Juupajoki piti veroprosentit ennallaan – hidas postinkulku ärsyttää, kun esityslistan hädin tuskin saa kokoukseen mennessä

Juupajoen valtuuston kokous on päättynyt, aikaa siihen kului tarkalleen 22 minuuttia. Kun päättymisajankohta kirjattiin, tokaisi Juha Soikka (3. oik.): – Mä edes yritin! Kuva: Anne Kotipuro

Juupajoen valtuusto oli varsin vähäsanainen ensi vuoden veroprosenteista, eikä niihin tullut muutoksia tähän vuoteen verrattuna.

Enemmän puhetta aiheutti hidas postin kulku, sillä suurin osa valtuutetuista oli saanut kokouspaperit vasta samana päivänä. Juha Soikka (kok) kertoi saaneensa esityslistan käteensä vasta kokoukseen lähtiessään. Hyvin myöhään postia oli saanut moni muukin, eikä hitaus näyttänyt riippuvan asuinpaikastakaan.

Anita Vihersalo (sd) kertoi saaneensa hyvissä ajoin tekstiviestin siitä, että kokousaineistot ovat tulleet sähköpostilla. Pekka Rakeen (kok) mukaan tämä ei kuitenkaan ole sama asia.

Puheenjohtaja Taija Heletoja (sd) pyysi merkitsemään pöytäkirjaan, että asiaan on kiinnitettävä huomiota. Hän tiedusteli, voidaanko kokous silti pitää, ja sai vastaan syvän hiljaisuuden ja yhden myöntävän tokaisun. Siis voitiin.

Vanhustenkotiyhdistyksen asiat, salaisia vai ei?

Hyväksyttävänä oli sopimus, jolla kunta ottaa vuodenvaihteessa vastaan Juupajoen Vanhustenkotiyhdistyksen koko omaisuuden sekä varat, velat, velvoitteet ja oikeudet. Ulla Liskillä (kok) heräsi kysymys, miten kysymykset aiheesta käsitellään, kun luovutusasiakirja eli sopimus yhdistyksen ja kunnan kesken on merkitty ei-julkiseksi.

– Eikö valtuuston kokous ole julkinen kaikille, heitti siihen Pekka Rae.

Pöytäkirjaa pitävä hallintopäällikkö Mervi Korhonen totesi, että pykälä hyväksymisestä on julkinen, sopimuksen sisältö ei. Ongelmaa ei synny, etenkin kun Liskin kysymykset olivat sanamuodon tarkennuksia.

Ensin sopimus, vasta sitten voi anoa siirtoja

Kunnanjohtaja Jyri Lammela totesi, että koska yhdistys on päättänyt lakkauttaa itsensä, sopimus on hyväksyttävänä, jotta kunta voi hakea Raha-automaattiyhdistyksen investointiavustusten siirtoa Juupajoen kunnalle, samoin Asuntorahastolta lainojen siirtoa. Talousarviossa on jo varauduttu tulossa oleviin vastuisiin.

– Olen tätä ennenkin kysynyt, mutta entäpä jos Asuntorahasto ilmoittaa, ettei lainojen siirto kunnalle käy, kysäisi Juha Soikka.

Tämän asian edelle ei Lammelan mukaan voida mennä, ennen kuin anomus on tehty ja vastaus saatu. Vähintään vaaleanvihreää valoa on kuitenkin kunnan suuntaan jo näytetty, kun yhteyksissä on etukäteen oltu.

Tuloveroprosentista lähes täysi yksimielisyys, kiinteistöverot läpi puheitta

Tuloveroprosentin kunnanhallitus esitti vahvistettavaksi entisen suuruisena, 21 prosentissa. Tällä tasolla se on ollut vuodesta 2015. Arvion mukaan se toisi kunnallisveroa ensi vuonna noin 5,8 miljoonaa euroa. Näillä verotuotoilla budjetti jäisi lievästi alijäämäiseksi.

Puheenjohtaja oli varannut tilaa myös ryhmäpuheenvuoroille, mutta ne oli äkkiä hoidettu suoraan paikalta. Ainoa lievä soraääni tuli keskustan varavaltuutetulta Heidi Frolovilta.

– Keskustan ryhmä on sitä mieltä, että hyväksytään, henkilökohtaisesti haluaisin sitä laskettavan.

Mielipide jäi mielipiteeksi, esitystä siitä ei tullut. Muut ryhmät kannattivat 21 prosentilla jatkamista.

Henkilökohtaisen puheenvuoron käytti vain Juha Soikka:

– En näe mitään tarvetta lähteä laskemaan, eikä ole tarvetta nostaakaan. En pelkää alijäämää, mutta näkisin, että jos (verotuloissa) lähtee kokonaispotti putoamaan, siihen on talousarviossa kiinnitettävä huomiota, hän evästi.

Kiinteistöveroprosenteista ei puhuttu senkään vertaa. Ilman puheenvuoroja hyväksyttiin entiset luvut: yleiseksi kiinteistöveroksi 1,15 %, vakituisen asunnon veroksi 0,45 %, muulle asuinrakennukselle 1,05 % ja yleishyödyllisille yhteisöille nolla prosenttia. Näistä arvioidaan ensi vuonna kertyvän tuottoa noin 520 000 euroa.

Juttua on muokattu 9.11. klo 11.40: korjattu Mervi Korhosen virkanimike hallintopäälliköksi ja tarkennettu tulkintaa salaisen ja julkisen välillä sekä korjattu yhden puheenvuoron pitäjä Rakeesta Soikaksi.

Leave a Comment