Jo kymmenen minuutin kävely metsässä laskee verenpainetta – lääkärit kirjoittavat jo reseptillä terveysmetsää

– Merkittävimmät vaikutukset metsällä on tutkimusten mukaan psyykkiseen hyvinvointiin, terveysmetsäoppaat Johanna Lahti ja Eveliina Lamminaho kertovat. Kuva: Mirkka Tuominen

Terveysmetsäretket opastavat, miten luonto vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Retkillä tehdään erilaisia harjoitteita, jotka tukevat luontoyhteyttä sekä kokonaisvaltaista terveyttä.

Johanna Lahti ja Eveliina Lamminaho työskentelevät terveydenhoitajina ja työkavereina opiskeluterveydenhuollossa sekä terveysmetsäoppaina sivutoimisessa yrityksessään. Lahti ja Lamminaho ovat tuoneet luonnon osaksi myös terveydenhoitajan työtä tekemällä osan terveystarkastuksista metsässä kävellen.

Luonto ja ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat tärkeitä asioita Lahdelle ja Lamminaholle. Terveysmetsäopaskoulutus antoi hyvät työkalut tämän toteuttamiselle. Eveliina Lamminahon vyöhyketerapiaopinnot tuovat myös uutta näkökulmaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen.

– Metsän terveysvaikutukset ovat merkittäviä ihmisen kokonaishyvinvoinnille. Esimerkiksi jo kymmenen minuutin kävely metsässä laskee verenpainetta ja pulssitasoa. Metsässä hermosto rauhoittuu, mieliala kohenee, stressitaso laskee sekä keskittymiskyky paranee. Merkittävimmät vaikutukset metsällä on tutkimusten mukaan psyykkiseen hyvinvointiin, Lahti ja Lamminaho kertovat.

He kertovat, että terveysmetsäretkiä järjestetään muun muassa tykytoimintana, perheryhminä, lasten ryhminä ja nuorten ryhminä.

Retkiä reseptillä

Terveysmetsä-yhteistoimintaverkosto lähti liikkeelle ministeriöhankkeena. Adela Pajunen ja Marko Leppänen ovat perustaneet uudenlaista yhteistyötä luonto- ja terveysalan toimijoiden välille.

– Sipoossa terveyskeskuslääkärit kirjoittavat reseptillä terveysmetsää, ja terveysmetsäoppaat kokoavat asiakkaista erilaisia ryhmiä kuten esimerkiksi verenpainetautia sairastavien ryhmä. Heidät viedään retkille. Terveysmetsään kuuluu retkiä seitsemään retken sarjaan asti, räätälöitävissä tarpeen mukaan. Reseptillä asiakas saa osallistua aina useampaan retkeen, Johanna Lahti ja Eveliina Lamminaho kertovat.

Osana vanhusten viikkoa Orivedellä järjestetään terveysmetsäretki tulevana sunnuntaina Siikanevalla. Kolmen tunnin mittaiselle, eläkeikäisille tarkoitetulle kansalaisopiston retkelle ehtii vielä ilmoittautua Oskon ilmoittautumislinkin kautta. Kannattaa huomioida, että retken varrella on pitkospuita, joten apuvälineillä liikkuminen on hankalaa.

Terveysmetsäretkillä edetään hitaasti eikä aikaisempaa retkeilykokemusta tarvitse olla. Kaikki toiminta on vapaaehtoista, halutessaan terveysmetsäretkelle voi mennä vain nauttimaan luonnosta.

Leave a Comment