50 vuotta sitten: Oriveden kenkätehtaiden vientiluvut kasvamassa – Mantereella jo ahtautta

Vanha vuosikerta, kenkätehtaat
Lämmintä sievään jalkaan syyskolealla – tietenkin Oriveden kenkätehtaan saapikas.

Toimittuaan puolen vuosisataa pääkaupungin ahtaudessa muutti Mantereen Kenkätehdas Oy Oriveden neitseelliseen maisemaan. Rakensi tuotapikaa huippu-uudenaikaisen tehtaan, laajensi tuotantoaan, aloitti viennin ulkomaille. Harrastaa täystyöllisyyttä ja jaksaa hyvin.

Totta on, että tehtaalla menee mukavasti, – ainakin tällä erää. Itse tehdashallissa riittävät vielä toimitilat, mutta kenkävarastolle on saatava uutta tilaa. Tavaraa kertyy näet varastoon niin paljon, että siihen on hukkua. Sen pääosahan lähetetään ostajille neljästi vuodessa. Työväen asuntotilanne on korjaantunut: pitäjään on valmistunut asuntoja, ja tehdas on myös niitä ostanut. Työvoimatarve on voitu tyydyttää joskin naistyövoimasta on ollut ajoittain puutetta. Siitäkin huolimatta, vaikka sitä on koulutettu kahdella kurssilla. Työväkeä ja virkailijoita on nyt n. 180.

Mantereen ´Umberto´-jalkineet ovat rautaisessa maineessa ulkomaillakin. Vienti, mikä nykyisin on 30 % tuotannosta, on kasvanut. Pohjoismaat ovat siinä etualalla, mutta on Mantereen tuotteita rahdattu idänkin markkinoille, mainitsee toim.johtaja Esko Heino.

Ensi-tunnus vaihtuu

Tehtaamme työntekijäin määrä on vakioitunut 120-130:n vaiheille. Se on ammattitaitoista, taito on periytynyt monessa perheessä isältä tai äidiltä nuorille. Viennin osuus on tuotannosta on n. 20 %. Pohjoismaat ovat pääasiassa viennin kohteina. Ensi-kengän, Ensi-saapikkaan maine on taattu, mutta käytännön syistä olemme muuttamassa tuotteittemme tunnusta; Ensi-nimi muuttuu toiseksi. Mikä se on, selviää kohdakkoin, kertoo joht. Saari.

Oriveden Mustongeja nirsoille engelsmanneille

Oriveden Sanomissa on kerrottu Oriveden Kenkätehtaan lopettamisesta sekä Hirsilän Kenkätehtaan uudesta vaiheesta; tehdashan siirtyi tulipalon jälkeen kirkonkylään ja suvella uuteen tehdashalliin Mäntäntien poskeen. Niin ikään on kerrottu uuden tehdashallin tuomasta työn rationalisoinnista ja muusta hyödystä. Vielä mainittiin toisen kunnallisen  vuokratalon helpottaneen työväen asuntotilannetta, muttei riittävästi.

Hirsilän Kenkätehtaan palkkalistoilla on tätä nykyä n. 150 henkilöä, veteraaneja ja nuoria. Ammattitaitoista väkeä, – mutta ammattitaitoisia tikkaajiahan aina tarvittaisiin lisää. Kolmannes tuotannosta suuntautuu ulkomaille, Pohjoismaiden lisäksi myös Englantiin ja Itävaltaan. Ja mikä ilahduttavinta: vienti on vain kasvamassa. Päätuotteemme tunnukset ovat Broadway (naisten) ja Mustang (miesten kenkä), mainieeltaan kovia, kehuu rva Irja Enqvist.

Monipuolinen Reune Oy

Taannoisesta tehdaspalosta ja toisen tehtaan lopettamisesta huolimatta ei Hirsilän tehdaskylä suinkaan jäänyt ilman kenkätehdasta; siellä toimii virkea Reune Oy, joka yrittää kolmella linjalla: Varsinaisessa kenkätehtaassa valmistetaan naisten ja miesten puolikenkiä, muovitehtaassa muovipohjia oman tarpeeseen sekä muillekin kenkätehtaille. Uusi tuote Reuneella ovat puukengät. Näiden käyttö- ja terveyskenkien puupohjat on valmistettu Suinulassa; Reuneella ne kootaan valmiiksi ja lähetetään Länsi-Saksaan.

Reune Oy, jonka tuotteiden tunnus on ´R´, on vahvistanut jatkuvasti asemiaan. Palkkalistoilla on tätänykyä 65 ihmistä, ja määrä on kasvamassa. Työvoimaa on saatu riittävästi, ja tehdas on sitä kouluttanut. Puukenkätilaus pani lisäämään jonkin verran erikoiskone- ja -laitekantaa, kertoo toimitusjohtaja A. W. Martikainen.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 21.10.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Leave a Comment