Paikallislehtien Antti-patsas on myönnetty THL:lle – tunnustus annettiin paikallislehtien työn tukemisesta poikkeusaikana ajantasaisella ja alueellisella tiedolla

Antti-patsas, THL

Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ry:n varapuheenjohtaja, Loviisan Sanomien päätoimittaja Arto Henriksson, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta, THL:n viestintäjohtaja Marjo Loisa ja Uutismedian liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen. Maskit poistettiin kuvauksen ajaksi. Kuva: Uutismedian liitto / Elina Kuismin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on saanut Suomen paikallislehtien myöntämän vuoden 2021 Antti-patsaan tunnustukseksi paikallislehtien työn tukemisesta poikkeusaikana ajantasaisella ja alueellisella tiedolla.

Uutismedian liiton tiedotteessa todetaan, että koronapandemia on koetellut kriisitiedottamisen taitoja ja rajoja. Erityisesti vuonna 2020 kansalaisten tiedonjano koronasta, sen leviämisestä ja käyttäytymisestä oli valtava.

Pandemia toi perinteisesti hyvin paikallisiin aiheisiin keskittyviin paikallislehtien toimituksiin uuden tilanteen, kun valtakunnan uutiset olivat yhtäkkiä aivan samalla tavalla erittäin paikallisia, ja ihmisillä oli suuri halu seurata uutisointia aiheesta.

– THL:lle lankesi iso vastuu nopean, ajantasaisen ja oikean tiedon välittäjänä. Se pystyi ripeästi luomaan viestintä- ja tiedotuskulttuurin, joka tuki poikkeuksellisessa tilanteessa uutismedioiden toimintaa pienistä paikallislehdistä lähtien. Tilanteessa, jossa tietoa kaivattiin, sitä myös saatiin, tiedotteessa todetaan.

THL sai suhteellisen nopeasti verkkosivuilleen runsaasti avointa dataa, jota tiedotusvälineet myös paikallisella tasolla ovat kyenneet hyödyntämään. Koronakartta-palvelusta tuli seurattu kanava kaikissa toimituksissa.

Niin sairaanhoitopiirien kuin paikallisten terveyskeskusten tiedotuslinjauksissa on valitettavasti ollut isoja eroja maan eri puolilla. THL:n rooli on siksikin korostunut tiedon jaossa samanaikaisesti kaikkialle maahan.

– Vaikka THL ei ole tiedotuksen vaikeuksilta kokonaan välttynyt, se on välittänyt kaikkein kaikkiaan kuvaa avoimesta ja runsaasta tiedottamisesta. Koronatiedon kasvoiksi nousi THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja, tutkimusprofessori Mika Salminen, jonka asiallinen, selkeä ja rauhallinen tapa esiintyä oli uskottavaa ja omiaan rauhoittamaan kansalaisia pandemian yllättävyyden ja ennustamattomuuden keskellä, tiedotteessa sanotaan.

Uutismedian liiton paikallislehtijaosto, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ja Suomen Paikallismediat Oy jakavat valtakunnallisen Antti-patsaan vuosittain Antin päivänä tunnustuksena yhteisölle tai henkilölle, joka on toiminnallaan edistänyt paikallislehdille tärkeitä arvoja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?