Lähes täystyrmäys Paltanmäen sillan villasukkavaloille – moni laittoi toiseen vaakakuppiin koulujen puuttuvat remonttirahat

Paltanmäen ylikulkusilta

Tällainen olisi yönäkymä sillalla villasukkavaloineen. Valaistussuunnitelman mukaan kaiteiden suoran osuuden pituus on noin 66 metriä. Kuva: Dialux Evo valaistuslaskelma

Kun verkkokyselyssämme pyydettiin mielipidettä Paltanmäen tulevalle ylikulkusillalle ideoiduista villasukkavaloista, ei niille sanottavasti ymmärrystä liiennyt. Vain kuusi vastaajaa eli 7 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti: ”Onpa hienot!”

Yli puolet vastaajista, kaikkiaan 46, ruksasi kannakseen: ”Ei missään tapauksessa” ja 36 prosenttia eli 29 vastannutta kannatti niitä ehdollisesti: ”Siitä vaan, jos olisi rahaa”.

Useampi verkkokyselyn vastaaja asetti valot vastakkain kouluasian kanssa, esimerkiksi näin: ” Jos ei oo kouluihin varaa niin miten sitten johonkin koristevaloihin?”

Sanallisissa perusteluissa näitä kaupungin elinvoimayksikön Ysitien päälle ideoimia katseenvangitsijoita roimittiin olan takaa: ”Typeryyttä ei tarvitse alleviivata kalliilla valolaitteilla”, ”turhan kalliit”, ”lompsa auki vaan” ”höpö höpöä lähinnä”, ”aivan turhat ja naurettavat”, ”turhaa hehkutusta, säästetään sähköä mieluummin”, ”susi idea”. Viimemainittua kommenttia lukija perusteli sillä, että kun valot näkyvät, Oriveden liittymä on jo mennyt.

Piristystä kyllä tarvittaisiin, mallia Lempäälästä…

Eräs lukija toteaa: ”Jotain piristystä sinen kyllä tarvittaisiin”, mutta seuraava vastaaja uskoo sukkavalojenj hinnalla saatavan jotain konkreettisempaakin Orivesi-mainontaa.

”Laitetaan ensin mm. yläkoulun tunnelin valot kuntoon, ja pidetään ne sekä kunnossa että päällä,” ehdottaa yksi lukija.

Yksi vastaajista pelkää, että valot veisivät autoilijan huomiota liikenteeltä, toinen muistuttaa Keskustien kehnosta valaistuksesta ja yhden ne vetivät aivan sanattomaksi.

”Kuviot ovat lapsellisen näköiset ja tarkoitus epäselvä muille kuin paikallisille. Jos rahaa käytetään erikoisvalaistukseen, löytyisi varmaankin moderneja ja virtaviivaisempiakin valaisimia”, puntaroi yksi vastaaja ja nostaa esimeriksi Lempäälän liittymän valoteoksen Kolmostiellä.

Lempäälän valot ovat tehneet vaikutuksen toiseenkin vastaajaan. ”Lempäälän tyyliset tyylikäs valotaideteos esimerkiksi kallio-osuuksiin ennen siltaa, jossa lukisi edes kaupungin nimi. Valitettavasti villasukat ei riitä kaupungin imagon kohottamiseen. Tulee mieleen halvat jouluvalot”, hän kommentoi.

”Villasukilla ei vetovoimaa lisätä”

Useammankin vapaata sanaa käyttäneen mielestä valoissa voisi yksinkertaisesti lukea Orivesi.

”Villasukilla ei vetovoimaa lisätä. Naurettavaa sekoilua koko sukkajuttu”, kuittaa muuan vastaaja ja toisen mukaan villasukilla ei ole mitään tekemistä paikkakunnan kanssa.

Näyttää vahvasti siltä, että villasukkapääkaupungin idea ei ole läheskään kaikkia orivesiläisiä puhutellut sitkeästä brändäyksestä huolimatta.

”Noloa, turhaa rahan haaskausta”, ”Ihan hölmöläisten puuhaa”.

Kun jonkinlaiset valot sillalle kuitenkin on pistettävä kulkijoiden turvallisuuden vuoksi, niin yhden vastaajan mukaan turvalliset valot riittävät. Toinen huomautti, että valot voidaan toteuttaa myös nykyiseen siltaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?