Tredun tiloja on tutkittu viime talvena ja kesällä – korjaavia toimenpiteitä on jo tehty muun muassa ilmanvaihtoon

Tredun Oriveden toimipisteessä on tehty viime talvena kuntoselvityksiä ja kesällä kuntotutkimus, jonka tuloksista on kerrottu muun muassa huoltajille syyskuussa pidetyssä infotilaisuudessa.

Tilaisuudesta tehdyn muistion mukaan toimipisteen sisäilma-asioihin ryhdyttiin kiinnittämään huomiota noin vuosi sitten, kun Rovastinkankaan koulun käytössä olevien tilojen katselmuksen yhteydessä tuli viitteitä mahdollisesta sisäilmaongelmasta.

Tehdyissä tutkimuksissa on havaittu rakenteissa mikrobivaurioita ja rakenteista on sisäilmaan ilmareittejä, joiden kautta epäpuhtaudet voivat vaikuttaa sisäilman laatuun.

Ilmanvaihdon kokonaisilmamäärät olivat riittäviä, mutta ilmanvaihdossa todettiin epätasapainoisuutta, mikä myös heikentää sisäilman laatua.

Muistion mukaan kiinteistössä on jo tehty ilmanvaihdon korjauksia C-osan toisen kerroksen opetustiloissa, ja ilmanvaihto on päällä koko ajan täydellä teholla. Myös kuitulähteiden poistoja ja pinnoituksia on tehty kiinteistön B- ja C-osissa.

Tutkimuksissa on muun muassa havaittu, että sokkelien vedeneristyksessä on vesitiiviyspuutteita, rakennuksen alapohjissa on muovimatto- ja vinyylilattiapäällysteiden kosteusvaurioita ja että liikuntasalin betonilaatan päälle puukoolatussa alapohjassa on ainakin paikallisesti mikrobivaurioita.

Rakennuksessa on tapahtunut vuosien aikana myös kattovuotoja, minkä seurauksena A- ja C-osien yläpohjien eristekerroksissa on mikrobikasvustoja.

Tutkimusten tulosten perusteella on myös laadittu Työterveyslaitoksen ohjeistuksen mukainen altistumisolosuhteiden arviointi, jossa määritellään millä todennäköisyydellä tiloissa altistuminen poikkeaa tavanomaisesta.

Muistiossa mainitaan, että tavanomaisesta poikkeava olosuhde on rakennuksen A-osan ensimmäisessä kerroksessa erittäin todennäköinen ja rakennuksen muissa osissa todennäköinen.

Rakenteisiin liittyviä laajempia korjauksia käsittelee nyt erillinen työryhmä, joka kartoittaa myös kiinteistön tulevaa käyttöä.

Tredun Oriveden toimipisteen rakennus on kolmiosainen ja se on valmistunut 1960-luvun alussa. Muistion liitteenä olleen raportin mukaan kiinteistöä on peruskorjattu eri vuosikymmeninä.

Leave a Comment