Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset taas voimaan – ohituskaistaosuuksilla säilyy satasen rajoitus

Keskikaiteellisilla ohituskaistaosuuksilla jätetään talvikaudeksi voimaan satasen nopeusrajoitus. Kuva: Anne Kotipuro

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään Pirkanmaan maanteillä pääasiassa tänään torstaina, samaan aikaan kuin suurimmassa osassa muutakin Suomea. Muutokset tehdään perjantaihin 29. lokakuuta mennessä. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu.

Aiempien talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusjaksojen lisäksi Pirkanmaalle tulee tälle talvikaudelle yksi uusi talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusjakso. Valtatie 9:n uusi ohituskaistapari välillä Yliskyläntie – Oritupa avattiin liikenteelle syyskuussa. Keskikaiteellisella ohituskaistaosuudella jätetään talvikaudeksi voimaan 100 km/h nopeusrajoitus.

Myös aiemmin valmistuneella Ysitien ohituskaistaosuudella Kangasalan rajan tuntumassa pysyy satasen rajoitus, muualla Ysitiellä Suinulan ja Oriveden liittymän välillä nopeusrajoitus laskee kahdeksaankyymppiin. Ysitien Tampereen puoleisessa päässä rajoitus on pysyvästi 80 km/h.

Oriveden ja Juupajoen seudulla talvinopeuksien vaihto näkyy myös kantateillä 58 ja 66 Hirsilästä pohjoiseen, missä rajoitus laskee kahdeksaankymppiin.

Kantatie 58:lla Kangasalan päässä kesäajan 80 km/h nopeusrajoitus alennetaan talveksi 70 km:iin/h noin neljän kilometrin jaksolla. Jaksolla on jalankulku- ja pyöräilyväylä.

Moottoriteillä korkein sallittu nopeus talvikaudella on 100 km/h ja valtaosalla muita maanteitä 80 km/h. Moottoriteiden ohella sellaisilla tiejaksoilla, joilla ajosuunnat on erotettu toisistaan keskikaiteella, voi talvikauden nopeusrajoitus olla 100 km/h.

Alennetuilla nopeusrajoituksilla pienennetään sekä hirvieläinten että pimeiden ja liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä. Myös mahdollisten onnettomuuksien seuraukset ovat alemmilla nopeuksilla lievemmät. Ajonopeus tulee aina sovittaa vallitseviin olosuhteisiin.

Leave a Comment