Hallitus halusi laskea vakituisten asujien verotusta ja nostaa mökkiläisten verotusta – kahdesta muutosesityksestä mökkiläisiä rankemmin kohteleva vei voiton

Oriveden kaupunginhallitus äänesti kokouksessaan kahdesti kaupungin ensi vuoden kiinteistöveroprosenteista.

Hallitukselle esitettiin, että kiinteistöveroprosentteihin ei tehtäisi muutoksia, vaan ne pidettäisiin samoin kuin ne ovat tänä vuonna olleet.

Yleinen kiinteistövero on ollut 1,10 prosenttia, vakituinen asunto 0,65 prosenttia ja muu asuinrakennus 1,25 prosenttia. Yleishyödyllisiltä yhteisöiltä kiinteistöveroa ei ole peritty ja rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistövero on ollut 3,00 prosenttia.

Arvioiden mukaan Orivesi kerää kiinteistöveroa tänä vuonna lähes kolme miljoonaa euroa.

Keskiarvossa tai sen yläpuolella

Oriveden kuluvan vuoden kiinteistöverot ovat olleet lähellä tai hieman korkeammat kuin mitä koko maan painotetut keskimääräiset kiinteistöveroprosentit ovat olleet.

Koko maassa yleinen kiinteistövero on keskimäärin 1,11 ja vakituisen asunnon kiinteistövero 0,51. Muun asuinrakennuksen kiinteistövero on koko maassa ollut keskimäärin 1,20.

Kiinteistöverolain mukaan yleinen kiinteistövero voi olla 0,93–2,00 prosenttia. Vakituisen asunnon kiinteistövero voi olla 0,41–1,00 prosenttia ja muun asuinrakennuksen 0,93–2,00 prosenttia. Rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistövero voi olla 2,00–6,00 prosenttia.

Molemmissa esityksissä sama suuntaus

Kokouksessa Sami Kymäläinen (ps.) esitti, että vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti lasketaan ensi vuodelle 0,55 prosenttiin ja muun asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti nostetaan 1,65 prosenttiin.

Kymäläisen esitystä kannatti Touko Sikala (kok.).

Myös Ilkka Hjerppe (sd.) esitti muutosta kiinteistöveroprosentteihin. Hänen esityksessään vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti laski ensi vuodeksi 0,60 prosenttiin ja muun asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti nousi 1,45 prosenttiin.

Hjerppen esitystä kannatti Anne Kahelin (vas.).

Kummassakin esityksessä vakituisen asuinrakennuksen verotusta haluttiin laskea ja muun asuinrakennuksen verotusta kiristää.

Kymäläisen esitys voitti

Hallitus äänesti ensin kahdesta muutosesityksestä.

Kymäläisen esittämien suurempien muutosten kannalla olivat Sikala, Timo Raita-aho (kesk.), Maija Ylistalo (kok.) ja Jussi Viljanen (kok.).

Hjerppe sai taakseen Kahelinin lisäksi Anna Mannerin (sd.) ja Eliisa Suhosen (sd.), joten Kymäläisen esitys voitti äänin 5–4.

Toisessa äänestyksessä vastakkain olivat nykyiset kiinteistöveroprosentit ja Kymäläisen niihin tekemä muutosesitys.

Nyt Hjerppe, Kahelin, Manner ja Suhonen äänestivät nykyisten lukemien puolesta. Kymäläinen, Raita-aho, Sikala, Ylistalo ja Viljanen antoivat äänensä muutosesityksen luvuille, joten Kymäläisen muutosesitys voitti äänin 4–5.

Vakituisen asunnon prosenttia puitiin myös vuosi sitten

Lopullisen päätöksen ensi vuoden kiinteistöveroprosenteista tekee kaupunginvaltuusto.

Esityksenä nyt on, että vakituisen asunnon verotusta lasketaan 0,55 prosenttiin ja muun asuinrakennuksen verotusta korotetaan 1,25 prosentista 1,65 prosenttiin. Kaksi muuta kiinteistöveroa säilytettäisiin tämän vuoden lukemissa.

Vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentin laskemista yritettiin jo vuosi sitten. Tuolloin Henry Ingraeus (kok.) teki hallituksessa esityksen veron laskemisesta 0,65 prosentista 0,60 prosenttiin. Hallitus äänesti esityksen nurin.

Myös valtuuston kokouksessa vuosi sitten Ingraeus esitti samaa muutosta vakituisen asunnon kiinteistöveroprosenttiin. Äänin 16–14 valtuusto päätti tuolloin pitää vakituisen asunnon kiinteistöprosentin 0,65 prosentissa.

Ingraeuksen lisäksi kiinteistöveroprosentin laskun kannalla tuolloin olivat Ulla Eronen, Juha Haikka, Kaarina Jokinen, Sini Kahilaniemi, Matti Koppanen, Sami Kymäläinen, Kai Linkopuu, Kirsi Mäkinen, Jere Ojanen, Timo Raita-aho, Touko Sikala, Kimmo Vihusaari ja Jussi Viljanen.

Kaupunginvaltuusto kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 25. lokakuuta.

Leave a Comment