”OrPo tuli peliin kovaa, ja saimme ensimmäisessä erässä satasella turpaan”

OrPo löysi lopulta tiukan taisteluasenteen. Palloa hakee Ariana Pirv, tilannetta seuraavat Jessika Mursula, Annukka Paloniemi ja Netta Rekola. Kuva: Juha Jäntti

Pihtiputaan LiigaPlokin päävalmentaja Mikko Pesosella oli lauantaina Orivedellä tuima iltapuhde. Mies asteli joukkueensa tappiollisen ottelun jälkeen infotilaisuuteen silmin nähden tyytymättömän oloisena, ja hänen kommenttinsa kertoivat vähintään pienestä tuskastumisesta.

– Ensimmäinen erä oli meiltä surkea esitys, emme olleet yhtään valmiita peliin. OrPo tuli kovaa, ja saimme satasella turpaan, Pesonen kiteytti ottelun alkuvaiheita.

– Joukkueemme oli toisessa erässä jo paljon pirteämpi. Syöttöjen vastaanotto oli siinä vielä surkeampaa kuin avauserässä, mutta saimme silti hyökkäyspuolelle tehoja ja pärjäsimme siinä paremmin.

OrPo nappasi naisten lentopalloliigan kotiottelussaan kolme sarjapistettä eräluvuin 3-1 (25-14, 21-25, 25-23, 25-23). Voiton myötä joukkue nousi sarjataulukossa viidenneksi. Se on kuitenkin pelannut kolme ottelua vähemmän kuin nelospaikkaa pitävä Hämeenlinna. Lauantaina tappion kokenut LiigaPloki on kaksi pinnaa OrPon jäljessä.

Pesonen totesi, että LiigaPloki sortuu edelleen tekemään liikaa virheitä erien ja otteluiden ratkaisupaikoissa.

– Kun pääsemme 20 pinnan tuntumaan, sitten alkaa sählääminen. Erien loput menevät liian helposti hasardiksi, kun sen sijaan joukkueen pitäisi vain nuijia tiukasti peruslentopalloa loppuun asti. Tässä me nyt hävisimme.

– Voittamisen kulttuuri pitää oppia tekemällä kentällä töitä. Tarvitsemme vielä paljon lisää kovuutta.

LiigaPlokin Silvia Pertens taiteilee OrPon kolmen pelaajan torjunnan kanssa. Muurin ovat tehneet Liisa Rinta-Tassi, Netta Rekola ja Annukka Paloniemi. Kuva: Juha Jäntti

Hengetön alku

Kumpikin joukkue aloitti ottelun tahmeasti. OrPo pääsi tehtailemaan pisteitä hyvänlaiseen tahtiin vaikeilla aloituksilla, joiden kanssa LiigaPlokin vastaanotolla oli suuria vaikeuksia erityisesti kahdessa ensimmäisessä erässä.

Vieraat näyttivät jäävän avauserässä tyystin OrPon jalkoihin, kun Nea Luntamo vei syöttöputkellaan kotijoukkueen 12-3 johtoon. LiigaPlokin peli olikin koko erän täysin sekaisin. OrPo vei erän selkein numeroin, vaikka senkään peli ei vielä päässyt kunnolla käyntiin.

LiigaPloki kokosi rivinsä toiseen erään tullessaan, ja edelleen vaisun hengettömästi pelannut OrPo oli ahtaalla varsinkin erän loppuvaiheissa. LiigaPloki sai hyökkäysvaihteensa päälle, ja he löysivät ajoittain myös torjunnan kohdalleen. Lähinnä vaikeat aloitussyötöt sekä Ariana Pirvin järkevä ja monipuolinen hyökkäyspeli pitivät OrPon johdossa tilanteeseen 19-19 asti.

Sitten Pesonen vaihtoi kentälle ykköspaikalle Aliisa Kähkölän, jonka todella pahat aloitukset kimpoilivat OrPon vastaanottajien käsistä seinille. Kähkölän viiden syötön putki lannisti kotijoukkueen ja toi vieraille illan ainoan erävoiton.

LiigaPlokin päävalmentaja Mikko Pesonen oli eri mieltä tuomarin ratkaisuista ottelun kuumilla loppuhetkillä. Kuva: Juha Jäntti

OrPolla vahvempi halu voittaa

Vaisulla ilmeellä aloittanut OrPo oli kolmos- ja neloserässä kuin kokonaan toinen joukkue. Vieraat olivat kummassakin erässä alkuun niskan päällä, mutta OrPo löysi peli-ilon ja hurmoshengen, jotka siivittivät lopulta ratkaiseviin erävoittoihin.

OrPolla oli jatkuvasti vaikeuksia aloitusten vastaanotoissa, joista vain 32 prosenttia nousi hyväksyttävästi passarille. Siitä huolimatta hyökkäyspeli alkoi kulkea. Ariana Pirv nousi ratkaisijaksi tärkeissä palloissa, vaikka hän paukutti välillä myös torjuntaan tai rajojen ulkopuolelle.

Pirv päätti ottelussa 48 hyökkäystä, joista hän takoi suoraan 22 pistettä. Korkealta lyövä Liisa Rinta-Tassi sai 31 passia, joista lähteneistä hyökkäyksistä 9 jäi vastustajan kenttään. Netta Rekola päätti onnistuneesti useita satasen hyökkäyksiä, ja hän pelasi myös virheettömän ottelun pistesaldolla 9/+9.

Lopulta ottelun ratkaisivat OrPon vahvempi voitontahto ja myös oikeassa paikassa esiin noussut pelirutiini. Kolmoserän lopulla torjuntapiste ja Annukka Paloniemen pari kovaa lyöntiä veivät OrPon eräpalloon tilanteessa 24-21. Vieraat tulivat vielä pisteen päähän, kunnes Rekola päätti erän komeasti ässäsyötöllään.

Päätöserä oli kummaltakin joukkueelta päättäväistä taistelua. Pirv takoi välillä voimalla palloa LiigaPlokin kenttään, ja välillä hän heitti jujupalloja tyhjiin paikkoihin. Vastapuolen ykköstykit Anna Yefremenko ja Silvia Pertens antoivat samaa lääkettä takaisin.

Tärkeä onnistuminen tuli, kun Jessika Mursula vetäisi tilanteessa 23-23 vapauttavan ässäsyötön, eikä LiigaPloki saanut ottelupallosyötöstäkään enää hyökkäystä aikaiseksi.

Tunnepuoli hallinnassa

OrPon parhaaksi valittu Ariana Pirv oli jälleen kerran kotijoukkueen ja koko ottelun tehokkain pistetehtailija. Ottelun kokonaissaldo 26 pistettä vei hänet koko liigan pistepörssin kärkeen. Hänen teholukemansa olivat nyt kirjatut 12 virhettä huomioiden +14.

– Keskityimme nyt syöttöihin, ja onnistuimme siinä hyvin. Tämä oli meille tärkeä voitto, joka antoi kokemusta siitä, että pystymme nousemaan vaikeistakin tilanteista, Pirv arvioi ottelun jälkeen.

Päävalmentaja Nikolaos Gitzekos piti ottelun tärkeimpänä antina sitä, että OrPon pelaajat pystyivät hallitsemaan tunnepuolen tiukoissakin tilanteissa. Myös syötöt lähtivät hänen mielestään mallikkaasti.

– Syöttö on pysynyt melkoisen vakaasti hyvällä tasolla. Moni muu asia vaatii vielä kohennusta, esimerkiksi torjuntaa pitää parantaa vielä paljon.

LiigaPlokin parhaaksi pelaajaksi valittiin Anna Yefremenko. Pro libero -palkinnon sai OrPon Emilia Putkisaari.

Ariana Pirv sai kukkaset tultuaan valituksi liigan marraskuun tähdistökokoonpanoon. Hän oli mukana ykköskuusikossa myös lokakuussa. Toinen kukkakimppu ojennettiin Annukka Paloniemelle, jolle tuli täyteen 1 000 tehtyä liigapistettä ottelussa LP Vampulaa vastaan. Paloniemi oli nyt pienen sairastelunsa jälkeen ensimmäistä kertaa kentällä pelaten reilut kaksi erää.

OrPon pelit jatkuvat heti sunnuntaina, kun joukkue matkustaa Puijo Wolleyn vieraaksi Kuopioon.

Leave a Comment