50 vuotta sitten: Lomamökkimatkailua lisätään Längelmäellä

Vanha vuosikerta, Längelmäki
Näille kauniille Längelmäen maisemille ryntää jo ensi kesänä ulkolaisten turistien joukko, uskotaan pitäjässä.

10 vuotta sitten laskettiin Längelmäellä olleen 150 kesäasuntoa; nyt niitä on vähintäin 400. Pitäjässä on 400 km järvenrantaa, josta vain 30 km on otettu käyttöön. Täällä ovat vedet vielä puhtaita, on kauniita maisemia ja nykyisin erinomaiset liikenneolot. Längelmäki – ja myös lähitienoo – on loistavaa lomailu- ja matkailuseutua, jota vain pitäisi ”myydä”, markkinoida nykyistä enemmän, sanoi Pirkanmaan Maatalouskeskuksen toim.johtaja, agronomi Matti Myllylä tarkastellessaan maatalous- ja muun väestön mahdollisuuksia ryhtyä harjoittamaan lomamökki- ja maatilalomamatkailuammattia.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

1. marraskuuta 1971 toimintansa aloittaneen Pirkanmaan Matkailuliiton matkailujohtaja Carl Liljeström selosti lomamökkien hankintaa, niiden vuokraamista ja muita käytännön kysymyksiä sanoen, että kannattavaa tämä toiminta on vasta, kun mökkejä on 3-4. Nekin pitäisi saada edes osittain kokovuotiseen käyttöön. Längelmäelle on jo ensi suveksi tulossa runsaasti ulkolaisia, lähinnä länsi-saksalaisia ja hollantilaisia turisteja kun Loma-Mattila ja Hämepohjan lomakeskus alkavat markkinoida tilojaan keskitetysti.

– Lankajärven leirintäalueella oli viime kesänä yli 4.000 kävijää, määrä kasvoi, kertoi leiriemäntä Alice Pohjalainen.

Käytännön neuvoja lomamökkien hankkimiseksi antoi arkkitehti Eeva Inkinen. Kunnan matkailulautakunnan järjestämässä tilaisuudessa tiistaina Päiväkummussa oli monta sellaista naista ja miestä, jotka sivutoimisesti pitävät kesävieraita. Tilaisuuden isäntä oli matkailulautakunnan puheenjohtaja Viljo Riihinen.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 4.11.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment