Uuden edessä monella vielä sormi suussa

Jouluun on alle kaksi kuukautta, aluevaaleihin ei kolmeakaan. Ehdokaslistoja on julkistettu ja täydennetty ahkerasti, mutta vielä toistaiseksi substanssi puuttuu. Aniharva hahmottaa sitäkään, mistä tulevat aluevaltuustot päättävät – saati, että ehdokkailta olisi kuultu ensimmäistäkään ajatusta siitä, mitä he aikovat aluevaltuustossa ajaa.

Politiikan yleismiehiä ja -naisia eivät aluevaltuustot tarvitse, vaan tiukkaa aihealueen tuntemusta. Tehtäväkenttä uudella hallintoportaalla on niin laaja, että edes johonkin osa-alueeseen pitää olla perehtyneisyyttä ja taustaa enemmän kuin vain terveyskeskuksen tai neuvolan satunnaisena asiakkaana, tosin sellainenkaan kokemus ei ole pahitteeksi.

Hyvinvointialueen laidoilla tietenkin mietitään sitä, kuuluuko meidän äänemme, mutta aluevaltuutetun on osattava nähdä kokonaisuuksia, eikä vain sitä oman kylän vastaanottoa. Kun tarpeita ja toiveita on loputtomasti, mutta rahaa ja resursseja rajallisesti, kysytään viisautta olla takertumatta lillukanvarsiin ja malttia hakea kompromisseja ja neuvotella.

Kannattaa siis itse kunkin alkaa seurailla aluevaalien teemoja ja vaatia ehdokkailta kannanottoja. Pahimmasssa tapauksessa nukkuvien puolue korjaa potin. Silloin on vaarana, että kovimmin huutavat huseeraavat jatkossa aluevaltuustoissa.

Leave a Comment