Valoteos liikuntahallin ympärille pitkän hauduttelun tulos – odotettavissa tähänastisista laajin kokonaisuus

– Toivomme, että jokainen saisi kokea valohoitoa, jopa rauhoittumista alkavien joulukiireiden keskellä, lähettävät teoksen tekijät terveisensä sen katsojille. Maanantai-illansuussa nähtävillä oli vasta kaapelia siellä täällä sekä nämä trussikaaret entisen nuorisotalon tontilla. Lopputulos on varmasti tälläkin kertaa odottamisen arvoinen. Kuva: Anne Kotipuro

– Ideoita tulee mieleen kaikesta maan ja taivaan väliltä, myös ihmiselämän tarkoituksen ja sydämen syvempien tarpeiden pohdinnasta. Toivomme valotaiteemme koskettavan sydämiä ja että teos resonoisi siellä sydämen taajuuksilla, kuvailevat Oriveden viikonlopun valotaideteoksen tekijät Aulis Hämäläinen ja Virve Tarvonen.

Valoteos valmistuu perjantaiksi liikuntahallin ympärille ja vastapäiseen leikkipuistoon sekä entisen nuorisotalon tontille Kaupinraitille. Jo maanantai-iltana liikuntahallin ympärille vedettiin kaapeleita, ja pariin kohtaan oli pystytetty trussikaaria.

Teos sisältää rakennusten, puiden ja pensaiden valaisemista, pienempiä ja yksityiskohtaisempia valoteoksia sekä äänimaisemaa. Alueelle rakennetaan useita erilaisia tiloja ja teoksia, joten katseltavaa tulee paljon. Tämä on noin kuukauden projekti kaikkinensa lähtien ideoinnista, suunnittelusta ja hankinnoista toteutukseen ja jälkitöihin. Mietintä toki on käynnistynyt jo pidemmän aikaa sitten.

Tämänvuotinen valoteos on tähänastisista laajoin ja näyttävin. Oriveden kaupunki haluaa tarjota asukkaille, vapaa-ajanasukkaille ja matkailijoille tilaisuuden kokea puhuttelevaa valotaidetta helposti saavutettavalla paikalla. Teos on katsottavissa perjantaista sunnuntaihin, ja se korvaa Oriveden joulunavauksessa takavuosina pidetyn ilotulituksen.

− Keskellä kaupunkia mahdollisimman monilla on mahdollista nähdä ja kokea teos ehkä jopa yllättävässä paikassa, joka näyttäytyy nyt aivan uudessa valossa, Hämäläinen ja Tarvonen sanovat.

Kaapelia tarvitaan yli kolme kilometriä

Valaisun mittasuhteista kertoo jotakin, että kaapelia tekijät käyttävät yli kolme kilometriä. Erilaisia valonlähteitä tulee yli 220, ja äänten tuottamiseen käytetään 14  kaiutinta.

Tekijöiden mukaan tämänkertainen paikka, miljöö ja rakennuksen arkkitehtuuri tarjoavat paljon mahdollisuuksia. Säiden muutokset kuten lammen jäätyminen tuovat oman lisänsä myös mahdollisille viime hetken muutoksille.

Jo viime vuonna katsojia ihastuttaneen valotaiteen värit synnytetään suurimmaksi osaksi ohjelmoitavalla moniväri-led-valokalustolla, jonkin verran värikalvoilla eli filttereillä sekä muilla valonlähteillä.

Teoksen rakentamiseen menee kahdelta ihmiseltä aikaa kuusi päivää, purkamiseen kolme päivää ja jälkihommiin, kuten laitteiston huoltoon ja varastointiin toiset kolme päivää. Ennen sitä on laadittu tarkka asennussuunnitelma sekä testailtu monta päivää kalustoa.

Varsinainen luova prosessi on kuitenkin huomattavasti pitempi. Valotaiteilijat kertovat, että tämänkertainen teos on tavallaan samaa ajatusvirran jatkumoa aiemmille töille Orivedellä, siis Orivarsan valoille ja Paltanmäen laskiais-/Ystävänpäivämäelle.

Valo heijastuu pinnoista eri aallonpituuksina

− Näemme erilaisia heijastuksia valosta ympärillämme ja sisimmässämme. Valo heijastuu pinnoista eri väriaallonpituuksina, jotka ihmissilmä sitten havaitsee. Tästä muodostuu teoksen nimi Reflections of Light, suomeksi Valon heijastuksia, taiteilijat Hämäläinen ja Tarvonen kertovat.

– Haluamme tuoda valoa ihmisten elämään; jotain nähtävää, koettavaa, lohduttavaa. Tarjosimme valotaidetta kaupungille jo jonkin aikaa teosta ideoituamme ja kaupunki mahdollisti toteutuksen käytännössä.

Tekijät kertovat itsestään sähköpostitse. Itseään he eivät halua tuoda esille, eivät edes kuviin. Teos puhukoon puolestaan.

– Valo tuo heijastuksina asioita esiin pimeydestä ja erilaisista pinnoista, joista se heijastuu ja taittuu. Kokonaisteoksen erilaisissa pienissä yksityiskohtaisemmissa teoksissa tulee esille erilaisia oivalluksia, joissa tätä asiaa käsitellään, he kertovat.

Valotaiteilijat korostavat, että jokainen meistä voi olla valon heijastusta pimeyden keskellä ja toivovat ihmisten pohtivan, millainen heijastus kukin haluaa olla ja millaisessa valossa asiat milloinkin nähdään.

– Teemme kaiken käytännössä yhdessä. Saamme iloa ja voimaa teoksen toteuttamisesta ja koemme olevamme valotaiteen kautta mukana suuremmassa luomisprosessissa, josta edes ehkä vähän ymmärtämällä koetamme jakaa kokemaamme toisillekin.

Leave a Comment