Aseman kummitustalossa on taas elämää – alakerrassa toimivalle perinteiselle taidegallerialle on jo vaihtoehtoisiakin suunnitelmia

Taiteilijapari Ilmari Säävälä ja Henna Matanuska muuttivat kesäkuussa Orivedelle. He asuttavat Toivolan talon yläkertaa ja pitävät taidegalleriaa talon alakerrassa. Kuvat: Heli Rahkonen

Laitamontien ja Ensintien kulmassa olevassa, kummitustaloksikin kutsutussa huvilassa on jälleen elämää.

Kaikki lähti siitä, kun Ilmari Säävälä, 39, tuli käymään kumppaninsa taiteilija Henna Matanuskan työhuoneella Pasin tehtaalla.

– Matkalla kurkimme sisään huvilan ikkunoista. Pian tämän jälkeen vuokrasimme tilan kesäkuussa.

Säävälä ja Matanuska asuvat Anni-kissansa kanssa talon yläkerrassa. Alakertaan on pistetty pystyyn taidegalleria Hobo, jossa Säävälä toimii galleristina.

– Ennen Orivedelle tuloa työskentelin Pispalassa nykytaiteen keskuksessa. Totuin siellä galleristin työhön, ja se näyttää jatkuvan täälläkin. Istuskelen galleriavalvojana, tapaan ihmisiä, kirjoitan omia pieniä tarinoitani ja suunnittelen erästä teatteriprojektia.

Lisäksi hän kertoo ohjaavansa uudelleenfilmatisointia Apinoiden planeetta -elokuvasta.

Galleriassa ovat vielä esillä sen ensimmäisen, Verisukua-näyttelyn teokset. Uusi näyttely vaihtuu 12. lokakuuta, jolloin Karkki Mäkelä pitää tiloissa yksityisnäyttelyn. Esillä on tuolloin maalauksia ja veistoksia.

Galleristina Ilmari Säävälän päivä alkaa sillä, että hän kaataa Ida Palojärven Turisti-teokseen tilkan kalkkilientä. Taustalla Päivi Säävälän maalaus.

Paljon mahdollisuuksia

Pariskunta näki pitkään tyhjillään olleessa talossa paljon mahdollisuuksia.

– Sisätilan laajuus antaa paljon käyttömahdollisuuksia. Minulla on täällä työhuone, ja Hennalla on suunnitelmissa esitysiltamia.

Lähialueella on myös jo huomattu, että taloon on tullut elämää.

– Yksi pikkulapsi juuri yritti ohikulkiessaan vakuuttaa äitiään, ettei tämä ole enää kummitustalo, Ilmari Säävälä kertoo kuulleensa.

Hän toivoo, että ihmiset uskaltautuisivat rohkeasti käymään peremmällä gallerian ollessa auki.

Ilmari Säävälä toivoo, että orivesiläiset uskaltaisivat rohkeasti tulla tutustumaan galleriaan. Seinällä näkyy Ainomaria Säävälän riisipaperista tehty Jäävuori-teos.

Keskeneräiset työt esille

Gallerian Hobo-nimi liittyy Säävälän mukaan junakulkureihin.

– Amerikassa siirtotyöläiset liikkuivat aikanaan ilmaiseksi tavarajunilla. Nimitys tarkoittaa nykyään työtöntä kulkuria. Sellaisina heitä alettiin pitää.

Koska galleria sijaitsee asemalla lähellä junanrataa, tuntui nimi Säävälästä sopivalta.

– Nimen luonne edustaa sellaista elämäntapaa, jota haluan romantisoida.

Säävälän haaveissa on, että talon alakerran galleriatilojen puolipaneelit vaihtuisivat pian täysin valkoisiin seiniin. Suurempiakin suunnitelmia Säävälällä on.

– Kevään tullen haluaisin tehdä tästä galleriatilasta luonnostelevan taiteen keskuksen, johon taiteilijat voisivat lähettää luonnoksia ja keskeneräisiä teoksiaan.

Säävälä suunnittelee, että keskeneräisten teosten näyttely ei toimisi perinteisten näyttelyiden tapaan, vaan se voisi olla kasaantuva.

– Uusien teosten myötä vanhat eivät ehkä väistyisikään. Lisäksi teosten tekijät eivät välttämättä olisi tiedossa.

Keskeneräisten teosten näyttelyn Ilmari Säävälä toivoo jakavan ideoita.

– Tarkoituksena on jakaa ideoita ja keksintöjä. Keskeneräisissä töissä nämä näkyvät paljaampina. Tällainen myös kyseenalaistaisi omistusoikeutta suhteessa taideteoksiin, hän uskoo.

Ilmari Säävälä nauttii isänsä Yrjö Säävälän Armas aurinkoisen halaavasta ja koskettavasta vaikutuksesta. Taustalla Ainomaria Säävälän juuttisäkkitaidetta.

Mielikuvasta kiinni

Ilmari Säävälä itse on valmistunut Turun taideakatemian nukketeatterilinjalta. Hän on yksi orivesiläisistä Taiteen edistämiskeskuksen koronatukea saaneista taiteilijoista.

Lue lisää: https://orivedensanomat.fi/2021/09/10/taiteen-edistamiskeskuksen-koronatukea-tuli-myos-orivedelle-ainakin-kahdeksan-taiteilijaa-sai-mukavan-apurahauutisen/

Oulussa syntyneelle ja ympäri Suomea asuneelle Säävälälle Orivesi tuntuu muutaman kuukauden kokemuksen perusteella jännittävältä paikalta.

– En ole vielä ehtinyt tutustua muuta kuin tähän lähiympäristöön, mutta olen kuullut huhua, että Orivesi on uusi Berliini. Haluan pidellä tästä mielikuvasta kiinni.

Lue myös: https://orivedensanomat.fi/2021/08/31/pitkat-sormet-haalivat-orivedelle-sirkustaiteilijoita-orivesi-on-uusi-berliini-2/

Leave a Comment