Entisille päiväkodeille löytyivät uudet omistajat – Joonas-koulu muuttaa Liljan talosta Aseman päiväkodin tiloihin

Joonas-koulu, Oriveden Steiner-pedagoginen erityiskoulu, on toiminut tässä Liljan talossa alusta asti eli vuodesta 1993. Tontti on kuitenkin kaupungin suunnitelmissa kaavailtu kerrostalotontiksi. Kuva: Anne Kotipuro

Käytöstä poistettujen Holman ja Aseman entisten päiväkotien kaupanteko hoidettiin netissä Huutokaupat.com-palvelun kautta. Holman hirsinen kiinteistö myydään nokialaiselle pariskunnalle remontoitavaksi asumiskäyttöön 65 000 eurolla.

Aseman entisen päiväkodin hinta nousi huutokaupassa 170 425 euroon, ja siitä korkeimman tarjouksen teki Joonas-koulun, Oriveden Steiner-pedagogisen erityiskoulun kannatusyhdistys. Joonas-koulu on vuodesta 1993 toiminut kaupungin vuokralaisena keskustassa, Liljan talossa. Varsinaisen toimiluvan se sai vasta vuonna 2011 toimittuaan siihen asti väliaikaisin luvin.

Mäkelänkujan tontti varattu kaavassa kerrostalolle

– Tiedossamme on ollut, että kaavamuutos on tulossa ja Mäkelänkuja 1 on tulevaisuudessa varattu kerrostalorakentamiselle. Olemme ymmärtäneet, ettei nykyinen paikka ole lopullinen ja on oltu avoimin mielin. Keskustassa ei kuitenkaan ole ollut tarjolla meille sopivaa tilaa, kertoo kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Esko Osmo.

Kaupunki esitti myös Aseman päiväkotia Joonas-koulun taustayhteisölle, mutta siinä kohtaa jäätiin vielä kuulolle. Kun se sitten tuli huutokauppaan, koitti hetki, että nyt on toimittava.

– Katsoimme, että tietty panostus kyetään siihen tekemään. Tarvitsemme lisää tiloja, ja päiväkoti on ihan kelpo rakennus huolimatta siitä, että se on jo 1948 rakennettu, mutta kuitenkin hirsirakenteinen. Korjausvelkaahan siinä on, mutta käytössä on hyvä kuntotutkimus siitä, mitä pitää 10 vuoden sisällä tehdä. Sikäli ollaan jalat maassa.

Koulussa on tällä hetkellä kymmenkunta oppilasta, mutta toimilupa mahdollistaa isommankin määrän. Heillä kaikilla on erityisen tuen päätös, mikä käytännössä tarkoittaa, että oppilaita ja henkilökuntaa on yhtä paljon. Opetuksen laadullisten tavoitteiden täyttyminen lähtee kuitenkin Osmon mukaan ihanteellisesta ryhmäkoosta.

Muuttopäivää vielä vaikea ennustaa

Kauppakirjaa päästään allekirjoittamaan vasta valitusajan jälkeen. Seuraavaksi on tehtävä oma suunnitelma, miten tiloja jaetaan. Muitakin suunnitelmia koulun kehittämiseksi on olemassa, joten muuttopäivää on vielä mahdoton ennakoida.

– Olemme iloisia, että kaupunki suhtautuu meihin ja tarpeisiimme hyvin. On käyty keskusteluja muistakin koulutiloista, jotka olisivat vapautumassa. Orivedellä tiedossa olleista tiloista tämä on kuitenkin selkeästi paras, sanoo Esko Osmo, joka vie koulun asioita eteenpäin tiiviissä yhteistyössä Riitta Harjusen ja rehtori Anne Loukusa-Aholan kanssa.

Ennen Aseman päiväkodin myyntiin laittoa isosta tontista päätettiin irrottaa kaupungille erillinen määräala. Kaupassa omistajaa vaihtaa rakennuksen ohella silti noin 3 500 neliön tontti.

Leave a Comment