Kirkoissa juhlava ja aktiivinen loppuvuosi – urut käyttöön Eräjärvellä, Orivedellä kuullaan muun muassa cembaloa

Eräjärven kirkko täyttää tänä vuonna 200 vuotta ja Oriveden kirkko 60 vuotta. Juhlien kunniaksi seurakunnalla on monenmoista ohjelmaa loppuvuodelle.

Orivedeltä kotoisin olevan rovastin Pirjo Vahtolan runo- ja lauluesitys kuullaan Oriveden kirkossa 24. lokakuuta. Vahtolan Portti-esityksessä kuullaan runoja ja musiikkia ihmisen elämästä. Musiikista vastaa the Blond Alexandra.

– Esitys kuljettaa osallistujat 1950-luvulta nykyhetkeen, Lylystä Hirsilään ja Oriveden kirkon liepeille, Tampereen seudulta Turkuun ja Kaarinaan, kasvattaa kirjoittajansa tytöstä naiseksi, vaimoksi, äidiksi ja isoäidiksi, koululaisesta papiksi ja runoilijaksi. Esitys avaa yhden ihmisen kokemusten kautta ikkunan elämän rikkauteen, iloon ja itkuun, Vahtola itse luonnehtii.

Viikko tästä eteenpäin on vuorossa Tapiolan lapsi- ja nuorisokuoron esiintyminen.

Lue myös: Oriveden kirkon 60-vuotisjuhlavuosi huipentuu nimekkääseen kuoroon – ”Tämä on loistava juttu koko Orivedelle!”

Urkujuhla Eräjärvellä

Marraskuun puolivälissä Eräjärven kirkossa vietetään urkujuhlaa.

– Siellä urut ovat olleet 15 vuotta poissa käytöstä. Nämä vanhat pilliurut on nyt restauroitu kuntoon, ja sähköurut saavat väistyä niiden tieltä, Oriveden seurakunnan kanttori Jari Linjama iloitsee.

Marraskuun 24. päivänä Oriveden kirkossa kuullaan Juhana Torkkia. Hän on puhetaidon opettaja ja tietokirjailija sekä cembalisti.

– On todella harvinaista, että kirkosta löytyy sellainen soitin kuin cembalo, Linjama kertoo.

Torkki soittaa cembalolla Bachin musiikkia ja luennoi samalla musiikin retoriikasta eli siitä, että musiikilla on oma vaikuttamisen taitonsa eli ikään kuin puheensa.

– Voisiko säveltäjä olla kuin puhuja, joka tarkkaan harkiten rakentaa kuulijoissaan haluamansa tunnetilan, Torkki pohtii.

Nuorten gospel-konsertti on vuorossa Orivedellä 29. marraskuuta. Tällöin esiintyjäksi tulee KLS-yhtye.

Joulun alla musiikkirintamalla kuullaan Seili Toivion joulukonsertti.

Leave a Comment