Suuri päätös edessä

Oriveden alakoulujen palveluverkkoselvitys on vihdoinkin etenemässä niin kaupunginhallituksen kuin kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Kaupunki tiedotti maanantaina, että selvityksen tehnyt työryhmä esittää Hirsilän ja Karpinlahden koulujen lakkauttamista. Syynä ovat koulujen vaatimat suuret remonttitarpeet.

Korjauksia olisi todennäköisesti voitu harkita vakavammin, jos Oriveden syntyvyysluvuissa ja asukasluvuissa olisi jonkinlaista nousubuumia nähtävillä. Tänä vuonna kaupungin asukasluku on kuitenkin heinäkuun lopun lukemien mukaan vähentynyt 41 henkilöllä. Ennusteet myös kertovat, että koululaisten määrä on koko Oriveden alueella pienenemässä.

Kylille koulujen lakkauttamiset ovat kova isku. Jos sellainen päätös oikeasti tehdään, kylissä joudutaan nopeasti miettimään elävän kylän merkit täysin uudestaan. Moni uskoo, että kylä kuolee, kun koulu loppuu.

Kuntavaalien aikaan moni valtuutetun paikkaa tavoitellut joutui jo miettimään, miten koulujen mahdollisiin lakkauttamisiin pitäisi suhtautua. Tiedossa oli, että asiasta päätetään tänä syksynä ja päätöksen aika voi olla jo seuraavassa valtuuston kokouksessa.

Valtuutetun ohjenuorana on toimia kuntalaisten eduksi. Nyt vastakkain laitetaan periaatteessa kaksi kyläkuntaa ja muu Orivesi. Varmaa on, että asiasta käydään tiukkaa keskustelua ennen kuin lopullinen päätös on nuijittu pöytään.

Leave a Comment