Kirjoja, kurpitsoita ja muuta mielenkiintoista – toive on, että Kampuksen Sadonkorjuujuhla saa pitkän jatkumon

Auringonkukka
Sadonkorjuujuhlan kisassa selvisi, että Heikki Alhonen oli kasvattanut neljä metriä ja 30 senttiä pitkän auringonkukan. Tämä kukka kasvaa vielä Ryytimaalla. Kuva: Mirkka Tuominen

Oriveden Kampuksen sadonkorjuujuhlaa vietettiin lauantaina sopivassa säässä. Kampuksen hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kolari toteaa tapahtuman olleen onnistunut tilaisuus.

– Kampuksella oli oma myyntipöytä, jossa jokainen arpa voitti. Ylioppilaskunnan Laulajien laulama pohjalainen kansanlaulu oli mukava piristys, kertoo Kolari.

Ilpo Kolari ja Reijo Kahelin toivovat jatkumoa viime vuonna alkaneelle Kampuksen sadonkorjuujuhlalle. Kahelin iloitsee Kampuksen mahtavasta tunnelmasta. Kampuksen yhteisöllinen henki näkyy hänen mielestään monessa eri asiassa.

– Yhteistyökumppanit ovat lähteneet hyvin mukaan. Olemme saaneet esimerkiksi Hankkijalta puutarhatarvikkeita. Oriveden 4H-yhdistys hallinnoi Oriveden viljelypalstoja kampuksen läheisyydessä. Yhdistys jakaa palstoja joka vuosi, yhteisöllinen henki vallitsee, ja taimen vaihtojakin tehdään. Nyt on kolmas satokausi menossa, Kahelin toteaa.

Arttu Jalonen
Arttu Jalonen osallistui ensimmäisen kerran Kampuksen sadonkorjuujuhlaan Oriveden kirjaston poistokirjamyynnin merkeissä. Osa kirjoista palautui kirjaston poistomyyntihyllyille. Kuva: Mirkka Tuominen

Tietoiskuja ja monenmoista myytävää

Sadonkorjuujuhlassa riitti monenmoista myytävää. Myyjiä osallistui tapahtumaan kolmisenkymmentä. Yhdistykset ja kotipuutarhurit pitivät tuote-esittelyjä ja tietoiskuja.

Ammattituottajien ja lähituotteiden lisäksi kirjasto osallistui ensimmäisen kerran Sadonkorjuu-tapahtumaan ja myi kirjastosta poistettavia kirjoja.

– Kaikki kirjat eivät kuitenkaan menneet kaupaksi, vaan loput myymättä jääneistä kirjoista palautettiin takaisin kirjastossa sijaitsevalle poistomyyntipisteelle, kertoo siviilipalvelusmies Arttu Jalonen.

Ylioppilaskunnan Laulajien lisäksi livemusiikista vastasi Kuitin Tuuli -yhtye. Yleisöä riitti mukavasti, ja kahvi, makkarat ja letut maistuivat ihmisille.

Perheen pienimmät saivat nauttia poniratsastuksesta. Viljelypalsta Ryytimaan avoimet ovet innostivat monia ihmisiä paikalle.

Esa Kallio esitteli erilaisia kasveja puistokävelyllä. Kallio kertoo puistokävelyn olleen mukavaa.

– Kävelylle osallistui 15 ihmistä, jotka olivat kiinnostuneita kasveista. Näimme erikoisia koristepensaita, esimerkiksi villaheisin, nuokkusyreenin ja marjaomenapensaan, joka tekee miniomenia. Opiston lammen rannalla voi kuulla lisäksi taitavaa laulajaa, kultarinta-koirasta.

Oriveden Sanomat pyysi Sadonkorjuujuhlassa kävijöitä ottamaan kuvia juhlasta, jotta tapahtumasta voitaisiin luoda lukijoiden näköinen kuvagalleria. Tapahtuma taisi viedä kävijät mennessään, sillä yhtään tunnelmapalaa ei lauantailta toimitukseen lähetetty.

Ryytimaa
Kampuksen lähellä sijaitsevalla Ryytimaalla on yhä paljon kaunista katseltavaa. Reijo Kahelin iloitsee, että yhteistyö Ryytimaan ja Kampuksen välillä sujuu hyvin. Kuva: Mirkka Tuominen

Kisassa palkittiin muun muassa suurin kurkku

Suurinta hyötykasvi-kilpailua tuomaroivat Esa Kallio ja Ilpo Kolari. Suurin kurpitsa ja juures -kilpailussa suurimman kurpitsan voitto tuli Hanna Hömmölle, joka oli saanut valmiin kurpitsan taimenen aikoinaan Asta Helanderilta.

– Olen kolmena kesänä laittanut Jättikasviyhdistykseltä saamiani siemeniä kasvamaan. Kahdenkymmenen euron vuosimaksulla saa monenlaisia siemeniä kotiin postitettuna. Se on hauska ja halpa harrastus. Se lyhentää talvea, kun ensimmäiset siemenet kylvän tammi-helmikuussa, Helander kertoo.

Suurimman kasvihuonekurkun oli kasvattanut Auli Kilpeläinen. Paula Latvan kasvattama ja ryytimaalla viljelty suurin kesäkurpitsa oli lannoitettu hevosenkakalla.

Ryytimaan palstaviljelijä Kaija Lindberg voitti suurimman punajuuren tittelin.  Johanna Siitonen voitti avomaan kurkku -kisan.

Johannes Tapola sai kunniamaininnan rosamunda-lajikkeen perunastaan. Heikki Alhonen oli kasvattanut neljä metriä ja 30 senttiä pitkän auringonkukan.

Auli Kilpeläinen kertoo, että hänen erityisen pitkän maa-artisokkansa salaisuus piilee kenties vanhassa mullassa. Kukat nousevat maasta omia aikojaan. Joskus Kilpeläinen on nostanut mukulat ylös maasta talveksi.

Kirjaston poistomyynti kampuksella
Sadonkorjuujuhlassa kirjaston poistopisteemyynti oli sopivasti Suurin kasvi -kisapöytää vastapäätä. Kuva: Arttu Jalonen

Leave a Comment