Lukijan mielipide: Sote-hässäkän vaiheet ja tulevaisuus

Sotea pyöritti Sipilän hallitus vuosina 2015-2019. Siinä olivat mukana muun muassa Timo Soini ja Anne Berner. Pääministeri hajotti hallituksensa ennen sen kaatumista.

Hallituksessa yritettiin sorvata isot hartiat kantamaan uuden järjestyksen tuomaa taloudellista taakkaa. Valmista tuli vain Bernerin aiheuttamasta liikenteen sekaannuksesta taksiuudistuksella. Lisäksi tehtiin poliittinen temppu tarkoituksena saada ruotsinkielisiltä suomalaisilta kannatusta säätämällä kurttulehtiruusu lainsuojattomaksi.

Keskeinen tarkoitus oli taata keskustalle varma äänisalis uusista sote-alueista. Niiden lukumääristä kiisteltiin ja kokoomuslaiset eivät aluksi hyväksyneet jakoa. He katsoivat menettävänsä ääniä keskustalle. Demarit tiesivät sen, että tulevien alueiden keskuksissa säilyisi heille enemmistöt.

Asiaa vetkuteltiin suuntaan jos toiseenkin, kun Helsinki ja Uusimaa eivät sopineet kuvioihin. Niissä oli liikaa väkeä. Lopulta ratkaisu hyväksyttiin.

Nykyinen hallitus ei aluksi halunnut koronan keskellä muistella koko juttua. Perussuomalaiset kuitenkin kysyivät suoria vastauksia hankkeen kustannuksista. Hallitus päätteli, että ei se mitään maksa. Sitä sai tavallinen tallaaja ihmetellä.

Ja niinhän siinä sitten kävi, että koronan hellitettyä löytyi totuuskin, ja siinä koko uuden virkakunnan ja laitteiston todettiin vaativat noin kuusi (6) miljardia euroa rahaa seuraavan hallituskauden aikana. Siinä tuli työllistäminen kalliiksi. Toisin sanoen tyhjän olisi saanut pyytämättäkin.

Eelis Pulkkinen

Orivesi

geologi, eläkkeellä

 

Leave a Comment