Suvi Silvasvuori, Jenny Schulz ja Atte Virtanen.

Vapaa-ajanohjaaja Petteri Lähteenmäki totesi, että apurahaa hakevien määrä on ollut aika pieni vuosittain. Hän toivoikin, että viesti apurahan mahdollisuudesta välittyisi laajasti kaikille, jota se voisi koskea.

– Rahaston tarkoituksena on tukea taloudellisesti orivesiläisten ammatillisia ja korkean asteen opintoja. Alle 29-vuotiaiden päätoimisten opiskelijoiden tulee olla opintojensa loppupuolella, Lähteenmäki sanoi.

Apurahaa myönnetään Oriveden ulkopuolella opiskeleville. Apurahaa jaetaan vuosittain enintään 5 000 euroa.

Juttua on muokattu 6.12.2021 klo 16.37: Lisätty Timo Suvannon kuvan yhteyteen kuvaajatieto ja lisätty Parvelan Retun saaman palkinnon kohtaan Jari Latomäen ravaamiseen liittyvä repla.

Juttua on muokattu 6.12.2021 klo 20.37: Apurahan saaja on Cilla Järvi, ei Silla Järvi kuten jutussa aiemmin mainittiin. Apurahan saaja on Jenny Schulz, ei Jenni Schultz kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Leave a Comment