Seurakuntakeskuksen remontin lisätyöt vaativat lisärahaa – kirkollisveroprosentti ennallaan: ”sillä ei taloutta tasapainoteta”

– Edellinen paljeovi oli jostakin 60-luvulta, eikä sitä kehdannut enää vetää aukikaan, totesi talouspäällikkö Aija Nivala ja esitteli kokouksen jälkeen uuden paljeoven avattuna. Kevyesti kulki, ja paksuutta on sen verran, että ainakin osa äänistä jää sen taakse. Kuva: Anne Kotipuro

Oriveden kirkkovaltuusto iloitsi seurakuntakeskuksen remontin valmistumisesta ja ihasteli salin uutta paljeovea. Edellisellä olikin ikää jo yli 50 vuotta. Perjantain kokouksessa myös vahvistettiin entinen tuloveroprosentti 1,75.

Seurakuntakeskukseen tehtiin iso ilmastointi-, vesi- ja sähkösaneeraus, muun muassa käyttövesiputket, iv-laitteistot ja esimerkiksi wc-kalusteet uusittiin. Tässä yhteydessä nousi esiin sellaisia alkuperäiseen urakkaan kuulumattomia töitä, jotka oli järkevää tehdä samassa yhteydessä, kun sisäkatot olivat muutenkin auki, tai ne nousivat muuten akuutisti esille. Lisätalousarviossa katettavaa jäi näin 50 000 euroa.

Urakkasopimuksessa remontin valmistuminen oli sovittu elokuun loppuun, mutta koska lisätöitä tuli aika lailla, vastaanottotarkastus päästiin tekemään 10. syyskuuta. Varsinaisen remontin määräraha käytettiin 99,3-prosenttisesti. Lisätöiden osuus koko potista oli 8,4 prosenttia, valvonnan ja suunnittelun 6,2 prosenttia.

– Valvonnan ja suunnittelun osuus voi kuulostaa suurelta, mutta valvoja kävi työmaalla vähintään kerran viikossa ja todella paneutui asiaan. Yhteys työnjohtajan kanssa toimi hyvin. Meidätkin pidettiin kiitettävästi ajan tasalla, ja hyvissä ajoin tultiin ilmoittamaan muun muassa tulevista vesikatkoksista ja porauksista, jotka ylittivät sallitun desibelitason, talouspäällikkö Aija Nivala kuvaili remontin hoitumista.

Nyt eivät atk-ohjelmat kaatuile tuon tuostakin

Lisätöistä tärkein oli alakerran atk-kaapeloinnin muutostyöt, sillä tietokoneohjelmat eivät tahtoneet pysyä päällä, mikä hankaloitti arkista työtä taloustoimistossa. Kun yläkatot olivat auki, kannatti tehdä tämäkin uusiminen samalla, ja ongelma poistui.

Toinen iso hanke oli seurakuntasalin tarvittaessa jakava paljeovi, jolle hintaa tuli 20 000 euroa. Se jouduttiin teettämään mittatilaustyönä. Kolmas iso juttu oli alakerran kylmävaraston kuivattaminen, koska sinne pääsi menemään sadevesiä.

Lisätöistä laskua tuli enemmän kuin 50 000 euroa, kun tarvittiin myös monenlaisia sähkötöitä, joihin ei ollut osattu varautua. Kaikkiaan rahaa meni 68 000 euroa suunniteltua enemmän, josta kattamaton osuus on 50 000 euroa. Lisätalousarvio katetaan edellisten vuosien yli- ja alijäämätililtä.

Ainoa kommentti tuli Heikki Lähteenmäeltä. Hän sanoi olevan järkevää, että kun remonttia tehdään, se tehdään kunnolla.

Seurakunnassa varauduttava koviinkin päätöksiin

Tuloveroprosentti on vahvistettava 17. marraskuuta mennessä. Se on Orivedellä ollut 1,75 prosenttia vuodesta 2013. Talouspäällikkö Aija Nivala muistutti, ettei tuloveroprosentin nostolla taloutta pidemmällä aikavälillä tasapainoteta, sillä yksi kymmenys veroprosentissa tarkoittaa rahassa noin 120 000:tta euroa.

– Oriveden seurakunta on tehnyt menneitten vuosien aikana muutoksia realisoimalla kiinteistöjään ja tehnyt henkilöstövähennyksiä. Kaikkia tyhjiksi jääviä paikkoja ei varmaan jatkossakaan täytetä, ja edessä voi olla koviakin päätöksiä. Valtakunnallinen ennuste on, että kirkon jäsenmäärä vähenee noin 6,5 prosenttia vuoteen 2025. Verotulovähenemäksi Oriveden seurakunnan strategiassa vuosille 2020–2025on arvioitu jopa 8,5 prosenttia samaan ajankohtaan, maalasi Nivala tulevaisuutta.

Oriveden seurakunnan veroprosentti on jo nyt melko korkea: Tampereen hiippakunnan seurakunnista vain Ikaalisissa, Mänttä-Vilppulassa ja Ruovedellä se on korkeampi. Silti talouspäällikön mukaan ensi vuodelle talousarvio on negatiivinen, samoin lähimmille suunnitelmavuosille.

Leave a Comment