Liisa Rinta-Tassin ässäsyöttö oli lopullinen niitti – Kuortane rutisti kaksi erää tiukoille jatkopalloille

OrPon Ariana Pirv oli hyökkäyksissään välillä tiukoilla Kuortaneen ulottuvan torjunnan kanssa. Kuva: Juha Jäntti

Kuortaneen Urheiluopiston nuoren joukkueen piti olla ennakkoon OrPolle jopa kohtuuhelppo suupala. Kotijoukkue veikin liikuntahallissa torstaisen ottelun ensimmäisen erän mennen tullen. Seuraavat kaksi erää tiivistyivät tuimaksi taisteluksi, jonka OrPo käänsi lopulta kovemmalla rutiinilla edukseen.

Nuorten maajoukkue ei ole vielä voittanut naisten lentopalloliigassa yhtään erää. Kuparisen rikkominen oli nyt todella lähellä, mutta se jäi lopulta vielä tavoitteeksi tuleviin otteluihin. OrPo otti täydet pisteet eräluvuin 3-0 (25-15, 29-27, 30-28).

Ottelun alku vaikutti siltä, että OrPo pitelee ohjia käsissään jo peruspelillään. Erityisesti Ada Arosen, Jessika Mursulan ja Ariana Pirvin vaikeat ja hyvin suunnatut aloitukset sinkoilivat Kuortaneen vastaanotosta seinille, eikä vierasjoukkue saanut muutenkaan hyökkäyspeliään käyntiin. Kotijoukkue eteni ilman isompaa sinnittelyä erävoittoon.

Roolit vaihtuivat toiseen erään tultaessa. OrPon ote katosi tyystin, ja kun Kuortane sai vastaanottonsa kohdilleen, sen hyökkäyspeli alkoi tuottaa tulosta. Kuortane pystyi myös rakentamaan verkolle välillä tiivistä muuria, johon OrPon ykköstykki Ariana Pirvkin törmäsi ottelussa kaikkiaan kuusi kertaa.

Kotijoukkue oli kakkoserässä pahimmillaan viiden pisteen takamatkalla. Kuortane osoitti, että sielläkin on harjoiteltu pahoja syöttöjä. Kun OrPo syötti pelissä 14 ässää, vieraillekin kertyi niitä 11.

OrPon ote vahvistui vähitellen, vaikka se ei saanut missään vaiheessa todellista hurmoshenkeä päälle. Passarin tontilla uurastanut Lotta Kukkonen jakoi hyökkäysvastuuta Arosen, Pirvin ja Liisa Rinta-Tassin kesken, ja pallot alkoivat löytää tiensä vastustajan kenttään.

Kakkos- ja kolmoserän ratkaisuvaiheet tarjosivat taistelupalloja ja riemukasta peli-iloittelua puolin ja toisin. Kun Pirv jysäytti kakkoserän eräpallon lattiaan, tämä oli jo viides voittoerä putkeen, jonka hän sai katkaista.

Päätöserässä OrPolla oli ensimmäinen ottelupallo tilanteessa 24-23. Kuortane tuli kuitenkin rinnalle, ja sillä oli puolestaan erä kahdesti katkolla. Lopulta OrPo käänsi hiukan vahvemmalla rutiinillaan tiukan väännön edukseen. Ottelu päättyi komeasti Rinta-Tassin ässäsyöttöön.

OrPon libero Emilia Putkisaarella on nyt takanaan 200 liigaottelua. Kuva: Juha Jäntti

Syöttöjä on treenattu

OrPon Jessika Mursula ylsi tehopisteissä joukkueen kolmen kärkeen yhdessä Ariana Pirvin ja Liisa Rinta-Tassin kanssa. Hyökkäyksissä Pirv oli selkeä ykkönen, mutta Rinta-Tassi ja Ada Aronen nousivat hekin lähituntumaan.

– Tänään oli tosi hyvä pelifiilis, kentällä oli kivaa. Passit jakautuivat mukavasti niin, että saimme Kuortaneen torjunnan sopivasti hajalle. Oli pelissämme aika paljon vaihteluakin, mutta kokonaisuutena ilta meni kohtuuhyvin.

OrPon 14 ässäsyöttöä on melkoinen määrä kolmen erän otteluun. Mursula teki niitä neljä, ja Aronen ylsi samaan.

– Olemme treenanneet syöttöjä todella paljon, ehkä jo liikaakin. Mutta tulosta ainakin syntyi.

OrPon valmentaja Nikolaos Gitzekos harmitteli, että joukkueen harjoittelu on hiukan kärsinyt pienten sairastelujen vuoksi.

– Syötöt toimivat tänään hyvin, se oli parasta tässä ottelussa. Hyökkäsimme myös melko tehokkaasti, mutta toisaalta meille tuli paljon virheitäkin. Siinä on vielä pohdittavaa.

– Nyt on tärkeää nollata ajatukset ja keskittyä seuraavaan peliin, jotta saamme vierasottelusta Kuusamossa pisteet kotiin.

Kuortaneen parhaaksi pelaajaksi valittu Joanna Kallinen iloitsi joukkueensa tuloksellisista peliotteista, vaikka ottelu päättyikin tappioon.

– Tiesimme, että meillä on vastassa kova joukkue. Lähdimme haastamaan OrPoa ennakkoluulottomasti, ja onnistuimme siinä hyvin.

– Kausi lähti meiltä käyntiin hyvin vaihtelevasti. Nyt saimme hyvän ottelun alle, kun jatkamme seuraaviin peleihin tavoittelemaan ainakin sitä ensimmäistä erävoittoamme.

Kuortaneen valmentaja Nikolas Buser kehui, että joukkue ylsi kauden tähän asti parhaaseen peliin. Syöttöjen vastaanotto oli ensimmäisen erän kompastuskivi. Kun aloitukset alkoivat nousta passarille, joukkue pyöritti hyökkäyspeliä ajoittain todella mallikkaasti.

– Joukkue pelasi toisen ja kolmannen erän loistavasti. Saimme paljon hyviä paikkoja, puolustimme ja taistelimme. Pelaajat ovat kehittyneet syksyn mittaan pitkin askelein.

– Pääsemme tällaisilla otteilla jo hyvään tuntumaan siitä, millaista peli on liigatasolla.

OrPon parhaana palkittiin Lotta Kukkonen. Pro libero -palkinnon sai Kuortaneen Veera Help.

OrPon libero Emilia Putkisaari kukitettiin ottelun alkajaisiksi. Hänellä on nyt Kuortane-pelin jälkeen takanaan 200 liigaottelua.

Leave a Comment