Nuoret pistivät töpinäksi – aloittivat toisistaan tietämättöminä koulun elokuussa ja järjestävät jo festarit tuoreina yrittäjinä

Miko Suhosen, Kaarina Mäkisen ja Benjamin Anderssonin perustama yritys järjestää ensimmäisen tapahtumansa viikonloppuna. Kuvat: Heli Rahkonen

Tredun Oriveden toimipisteessä elokuussa liiketalouden opinnot aloittaneet Miko Suhonen, Benjamin Andersson ja Kaarina Mäkinen laittoivat heti tuulemaan. Kuukauden opintojen jälkeen heillä on jo oma yritys pystyssä.

Heidän kohdallaan projektioppimiseen liittyvä koulutehtävä lähti lentoon.

– Tässä kouluprojektissa piti tehdä yhteistyötä jonkun yrityksen kanssa, ja mekin suunnittelimme ensin viihdeiltaa paikalliseen pubiin, Benjamin Andersson taustoittaa.

Pian kuitenkin huomattiin, että koronarajoitusten takia pubin tilat olisivat tapahtumalle liian pienet.

– Niinpä päätimme järjestää festarit, kolmikko kertoo.

Festarit järjestetään Säynäniemessä viikonloppuna.

– Meitä oli tässä projektissa ensin mukana kuusi opiskelijaa, mutta väki väheni sitten puolella. Nyt olemme kolmistaan tässä, Kaarina Mäkinen selvittää.

”Kaikki on oikeasti totta”

Project X-Fest rekisteröitiin kaupparekisteriin syyskuun ensimmäisenä päivänä. Lauantaina ohjelmassa on ensin lastentapahtuma. Luvassa on myös musiikkikattaus, jonka kruunaavat Juju ja EWE.

– Juju oli heti selvä vaihtoehto, Miko Suhonen kertoo.

Liput tulivat myyntiin viime viikolla. Se oli kolmikolle palkitseva hetki.

– Oli aivan mahtava tunne nähdä meidän logomme ja kaikki siellä lippupalvelussa. Tämä konkretisoi sen, että kaikki on oikeasti totta, Kaarina Mäkinen kuvailee.

Yrityksen nimellä on silläkin oma tarinansa.

– Project tarkoittaa projektia. X tulee siitä, että emme oikein tiedä, mikä projekti tämä on, Miko Suhonen avaa.

Vaikka kolmikko on paiskinut tosissaan hommia ja on kääntänyt katseensa jo tulevaisuuteenkin, liian vakavasti hommaa ei ole haluttu ottaa.

– Olemme lähteneet tyhjästä liikkeelle motolla: Jos flopataan, niin flopataan kunnolla. Tässä on kuitenkin omaa rahaa kiinni, Miko Suhonen sanoo.

– Etukäteen ei esimerkiksi voi tietää, millainen sää on, ja se kuitenkin vaikuttaa siihen, tuleeko väki paikalle, hän jatkaa.

Miko Suhonen, Benjamin Andersson ja Kaarina Mäkinen perustivat oman yrityksen heti liiketalouden opintojensa alkajaisiksi. Hauskaa on ollut, vaikka työtä on riittänyt.

Hyvä yhteishenki kantaa

Miko Suhonen, 26, Benjamin Andersson, 21, ja Kaarina Mäkinen, 25, kehuvat hyvää yhteishenkeään, vaikka hekin ovat vasta tutustuneet koulun alkamisen myötä. Työnjako yrityksessä on lutviutunut kuin itsestään.

Benjamin on hoitanut markkinointia sekä hankkinut sponsoreita ja yhteistyökumppaneita. Miko taas on hoitanut juoksevia asioita puhelimitse. Kaarinan vastuulla ovat raha-asiat ja tapahtuman turvallisuus.

– Miko ja Benjamin ovat visionäärejä, joilla ei ole edes taivasta rajana. Minä pudottelen poikia maan pinnalle ja potkin välillä takamuksille, Kaarina nauraa.

Tekemistä on riittänyt paljon. Jälkikäteen nuoret myöntävät, että virheitäkin on tullut tehtyä, ja etukäteissuunnittelulle olisi kannattanut antaa enemmän aikaa. Myös byrokratian kanssa on mennyt oma aikansa.

– Aamusta iltaan on tehty hommia, Benjamin kiteyttää.

Hauskaa on silti ollut ja uutta on opittu paljon.

– Vaikka tämä onkin henkisesti rankkaa, silti meillä on ollut tosi mukavaa ja hauskaa. Stressi ja tiukka aikataulu ovat kiristäneet hermoja, mutta olemme osanneet myös rentoutua välillä.

Nuoret yrittäjät ovat hitsautuneet hyvin yhteen, ja jokaiselle on löytynyt omat vastuualueet. Kaarina Mäkinen pitää huolen, etteivät Miko Suhosen (vas.) ja Benjamin Anderssonin (oik.) ideat lähde liikaa laukalle.

Uusia suunnitelmia

Koulua kolmikko kiittelee joustosta. Kouluun he eivät ole juuri ehtineet.

– Koulu on ollut tosi kannustava ja joustava. Se on ollut meidän tukemme ja turvamme, vaikka viime kädessä vastuu on meillä.

Tredun Oriveden toimipisteen koulutuspäällikkö Kirsi Onnela kertoo, että projektioppiminen kuuluu osana opintoja kaikille. Vastaavaa oikean yrityksen perustamista ei kuitenkaan koulun historiassa tunneta.

Miko Suhosen, Benjamin Anderssonin ja Kaarina Mäkisen puheissa vilisevät jo seuraavat suunnitelmat ensi vuodelle tai jopa aiemminkin.

– Tämä on nyt meille testi, että onnistuuko kaiken järjestää näin nopeasti yrityksen perustamisesta lähtien. Tästä on kuitenkin helppo nyt jatkaa.

Miko Suhonen, Kaarina Mäkinen ja Benjamin Andersson ovat ensimmäiset Tredun opiskelijat, jotka ovat koulun projektioppimisen tehtävän yhteydessä perustaneet oikean yrityksen. Vastuu yrityksestä on nuorilla itsellään. Koulu tukee ja kannustaa.

Leave a Comment