Walleniuksen Wapriikin hyvinvointimessuilla sai vinkkejä muun muassa syömiseen, venyttelyyn ja tekniikan suomiin mahdollisuuksiin

Hyvinvointimessut
Ravintoterapeutti Miia Inkeroisen ravintoluennolle osallistui kolmisenkymmentä kuulijaa Walleniuksen Wapriikin hyvinvointimessuilla. Kuva: Mirkka Tuominen

Inspiroivat hyvinvointiluennot sekä käytännön työpajat ja rentoutus- ja muut hoidot vetivät hyvin ihmisiä liikkeelle Walleniuksen Wapriikkiin ensimmäisille Avara minä -hyvinvointimessuille.

Wapriikin toiminnasta vastaava Hannele Eerola-Jämsén kertoo järjestetyn tapahtuman olleen isotöinen, mutta hän iloitsee suuresta kävijämäärästä.

Wapriikissa kuultiin erilaisia mielenkiintoisia luentoja, jotka liittyivät ihmisen hyvinvointiin ja arkiseen elämään. Moni kuulija koki saavansa hyvää tietoa terveyteensä liittyen.

Ravinnon voimasta luennon pitänyt ravintoterapeutti Miia Inkeroinen korosti jokapäiväisen ravinnon merkitystä ihmisen arkielämässä. Terveys ja hyvinvointi koostuu monesta eri asiasta ja ravinto on ehdottomasti yksi tärkeimmistä tekijöistä niin fyysiselle kuin psyykkisellekin hyvinvoinnille.

– On tärkeä saada pidettyä verensokeri tasaisena. Liian usein ihmiset napostelevat pitkin päivää teollisesti pitkälle prosessoituja välipaloja, jotka heilauttelevat verensokeria.

Inkeroinen kehottaa ihmisiä kuuntelemaan omaa kehoaan. Keho kertoo nopeasti, onko se saanut terveellistä, mahdollisimman puhdasta ja monipuolista ravintoa, ilman keinotekoisia lisäaineita.

Suuressa roolissa ovat kasvikset, juurekset, marjat ja hedelmät sekä kala, liha ja kananmuna. Monipuolinen ravinto auttaa ihmistä saamaan oikeassa suhteessa eri ravintoaineet terveellisestä ruoasta.

Hyvinvointimessut
Pinja Hanhijärvi ja Rami Teelmäki käväisivät nelivuotiaan tyttärensä Adessan ja kolmivuotiaan Oliverin kanssa Walleniuksen Wapriikissa. Adessan ja Oliverin mielestä isossa rakennuksessa oli jännittävää käydä. Ihania punaisia lehtiä ja muita syksyn ihmeitä lapset ihastelivat ulkoillen myös isoäitinsä Tarja Hanhijärven kanssa. Kuva: Mirkka Tuominen

Tekniikasta apua ikäihmisille

Ikäihmisten kotona asumisen mahdollistamisesta teknologian turvin luennoi Pasi Nurmela. Nykytekniikkaa voidaan hyödyntää monella tavalla muun muassa lisäämään yksinasuvien turvallisuutta.

– Myös omaisten huoli hälvenee, jos esimerkiksi omainen pystyy etälaittein seuraamaan iäkkään vanhempansa pärjäämistä kotona asuen.

SOTE-osuuskunta Pirkanmaan hallituksen jäsen Petri Sipilä peräänkuuluttaa laaja-alaista alueellista yhteistyötä ja keskustelua monipuolisten palvelujen turvaamiseksi kaikille, erityisesti alueen ikääntyville asukkaille.

Hän muistuttaa, että mitä paremmin asukkaat tulevat toimeen ja viihtyvät kodeissaan, sitä varmemmin he käyttävät alueen omia palveluja. Tämä merkitsee vireää ja elinvoimaista, myös ikäystävällistä kuntaa.

Sipilä myös näkee ikääntyvän väestön suurena mahdollisuutena alueellisen elinvoiman kasvattamiseksi.

– Yhteisen hyvän edistämiseksi täytyisi kaikki saada samaan pöytään, kaupunki, kirkko, yhdistykset, yrittäjät, oppilaitokset, asukkaiden edustajat ja muut toimijat. Tavoitteena olisi löytää asukkaita parhaalla mahdollisella tavalla palveleva kokonaisuus.

Hyvinvointimessut
Ikäihmisten kotona asumisen mahdollistamisesta teknologian turvin luennoi Pasi Nurmela Walleniuksen Wapriikin hyvinvointimessuilla. Kuva: Mirkka Tuominen

Liikunta auttaa monella tavalla

Seija Pitkänen toimii liikuntavastaavana Oriveden Sydänyhdistyksessä. Hän ohjaa liikuntaryhmiä ja retkiä. Walleniuksen Wapriikissa Pitkänen kertoi sydänyhdistyksen toiminnasta kiinnostuneille.

Pieniä venyttelytuokioita Wapriikissa ohjasi tasatunnein liikunnanohjaajaopiskelija Minna Kajarinne. Jo lyhytkestoisetkin venytykset piristävät päivää. Ne myös rentouttavat sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Kouluttaja, musiikkipedagogi ja kirjailija Veli Martin Keitel luennoi, kuinka ylläpitää ja kehittää fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja vapautua traumoista ja peloista – luonnonmukaisesti. Keitel kertoi luennollaan terveyden ja hyvinvoinnin luonnollisista peruspilareista.

Esitelmässä hän puhui myös sisäisen lapsen kohtaamisesta, äiti- ja isäsuhteen merkityksestä ja oman tietoisuuden kehittämisestä.

Hyvinvointimessut
SOTE-osuuskunta Pirkanmaan hallituksen jäsen Petri Sipilä peräänkuuluttaa laaja-alaista alueellista yhteistyötä ja keskustelua, monipuolisten palvelujen turvaamiseksi kaikille, erityisesti alueen ikääntyville asukkaille. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment