Lux Korkeakoski oli led-valofantasiaa, videoteoksia ja kierrätystaidetta

Juupajoen koulukeskuksen oppilaat tekivät tapahtumaan näyttävät valoteokset kierrätysmateriaaleista. Kuva: Juha Jäntti

Walleniuksen Wapriikin Lux Korkeakoski -valotapahtuma toi jälleen viikonvaihteessa valoa ja monimuotoista valotaidetta syksyn pimeneviin iltoihin. Nähtävää oli niin vanhan tehdasrakennuksen sisätiloissa kuin sen ympäristössäkin.

– Juupajoen kunta toi kauniit valaistukset Koskitien varteen ja voimalan sillalle. Se oli hieno lisä tähän kokonaisuuteen, Wapriikin toiminnasta vastaava Hannele Eerola-Jämsén totesi.

Tällä kertaa esillä oli videotaidetta monimuotoisesti toteutettuna. Helsingin kuvataidelukiolaiset toivat esille animaatioita, joita kukin tekijä on työstänyt korona-ajan etäopiskelun vuoksi kotonaan. Animaatiot tutkivat luonnonilmiöitä, joissa elementteinä ovat tuuli, tuli ja vesi.

SepeMasamusa-ryhmän esiintyjät esittivät lauantai-iltana videoprojisointeja ja livevideomaalausta sekä musiikkia aiheesta ”Minä kirjoitan sinulle kaukaisesta maasta”.

Esillä oli Aalto-yliopiston animaatiomaisteriopiskelija Hertta Lehtovirran videoteos Pupu. Juupajoen koulukeskuksen oppilaat toivat paikalle näyttäviä valoteoksia, jotka he ovat tehneet täysin kierrätysmateriaaleista.

Tankovaimot-duon Joawind loihti led-valoelementeillä ja tanssilla fantasianomaisia tunnelmia. Kuva: Juha Jäntti

Ainutlaatuinen akustiikka

Kangasalalaisen Tankovaimot-duon Joawind esitti lauantai-illan huipentumana tanssi- ja valoshown, jossa fantasianomainen liikekerronta perustui led-valoelementtien käyttöön. Hyytävä tuuli ei ollut esteenä, kun esittäjä veti shown läpi keveän harsomaisessa asussa Wapriikin pihanurmella.

Valotapahtumassa oli mahdollista nauttia myös tunnelmallisesta viulumusiikista. Orivesiläinen Juhani Tuominen on tehnyt Wapriikin tiloissa kunnostustöitä, joten paikka on hänelle hyvin tuttu. Tuominen on tuonut välillä mukanaan itse tekemänsä viulun, jota hän on soittanut omaksi ja paikalla kävijöiden iloksi.

– Tämän paikan akustiikka on todella ainutlaatuinen. Tämä lienee osin sen ansiota, että talo on rakennettu kivestä. Lisäksi näiden isojen hallitilojen kattorakenteet ovat melkoisen omintakeiset ja siten mielenkiintoiset, Tuominen virkkoi pienemmän huoneen hämärässä, johon peräseinän valoteos loi tunnelmallisen hohteen.

Tapahtuma jatkuu vielä tänään sunnuntaina.

Juttua on muokattu 26.9.2021 klo 16.36: Juttuun on lisätty tieto, että tapahtuma jatkuu vielä sunnuntain ajan.

Juhani Tuominen soitti viulumusiikkia, taustalla Terhi Leinon Iloisen levon puutarha -teos. Kuva: Juha Jäntti
Jasmin Jämsénin teos Valon juhlaa. Kuva: Juha Jäntti
Kävijät saivat luoda omia videokukkataulujaan Maija Saksmanin ja Seppo Renvallin Ole kukka -teoksen äärellä. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment