Nuoret ottivat rohkeasti paikkansa konkareiden rinnalla – Tuiskun lopullinen sijoitus sarjassa ratkeaa torstain vierasottelussa

Tuiskun Erno Koskinen lähtee hyökkäykseen. Hänen takanaan spurttaa tuiskulaisista Esko Höysniemi. Kuva: Juha Jäntti

Tuiskun miesten edustusjoukkue pelasi sunnuntaina kauden viimeisen kotiottelunsa. Vastassa oli kuutosdivarin ylemmän loppusarjan kärkijoukkue Ylöjärvi United, joka tavoittelee nousua viitoseen.

Tuisku menetti nousumahdollisuutensa syyskauden parin ratkaisevan tappion myötä. Peli-iloa on kuitenkin riittänyt, ja tiukka taistelu Rovastinkankaan tekonurmella päättyi tasapeliin 1-1. Näin Ylöjärven nousu ratkeaa vasta sarjan päätösotteluissa.

– Halusimme pelata täysillä ja laittaa tosissamme kampoihin lohkon kärkiporukalle. Nyt sille jäi ainakin rutkasti panosta kauden viimeiseen peliin, Tuiskun kapteeni Joni Rosenblad tuumi ottelun jälkeen.

– Muutenkin pelaamme kauden aina tosissamme loppuun asti. Nousu tai sijoitus ei ole pääasia, vaan ennemminkin hauskanpito ja hienosta harrastuksesta nauttiminen.

Ylöjärven Tuomas Westerling pitää Erno Koskista ahtaalla. Juho Saramäki seuraa tilannetta. Kuva: Juha Jäntti

Kausi sujui Rosenbladin mukaan vaihtelevasti. Joukkue pelasi joitakin hyviä ja voitollisia otteluita. Oli myös hyviä otteluita, jotka eivät tuoneet hyvää tulosta. Pitkään kauteen mahtui myös heikompiakin pelipäiviä.

– Minulla on kaudesta hyvä fiilis. Pelasimme tasaisia otteluita lohkon kärkijoukkueita vastaan, pääsimme ylempään loppusarjaan ja olimme pitkään mukana nousutaistelussa.

Tuisku on sarjassa kolmantena. Lopullinen sijoitus ratkeaa ensi torstain vierasottelussa nelospaikkaa pitävää FC Vapsia vastaan.

Tuiskun Esko Höysniemi (17) pääsee laukomaan. Kuva: Juha Jäntti

Konkarit pysyneet, nuoret piristävät

Rosenblad pitää joukkueen vahvuutena sitä, että sen perusrunko on pysynyt usean vuoden ajan. Ydinjoukon kokeneet pelaajat tuntevat toistensa pelityylit. Nuoret pelaajat ovat puolestaan olleet todellinen piristysruiske.

Nuorisokaartia edustavat seuran omat kasvatit Esko Höysniemi ja Kalle Kolosalmi. Erno Koskinen on myös 2005 syntyneitä. Hänkin aloitti jalkapalloilun Tuiskussa, pelasi viisi vuotta Ilveksessä ja palasi B-junioreista, nyt Tuiskun edustuskokoonpanoon.

– Nuoret tulivat rohkeasti mukaan, ja teimme heille muutoksen mahdollisimman helpoksi. Kolmikko on löytänyt paikkansa, ja maalejakin on syntynyt kiitettävästi.

Kokeneella kapteenillakin riittää hyvin virtaa. Rosenblad täytti 35 vuotta, mikä toi hänelle paikan mahdollistaa myös Hirsilän Pyrkivän ikämiesjoukkueessa.

– Pelaaminen on siellä erilaista, kun pääasia on pelailusta nauttiminen. Aion kyllä heilua nuortenkin kanssa niin kauan kuin kentällä pärjään.

Laitahyökkääjä Erno Koskinen ottaa pitkän syötön haltuunsa. Kuva: Juha Jäntti

Tsemppihenkeä riittää

Ilveksen B-junnuista Tuiskun edustukseen siirtynyt Erno Koskinen on kokenut avauskautensa pelkästään myönteisenä. Hyppäys oli iso, mutta nuori pelaaja sopeutui nopeasti uuteen pelirytmiin.

– Porukka otti minut hienosti vastaan. Meno on kentällä kovempaa kuin ennen, ja siinä meni hetki totutellessa.

Koskinen pelaa enimmäkseen laitahyökkääjänä. Hän saa runsaasti peliaikaa, ja 16-vuotias nuorukainen sijoittuu yhdeksällä maalillaan joukkueen pistetilaston kärkeen.

Tiukka Ylöjärvi-ottelu toi Koskiselle mukavasti taistelupalloja, joissa hän on vahvistanut otteitaan kesän mittaan. Nopeana pelaajana Koskinen kokee ”leipälajikseen” pitkät pallot lähelle vastustajan maalia.

– Yksi joukkueen vahvuuksista on se, että me emme lannistu virheistä. Tsemppaamme toisiamme ja menemme otteluihin aina hyvällä fiiliksellä.

Tuiskun kapteeni Joni Rosenbladin tyylinäyte. Kuva: Juha Jäntti

Hyvää kehitystä odotettavissa

Valmentaja Taisto Pitkäkoski pitää joukkueensa kulunutta kautta pelillisesti hyvätasoisena. Muutama ottelu olisi saanut mennä tuloksellisesti paremminkin, jotta Tuisku olisi pystynyt kamppailemaan sarjanoususta.

– Meillä oli välillä vaikeita pelejä ja joitakin loukkaantumisia. Mutta sitä jalkapallo on, tilanteet vaihtelevat ja sen mukaan on elettävä.

– Se on ollut hyvää, että kun joukkue on pystynyt luomaan paikkoja, niistä on myös tehty hyvin maaleja. Juniorit ovat ottaneet paikkansa hienosti, vaikka he ovatkin tulleet suoraan B-junioreista edustukseen.

Tuiskulla on monen muun seuran tapaan puutteena se, että sillä ei ole A-juniorijoukkuetta lainkaan. Harppaus B-junnuista aikuisten joukkueeseen on mittavan puoleinen, mutta kesän pelien perusteella ei mitenkään mahdoton.

Pitkäkoski toivoo, että nousu viitosdivariin toteutuu lähivuosina.

– Rinkiin tulee ensi vuonnakin lisää nuoria pelaajia, jotka tuovat joukkueeseen jatkumoa. Siltä pohjalta on mahdollista tavoitella vahvaa kehitystä ja ylempää sarjaporrasta.

Leave a Comment