Pitäisikö Oriveden julistautua muurahaiskekojen kaupungiksi? – luonnonsuojeluliiton kisassa Oriveden keot veivät neljä ensimmäistä sijaa

muurhahaiskekokisa

Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin kesäkisan neljä korkeinta muurahaiskekoa löytyi Orivedeltä. Juhani Heikkilä seisoo 173 senttimetriseksi mitatun keon vieressä. Kuva: SLL Pirkanmaa

Orivedeltä löytyy korkeita muurahaiskekoja.

Tämä paljastui, kun Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin kesäkisassa etsittiin korkeinta muurahaiskekoa. Kilpailun neljä kärkisijaa meni Orivedeltä löytyneille muurahaiskeoille.

Neljä suurinta pesää olivat myös kaikki yli 150-senttisiä. Voiton veivät Heikkilän mailla Oriveden Kailansaaressa kohoavat kaksi jättipesää, joilla oli molemmilla korkeutta noin 173 senttiä ja leveyttä yli neljä metriä.

Kolmanneksi kisassa tuli 172-senttinen keko Oriveden Längelmäeltä, joka oli 319 senttimetriä leveä. Neljäs sija meni Oriveden Uiherlaan 160-senttiselle keolle, jonka leveys oli 390 senttimetriä.

Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin edustajat ovat käyneet mittaamassa keot. Kailansaaren reissustaan piiri kertoo tiedotteessaan, että matka taittui sinne venekyydillä ja että jo rannassa tarkastusmittaajia vastassa oli yli 150-vuotiaat, kilpikaarnaiset männyt.

– Saapastelemme Juhani Heikkilän perässä syvemmälle saareen poikki paksun sammalpeitteen ja ohi iäkkäiden kuusien ja mäntyjen. Ensimmäinen jättikeoista näkyy puiden lomasta jo kauas. Kun kekoa lähestyy, se kasvaa silmissä. Herää kysymys, riittääkö mittaajan 160-senttinen varsi tähän hommaan, tiedotteessa kuvaillaan.

Juhani Heikkilä puolestaan kertoo, että he näyttävät kekoja aina vieraille ja niiden koko aina hämmästyttänyt.

Tiedotteessa mainitaan, kuinka ensimmäinen mitattavista keoista sijaitsee rinteessä, joten keko vaikuttaa jopa korkeuttaan suuremmalta.

– Mittaamme keon rinteen keskivaiheelta keon korkeimmalta kohdalta, ja saamme keskimääräiseksi korkeudeksi 173 senttimetriä. Leveyttä jättiläisellä on 413 senttimetriä. Yllättäen myös pienemmältä näyttänyt, lähistöllä kohoava keko on yhtä korkea. Tämä keko on tasamaalla ja muodoltaan symmetrisempi. Leveyttä tällä keolla on 422 senttimetriä.

muurahaiskekokisa

Kailansaaresta löytyi myös kisan toinen voittajapesä. Kuva: SLL Pirkanmaa

Keot saavat jatkaa kasvuaan rauhassa

Rinteessä sijaitsevan keon on ilmoittanut kisaan kaksi kisaajaa. Tarkistusmittausta tarvittiin, sillä ilmoitetut mitat olivat heittäneet aika lailla 170 sentistä 220 senttiin. Sitä voidaan pitää ymmärrettävänä, sillä mitta heittää paljon mittauskohdasta riippuen.

Heikkilää ei yllätä, että useampi osallistuja on ilmoittanut keot kisaan.

– Monet lähiseudun asukkaat tuntevat nämä pesät. Vaikka tällä saarella on vain mökkejä, myös muut paikalliset käyvät saaressa marjastamassa ja sienessä, Heikkilä arvelee.

Jättimäisten kekojen salaisuus on, että saaressa ei ole tehty hakkuita miesmuistiin.

– Ainakaan 50-luvun jälkeen ei ole hakkuita tehty, Heikkilä muistelee.

Piirin tiedotteessa arvioidaan, että pesillä lienee ikää ainakin saman verran kuin saaren metsällä.

Yli 170-senttisessä keossa voi olla jopa puolitoista miljoonaa asukasta. Hakkuita ei saaren metsiin ole suunnitelmissa jatkossakaan, joten Kailansaaren kekomuurahaiset voivat jatkaa rauhassa ennätystehtailuaan.

Tarkistusmittaus tehtiin syyskuun lopulla. Ilma oli jo viileää, mutta pesän päällä näkyi edelleen liikettä, joten pesää kohenneltiin vielä talvea varten.

Voittajakeon ilmoitti kisaan Heikkilän miniä. Hänet palkittiin aikakauslehti Suomen Luonnon vuosikerralla ja muut kärkisijoille yltäneet saavat Luontokaupan tuotepalkintoja.

Piirin muurahaiskekokisaan ilmoitettiin 20 pesää, joista suurimmat kolme ilmoitettiin kahden eri ilmoittajan toimesta. Pesiä ilmoitettiin mukaan myös Tampereelta, Lempäälästä, Nokialta, Kangasalta, Virroilta, Juupajoelta, Sastamalasta ja Punkalaitumelta.

muurhaiskekokisa

Kolmanneksi kisassa tuli keko Oriveden Längelmäeltä. Keon vierellä mittaaja Antti Virnes. Kuva: SLL Pirkanmaa

muurahaiskekokisa

Neljänneksi ylsi 160-senttinen keko Oriveden Uiherlasta. Mukana kuvassa mittaaja Antti Virnes. Kuva: SLL Pirkanmaa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?