Mallia hyväksi havaitusta toimintatavasta?

Tänä vuonna Oriveden asemanseudun kehittämistyössä hyödynnetyssä toimintamallissa asukkaat ja kuntalaiset ovat päässeet mukaan alueen tulevaisuuden suunnitteluun. Tavoitteena menettelytavassa on saada asukkaiden ääni kuuluviin.

Tuolle menettelytavalle olisi ollut käyttöä myös alakoulujen palveluverkkoselvitystyön yhteydessä, sillä nyt koululaisten huoltajat ovat kokeneet, että asia eteni liian nopeasti ja heidän huolensa ohitettiin.

Oriveden kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti Karpinlahden koulun siirtämisestä Rovastinkankaan koulun yhteyteen ja Hirsilän koulun siirtämisestä Kultavuoren koulun yhteyteen. Käytännössä tämä tarkoittaa Karpinlahden ja Hirsilän koulujen lakkauttamista.

Monessa perheessä päätös otettiin vastaan tyrmistyneenä. Alakoulujen palveluverkkoselvitystä tehneen työryhmän esityksestä valtuuston päätökseen meni aikaa kolmisen viikkoa.

Lakkautusuhan alla olleiden koulujen vanhempainyhdistykset reagoivat nopeasti ja järjestivät tuossa ajassa mielenosoituksen ja toritapahtuman koulujen puolesta. Närästystä on aiheuttanut ennen kaikkea se, että huoltajat kokevat, ettei heitä ole kuultu. Tämä puolestaan on kirvoittanut epäilyksen, että päätös on haluttu nuijia pöytään äkkiä ja vaivihkaa. Kaupungin puolelta on kuitenkin vakuutettu, että ilman koronaa yleisötilaisuus olisi järjestetty.

Loppupeleissä kaikkien yhteinen tahtotila kuitenkin on se, että lapset saavat käydä koulua terveysturvallisissa tiloissa. Kyläkoulujen kannattajat ymmärtävät senkin, ettei kaupungin rahakirstu ole pohjaton.

Heidän olisi varmasti helpompi ymmärtää myös valtuuston nyt nuijima päätös, jos he kokisivat tulleensa kuulluksi ja saaneensa osallistua menettelyyn riittävällä tavalla. Mikään ei tietenkään poista lakkauttamisten aiheuttamaa mielipahaa, mutta ehkä päätös olisi edes jollakin tapaa hyväksyttävissä.

Leave a Comment