50 vuotta sitten: Nuoret kohottivat Ponnistuksen valioluokkaan, Hämeessä edellä enää Tampereen Pyrintö

vanha vuosikerta, yleisurheilu
He nostivat Ponnistuksen valioseuraksi. Eturivissä parhaiten onnistuneita ja palkittuja, mm. Kirsti Kujala. Oik. puheenjohtaja Martti Seppälä ja muuta seurajohtoa.

Oriveden Ponnistuksen yleisurheilujaoston kesäkauden päättäjäisissä Suojassa oli salin täydeltä, nuorta tyytyväistä väkeä. Myös seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Matti Seppälä julkitoi seuran johdon tyytyväisyyden ja kiitokset yu-väelle: olihan kivuttu nyt valioluokkaan, ohitettu monta nimekästä seuraa. Hämeen piirissä on edellä enää kuulu Pyrintö; TU-38:n kanssa Ponnistus tasasi hopeatilan.

Ennen 250 palkinnon jakoa selostikoulutusohjaaja Eero Uotila urheilijain ruokakysymyksiä, ja ponnistuslaisten uskottu moukarivalmentaja Taisto Polvi (murolelainen sahateknikko, joka pitäisi saada Orivedelle vakinaisesti) neuvoi moukari-, mutta muitakin heittäjiä. Yu-jaoston uupumaton puheenjohtaja Kalle Uotila jakoi toisen työmyyrän, OrPon toiminnanjohtaja Martti Lapin kanssa stipendit ja palkinnot.

Kirsti Kujala seuran paras

Vanhaan tapaan oli nimetty parhaat urheilijat. Seuran parhaaksi osoittautui A- luokan juoksijatyttö Kirsti Kujala. Muut: paras miesjuoksija dip.ins Esa Korri, paras keskimatkojen ravaaja asevelvollinen Kalevi Mäkinen, paras hyppääjä Jouko Heinisuo, paras heittäjä Kari Kortekangas ja iloisin yllättäjä Markku Henttonen sekä paras naisjuoksija Kirsti Kujala, paras hyppääjä Tuija Järvinen, paras heittäjä ja iloisin yllättäjä Eila Kivioja.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Tulosten ja aktiivisuuden perusteella palkittiin 74 orpolaista. Kärjen järjestys: Merja Sipilä, Anni Mattila, Pirkko Niittymäki, Kristiina Ärrälä, Kirsti Kujala, Päivi Korri, Tiina Tuokkola, Paula Ahlqvist, Tuija Järvinen ja Marketta Niittymäki.

Ikäkausihuiput: Pirkko Niittymäki, Marjo Niemi (10 v.), Kristiina Ärrämäki, Hardy Dieter, Jouko Henttonen, Erik Saarinen, Jouko Ronkainen ja Pertti Luukko (10 v.). Kaikkiaan 27 seuramestaruuspalkintoa jaettiin tämän lisäksi.

Ponnistuksen ensimmäiset lahjakorttistipendit saivat Markku Henttonen, Kari Kortekangas, Jouko Heinisuo, Eila Kivioja, Voitto Savikko, Kalevi Mäkinen, sekä esineitä ja tarvikkeita Tuija Järvinen, Kirsti Kujala, Tapio Ketonen, Anni Mattila, Päivi Korri, Ulla Partonen, Pirkko Niittymäki, Pekka Kotilainen, Tapio Heinisuo ja Teuvo Vallenius.

Stipendien kokonaisarvo on 620 mk. Niitä olivat lahjoittaneet Centrum, Kotipohja, Oriv. Pyörä, Syrenin kellosepänliike, Oriv. Säästöpankki, Oriv. Osuuspankki, KOP, PYP ja Keskisuomalainen.

”Laakereilla ei saa levätä…”

Kalle Uotila sanoi, päättäessään yu-vuoden 1971 selontekonsa, ettei laakereilla ole varaa levätä vaikka mukavalta nyt tuntuukin. Hän jatkoi:

”Vuosikertomus antoi kovin valoisan kuvan toiminnastamme; aivan kuin olisimme huipulla ja parantamisen varaa ei enää olisi. Näin ei suinkaan ole asianlaita. Ensinnäkin meillä on varaa nostaa kärkeä niin, että ensi suvena saadaan 15 SM-pistettä kokoon. Tämä ei nykynäkymin ole mahdottomuus. Meidän on vain uhrattava enemmän aikaa ja varoja valmennukseen. Pätevistä valmentajista on puutetta. Oriveden harjoitusolosuhteita pitäisi kohentaa, samoin keskusurheilukenttä kumiasfalttiratoineen tulisi rakentaa mahdollisimman pian. Valmentajien ja seuraneuvojien harteilta tulisi Suojan kentän hoito siirtää kunnan kenttämestarin huostaan. Edellä tehdyt esitykset toteutettuina olisivat omiaan auttamaan yleisurheiluamme eteenpäin kohti kansallista huippua. Olemme nyt saavuttaneet piirin kärkitason. Seuraava vaihe on kivuta kansalliseen kärkeen. Siihen kyllä yllämme, jos meillä riittää tarmoa yrittää. Sitä on tähän asti riittänyt, toivotaan, että sitä on jatkossakin. Nyt vain harjoittelemaan, harjoittelemaan ja taas harjoittelemaan.”

Poimintoja kertomuksesta seuraavassa numerossamme.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 2.12.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment