Ensimmäinen erä oli tasaista taistelua, mutta sitten tapahtui jotain kummallista

Passari Lotta Kukkonen pääsi mittelemään voimiaan JymyVolleyn torjunnan kanssa. Kuva: Juha Jäntti

OrPon naisten liigajoukkue joutui lauantaina toteamaan, että lentopallo on arvaamaton laji, ja ottelut voivat saada isoja äkkikäänteitä. Ensimmäinen erä kotiottelussa JymyVolleyta vastaan oli tiukkaa ja tasaista taistelua. Sitten tapahtui jotain melkein selittämätöntä.

JymyVolley vei mukanaan täydet kolme sarjapistettä eräluvuin 1-3 (25-23, 24-26, 16-25, 20-25). OrPo pysyi hyvin vieraiden tahdissa ensimmäisen erän, ja toinenkin oli jo kertaalleen katkolla kotijoukkueelle. Kun erä luisui täpärästi JymyVolleylle, kotijoukkue ei löytänyt enää tämän jälkeen otteisiinsa riittävää terävyyttä.

OrPon päävalmentaja Nikolaos Gitzekos kokeili tässä ottelussa muutoksia aiempaan kenttäkokoonpanoon. Lotta Kukkonen aloitti passarina, kun Nea Luntamo on hoitanut passarin tontin kauden alkupeleissä.

Ensimmäisen erän alku lupaili tasaväkistä ja tasokasta ottelua. Tasatilanteen 8-8 jälkeen JymyVolley alkoi tehdä eroa, kun OrPon ei saanut syöttöjä nousemaan kohdalleen, ja vieraat onnistuivat verkkotorjunnoissaan.

Tilanteessa 10-13 alkoi OrPon nousu. Ada Aronen pelasi järkevää hyökkäyspeliä, ja Jessika Mursula yllätti vastustajan ässäsyötöllään. Tilanteessa 20-18 Gitzekos vaihtoi passariksi Luntamon, joka pystyi heittämään kohtalaisia passeja siitä huolimatta, että syöttöjen vastaanotto ei toiminut mitenkään laadukkaasti.

Kentällä käväissyt Liisa Rinta-Tassi sai ilon iskeä eräpallon vastustajan permantoon.

JymyVolleyn ykköshakkuri Diana Lundvall venyi myös takakentän pelastuksiin. Kuva: Juha Jäntti

OrPon ote katosi

OrPon ensimmäinen paha notkahdus osui toiseen erään. Jymy lähti karkuteille heti alusta alkaen, ja lukemat olivat pian jo 1-5. OrPo ei saanut kunnon kirivaihdetta päälle vielä tässä vaiheessa. Hyökkäys toimi ajoittain, mutta lukuisat syöttövirheet veivät pohjan takaa-ajolta.

Tilanteessa 12-18 näytti jo siltä, että Jymy vie erän mennen tullen. OrPon pelaajat olivat kuitenkin toista mieltä. Vähä vähältä kotijoukkue kiri eron umpeen ja meni 22-21 johtoon.

Erän loppupallot olivat taistelua puolin ja toisin. Jymyn ykköstykki Diana Lundvall teki pari pistettä putkeen. Ada Aronen puolestaan paukautti verkolta tilanteeksi 24-24. JymyVolley pääsi eräpallotilanteeseen Ariana Pirvin verkkosyötöstä, ja se myös katkaisi erän torjunnallaan.

Kolmannen ja neljännen erän alut olivat toisintoja kakkoserästä. JymyVolley repi kummassakin hetkessä useamman pisteen kaulan, minkä jälkeen OrPo yritti vielä takaa-ajoa onnistumatta kuitenkaan enää tavoittamaan vastustajaansa.

Kukkonen kävi kentällä passarin roolissa toisenkin erän alkuvaiheissa, mutta tämän jälkeen Luntamo pelasi loppuun saakka. Neljännessä erässä Liisa Rinta-Tassi tuli Annukka Paloniemen tilalle vahvistamaan hyökkäysosastoa.

Ada Aronen oli OrPon hyökkäyksen tehopelaaja. Kuva: Juha Jäntti

Numerotkin sen kertovat

Ottelun keskeiset tilastonumerot kertoivat osaltaan ottelun ilmeestä. JymyVolley sai 15 torjuntaa, kun OrPolla oli niitä 7. JymyVolley syötti 8 ässää ja teki 7 syöttövirhettä. OrPon lukemat olivat 4 ässää ja 15 virhettä.

Passari Lotta Kukkonen totesi saman, minkä tilastotkin kertoivat. OrPo jäi kakkoseksi puolustuksessa ja syötöissä. Kenttään jäi turhan paljon helppoja palloja, jollaiset normaalisti nousevat vielä peliin. Syöttövirheitä tuli paljon, ja vastaanotossa oli isoja vaikeuksia.

– Eka erässä pelasimme hyvin, samalla tasolla kuin aikaisemmissakin otteluissa. Se on iso mysteeri, mitä sitten tapahtui. Joukkueella oli hyvä fiilis ja onnistunut treeniviikko takana, Kukkonen ihmetteli.

– Ehkä nyt toisen erän nousu tappioasemasta ja sen jälkeen vielä erän menettäminen teki jotain.

OrPon päävalmentaja Nikolaos Gitzekos sanoi olevansa selkeästi pettynyt joukkueensa esitykseen. Hiukan uusittu pelitaktiikka ei nyt toiminut. Joukkueen energiataso vaihteli suuresti ottelun aikana huippuhetkistä syviin notkahduksiin.

– En ymmärrä, miksi syöttöjen vastaanotossa tuli niin paljon virheitä. Olemme tehneet sen kanssa paljon töitä. Otan tästä selvää, ja ongelmat korjataan.

JymyVolleyn pelaajista Jenni Rinta-Keturi kehui joukkueensa pelifiilistä ja otetta tiukan oloisessa ottelussa. Joukkue oli valmistautunut peliin perusteellisesti, ja se näkyi kentällä.

– Pelasimme nyt aika kovalla tasolla ja teimme vähän virheitä. Uskon, että vieläkin parempaa tulee kauden aikana, kunhan saamme torjunnan ja kenttäpuolustuksen vielä kovempaan iskuun.

– Syöttömme toimi todella hyvin. Hyökkäyspelimme oli tänään monipuolista ja rohkeaa.

Vierasjoukkueen valmentaja Kari Raatikainen totesi, että ensimmäisen erän puolivälin selvän johtoaseman menetys hiukan kirpaisi. Vastaava oli toistumassa muissakin erissä, mutta sekavat suvantovaiheet jäivät lyhyiksi.

– Se yllätti, että saimme torjunnalla näinkin paljon pisteitä. Kenttäpuolustuksemme ei ollut parhaimmillaan, mutta toisaalta OrPon Ariana Pirv ja Ada Aronen ovat vahvoja hyökkääjiä. Syöttöpelimme oli nyt virheetöntä ja monipuolista, Raatikainen kiitti.

JymyVolleyn parhaaksi pelaajaksi valittiin Diana Lundvall, joka teki tehopisteet +10. Kotijoukkueen paras oli Ariana Pirv, jonka hyökkäystehot olivat tällä kertaa tavallista vaisummat. Hän kantoi suurimman vastuun syöttöjen vastaanotosta, kun vastustaja suuntasi hänelle lähes puolet koko ottelun aloituksista.

Leave a Comment