Hymyn takana kyyneliä – Heli Merosen taiteeseen voi tutustua vielä viikon ajan Oriveden kirjastossa

Heli Meronen
Heli Merosen vieressä oleva surullista pelleä esittävä taulu on ajankohtainen pandemian aikakautta kuvastava teos. Merosen vasemmalla puolella on riikinkukko, joka on vaatinut taiteilijalta kärsivällisyyttä monien yksityiskohtiensa vuoksi. Kuva: Mirkka Tuominen

Talviaisissa asuvan taiteilija Heli Merosen taidenäyttely Oriveden kirjastossa saa jatkoa vielä viikon ajan.

Oriveden kaupungilta apurahan näyttelyä varten saaneen Merosen taideteoksissa esiintyy ajankohtaisia teemoja kuten surullista pelleä kuvaavat taulut.

Yksi kirjastossa esillä olevista tauluista on nimeltään Kyynel, jossa surullisen näköisen pellen silmäkulmasta valuva kyynel kuvastaa nykyaikamme ilmiötä muun muassa pandemian aiheuttamien kärsimysten suhteen.

– Esimerkiksi asiakaspalvelijoiden täytyy usein hymyillä, vaikka he olisivatkin surullisia. Usein ihmiset käyttävät vaikeissa elämäntilanteissa jonkinlaista naamiota peittääkseen surunsa. Nyt ihmisten on helppo piiloutua maskin taakse, Meronen toteaa.

Heli Meronen
Mustavalkoisen mosaiikkityön nimi on Pierrot ja rakkaus, joka on Merosen tämän syksyn töitä. Teoksissa Meronen on käyttänyt materiaaleina peiliä ja mosaiikkia. Merosta kiehtoi mustavalkoisuus. Meronen käyttää mielellään teoksissaan myös sydän-teemaa ja vanhoja koruja. Kuva: Mirkka Tuominen

Iloa ja surua samaan aikaan

Merosen taulujen pelleillä on kyyneliä tai pellet itkevät ja nauravat samaan aikaan. Meronen on tuonut teoksiinsa syvyyttä muun muassa silmiä kuvaten.

– Kyynel voi tulla ihmiselle myös helpotuksen tunteesta, Meronen miettii.

Pelle-teema sai alkunsa Merosen kaupan lopetettua toimintansa vuonna 2017. Heli Merosen kaksosveli Jari Meronen tekee myöskin taidetta esimerkiksi metallista.

– Kun kauppa lopetettiin, meistä tuli veljeni kanssa ITE-taiteilijoita. Pidimme veljeni kanssa kauppaa 35 vuoden ajan, Heli Meronen kertoo.

Heli Meronen, taidenäyttely
Heli Meronen on tehnyt mosaiikkitöitä kymmenisen vuotta. Kipinän mosaiikkitöihin Meronen sai Talviaisten talolla olevalla lasikurssilla, jota opetti Pirjo-Riitta Hyytinen. Kuva: Mirkka Tuominen

Lasin ja mosaiikin parissa kymmenen vuotta

Meronen on maalannut lisäksi eläinaiheisia tauluja. Kirjastossa esillä oleva toinen puputaulu meni heti kaupaksi, joten Meronen maalasi myös toisen. Meronen on maalannut lisäksi muitakin eläimiä, esimerkiksi koiria.

– Ystävät ovat aina silloin tällöin kysyneet minulta, maalaisinko heidän lemmikkieläimiään, Meronen kertoo.

Merosen näyttelyssä on esillä myös lasitöitä ja mosaiikkia. Upeat, värikkäät taideteokset valloittavat värikkyydellään.

– Lasi- ja mosaiikkityöni ovat olleet suosittuja jo monta vuotta. Olen tehnyt niitä kymmenen vuoden ajan. Maalannut olen jo 25 vuotta, Meronen kertoo.

Heli Meronen
Eräs Heli Merosen taideteoksista esittää Merosen ystävän rikkinäistä lapsuutta alkoholistiperheessä. Meronen ei käytä ystävänsä oikeaa nimeä, mutta teos on saanut nimekseen Katja. Kirjaston lattialle sijoitetussa teoksessa on käytetty tekniikkana muun muassa rikkinäistä peiliä. Sammakko reunassa kuvastaa prinssejä, jotka muuttuvat sammakoiksi. Shakkinappula on osoituksena elämän siirroista. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment