Lukijan mielipide: Villasukista ei ole pelastajaksi

Luin ihmeissäni Oriveden Sanomien viime numeroa. Etelän ja pohjoisen pitäjän lapsia palvelevat kaksi koulua lakkautetaan ja oppilaat siirretään 3-9 kilometrin päähän keskustaajaman kouluihin, koska ei ole ollut enää vuosiin varaa / halukkuutta peruskorjata koulurakennuksiakaan, vaan on ”säästetty”.

Kyläkoulujen lakkauttaminen on kuolinisku kyläyhteisölle. Tämän vahvistaa uusin julkaistu tutkimuskin. Lakkauttaminen on signaali siitä, että kunnallishallinto on hukannut lusikkansa ja menettänyt uskonsa alueen elinvoimaisuuteen. On aivan turha toivoa lisäasukkaita kouluttomiin kyliin, joista kaikki muutkin palvelut on jo riivitty keskustaajamaan tai Tampereelle asti.

Oriveden kehitys on ollut hyvin poikkeavaa verrattuna muihin Tampereen kehyskuntiin, jotka kasvavat. Itse Tampere imee tyhjiksi heikommat ja sen väestö lisääntyy suomenennätysvauhtia. Katsokaapa miten Teiskolle kävi, kun se yhdistyi Tampereeseen. Palvelut vietiin eikä mitään tullut tilalle.

Miksi Orivesi on se surkein kehyskunta? Koska infran edellytykset eivät suinkaan ole huonot, olen päätellyt asian niin, että vika on hallinnossa. Siellä on vallalla kummallinen, yritystoiminnan vastainen villasukankutojien kulttuuri, ikään kuin sirkustempuilla ja pelkillä kultturipalveluilla voitaisiin pitää kuntaa elinvoimaisena.

Jättäkää villasukkavalaistusnäpertely, pankaa edes ne rahat kouluremontteihin ja keskittykää tärkeisiin asioihin!

Orivesi  on aina ollut kehitysmaata, joka tuottaa lapsistaan työvoimaa muulle Suomelle. Nyt sen vanheneva väestö vähenee siihen malliin, että ikävä ennusteeni on tämä:  Oriveden kaupunkia ei ole enää olemassa vuosikymmenen kuluttua.

Erkki Vanhanen

kesäasukas Helsingistä

Leave a Comment