Tuuren tarina polkaisi käyntiin omat pohdinnat supervoimista – ROKin ja Karpinlahden toisenlainen aamupäivä nosti ilmoille kaveritaidot

Konsta Nukarinen (vas.), Juho Nyberg, Jerkka Saarinen, Joel Syväjärvi ja Otto Haarala tunnistivat helposti omia vahvuuksiaan, Välitä! -hengessä supervoimia. Kuva: Anne Kotipuro

Välitä! -kampanja on saanut alkunsa aivan oikeasta kiusaamistapauksesta. Kun kiusatun äiti kertoi asiasta työkavereilleen, se johti firmassa yllättäviin seurauksiin: monivuotiseen kampanjaan, jolla 170-vuotias perheyritys haluaa osaltaan tehdä yhteiskunnallisesti hyvää. Maaliskuussa 2020 alkaneen kampanjan kohteina on vuosittain viisi koulua eri puolella maata.

Lasten oikeuksien päivän tienoilla välittämisen sanomaa tuotiin Rovastinkankaan ja Karpinlahden koulujen oppilaille Orivedellä. Kouluilla vierailleet Lindström Oy:n edustajat Jani Poussu, Anna Björn ja Pirjo Koskinen Lempäälän toimipisteestä yllättyivät ainakin nelosluokkalaisten oivallisista ryhmätyövalmiuksista. Kun tehtävä yhteisten ja omien supervoimien esittelystä annettiin, ei kulunut pitkään, kun oppilaat olivat jakautuneet ryhmiin ja täydessä työn touhussa.

Keulakuvina Tuure Boelius ja paikalliset urheilijat

Alkajaisiksi nähdyn Välitä! -kampanjavideon tähtenä puhuu tunnettu nuorisoidoli Tuure Boelius, joka kertoi omista kokemuksistaan kiusattuna – ja kiusaajana. Sillä vaikka häntä itseään oli kiusattu, vähän myöhemmin kiusaajat ottivat hänet messiinsä ja hän liittyi kiusaajien kuoroon. Nyt Boelius levittää kiusaamisen vastaista sanomaa.

Tuure Boelius vetosi kaikkiin, että jokaisen pitäisi heti samana päivänä puhua jostakin kaveristaan hyvää ja kertoa, miten tärkeä kaveri toinen hänelle on. Hän toivoi kaikille myös rohkeutta puuttua kiusaamistilanteisiin tai ainakin kertoa asiasta jollekin aikuiselle.

Tässä lähtee teemapäivän heijastimia jakoon Juuso Hassin ja OrPon liigapelaajien voimin, maskien takaa tunnistettavissa ainakin Ariana Pirv (vas.) ja Annukka Paloniemi. Kuva: Anne Kotipuro

Ennen ryhmätöihin ryhtymistä kuultiin myös päivän erikoisvieraita, kymmenottelija Juuso Hassia ja OrPon liigajoukkueen pelaajia, joita olikin paikalla runsaan aloituskentällisen verran.

Urheilijoilta kyseltiin joukkuehengestä ja kaveruudesta, nimmarit kiinnostivat ja luokissa kierrelleet pelaajat jakoivat lisäksi heijastimia. Hiukan jännittyneistä kysymyksistä saattoi aistia, että paikalla oli tärkeitä idoleita. Selvisi, että useimmat liigapelaajat olivat aloittaneet lentopallon jo hyvin nuorina, monet alle kouluikäisinä ja esimerkiksi romanialaisvahvistus Ariana Pirv 6-vuotiaana.

Netta Rekola kuvaili, miten hyvällä joukkuehengellä on jo alkukaudesta ylletty voittoihin etukäteen vaikeina pidettyjä vastustajia vastaan. Joukkuehenkeä tarvitaan myös pitkillä bussimatkoilla vieraspeleihin. Senkin hän paljasti, että vaikka peleissä tilanteet ovat tiukkoja ja voittoa haetaan kaikin voimin, kentän ulkopuolella monen vastustajien pelaajan kanssa ollaan kavereita. Hymyt ja iloisuus näyttävätkin olevan monen orpolaisen supervoimia pelitaitojen ohella.

Tuure Boeliuksen omakohtainen tarina kiusatuksi joutumisesta vakavoitti myös urheilijavieraat, vas. Liisa Rinta-Tassi, Jessika Mursula, Ariana Pirv, Juuso Hassi, hänen takanaan Netta Rekola, Anastasia Boricheva, Nea Luntamo ja Annukka Paloniemi. Kuva: Anne Kotipuro

Päivän teemana oli tunnistaa supervoimia itsessä ja muissa

Kun urheilijavieraat lähtivät kiertämään muissakin luokissa ja jatkoivat matkaansa vielä Karpinlahden koulullekin, neloset syventyivät ryhmätöihin. Ajatukset näyttivät parhaiten lentelevän rennosti pitkällään lattialla tai puolimakuulla pulpetin päällä.

Ne kirjattiin värillisille kartongeille ja koristeltiin glitterkuvioin ja tarroin. Nimikin ryhmälle piti keksiä. Lopuksi tulokset vielä esiteltiin koko luokalle.

Valmista tuli! Konsta Nukarinen (vas.), Juho Nyberg, Otto Haarala, Jerkka Saarinen ja Joel Syväjärvi esittelevät ryhmätyön tuloksia. Heidän supervoimiinsa kuuluvat muun muassa ryhmätyötaidot. Kuva: Anne Kotipuro

Ryhmätöiden lomassa oppilaat ja opettajat Vera Salmela ja Helka Kärkinen ehtivät kertomaan, miten koulussa on yhteishenkeä kasvatettu. Jokainen eskari saa nelosluokkalaisista oman koulukumminsa, jonka kanssa touhutaan yhdessä tai jota mennään välitunnilla moikkaamaan. Kummius jatkuu kuudennelle luokalle, ja seuraavana vuonna entisistä kummioppilaista tulee nelosella itse kummeja uusille eskareille.

Opettajat myös kertoivat, että koulun piharemontti on innostanut oppilaat aivan uudella lailla pelailemaan ja touhuamaan välitunneilla yli luokkarajojen. Neloset itsekin kehuivat koulunpihaa.

Uusimpana ideana on kuudennen luokan tyttöjen tänä syksynä ideoima ja maalaama kaveripenkki. Sille istuva viestittää, että minut voi pyytää mukaan leikkiin tai peliin. Tarkoituksena on estää, ettei kukaan jäisi yksinään seinänvierustalle kiviä potkimaan.

Muutama poiminta ROKin nelosten supervoimista, omista ja yhteisistä: iloisuus, rehellisyys, rehtiys, kiitollisuus, empatia, oikeudenmukaisuus, ystävyys, ilo, sinnikkyys. Ja ne ryhmätyötaidot!

Koko nelosten porukka opettajineen (Vera Salmela 2. vas. takarivissä ja Helka Kärkinen 3. oik.) sekä keltaliiviset Lindströmin vieraat Jani Poussu, Pirjo Koskinen ja Anna Björn iloisessa yhteiskuvassa Välitä! -teematunnin lopuksi. Kuva: Anne Kotipuro

Juttua on muokattu 22.11.2021 klo 21.00: Juttuun on korjattu toisen opettajan nimi Vera Salmelaksi, ei Veera.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?