50 vuotta sitten: Oriveden Seudun Kuorma-autoilijat 25 vuotta

Vanha vuosikerta
Puheenjohtaja Viljo Riihinen (vas.) on kutsunut liikennöitsijä Paavo Jokelan Oriveden Seudun Kuorma-autoilijoiden kunniapuheenjohtajaksi.

Viime lauantaina syyskuun 18 päivänä vietettiin Längelmäellä Hämepohjan kurssikeskuksessa Oriveden Seudun Kuorma-autoilijoiden 25-vuotisjuhlaa. Ennen varsinaista juhlaa sai juhliva yhdistys vastaanottaa lukuisasti onnitteluja.

Loimaalaisen Kotirannan Kansanpelimannien musiikkiesitysten jälkeen piti tervehdyspuheen Oriveden Seudun Kuorma-autoilijoiden puheenjohtaja, autoilija Viljo Riihinen.

Puhuja mainitsi, että Oriveden Seudun Kuorma-autoilijat perustettiin Oriveden Suojalla 8.9.1946. Läsnä oli 26 autoilijaa. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin autoilija Paavo Jokela. Tämän jälkeen puhuja mainitsi, että yhdistys on päättänyt kutsua kunniapuheenjohtajakseen liikennöitsijä Paavo Jokelan, jonka ansiot yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana ja autoilijana monen vuosikymmenen ajan ovat olleet erittäin merkittävät.

Liikennöitsijä Jokela kukitettiin, minkä jälkeen hän esitti kiitoksensa huomionosoituksesta ja muisteli yhdistyksen alkuaikojen toimintaa, todeten mm. ne suuret muutokset ja edistymisen, mitä mm. kaluston kuin kuormauksenkin osalta on vuosien aikana tapahtunut, molempien parantuessa valtavasti.

Vanha vuosikerta
Autoilija Reino Temonen tutkii saamansa kunniamerkin omistuskirjaa.

Puheenjohtaja Riihinen mainitsi edelleen, että yhdistyksen jäsenmäärä on vaihdellut 50–100 välillä ja on nykyisin n. 70. Autojen lukumäärä ei ole viime vuosina enää lisääntynyt. Sen sijaan kuljetusteho ja palvelutaso on jatkuvasti parantunut.

Asiakaspalvelun parantamiseksi on perustettu Hämeen Kuljetukseen liittyvät kuljetustoimistot Länkipohjaan ja Orivedelle. Valtaosa kuljetustarpeista hoidetaankin Oriveden seudulla toimistojen välityksellä.

Yhdistyksen jäsenten työllisyys on viime viime vuosinakin ollut varsin hyvä, sillä suurten tietöiden, kuten Orivesi – Jämsä – Jyväskylä aikoina yhdistys pyrki tietoisesti hillitsemään liiallisten liikennelupien myötämistä. Tämän ansiosta ei kalustoa ollut liikaa tietöiden välillä hiljetessä.

Tänä kesänäkin yhdistyksen alueella on kuorma-autoilijain työllisyys ollut hyvä. Palvelutason ja kuljetustehon parantaminen on yhdistyksen tavoitteena vastaisuudessakin.

Lopuksi puhuja esitti kiitokset TVL:lle, rahalaitoksille, lehdistölle ym, jotka ovat myötävaikuttaneet yhdistyksen kehitykseen kuluneitten 25 vuoden aikana. Samoin hän kiitti kaikkia niitä liikelaitoksia ja muita, jotka ovat lahjoituksillaan tehneet mahdolliseksi tämän juhlan järjestämisen.

Kanttori Paavo Viitamäen esitettyä yksinlaulua pelimanniyhtyeen säestyksellä seurasi kunnia- ja ansiomerkkien jako.

Autoilija Reino Temoselle ojensi nimismies Veikko Niskanen ja toiminnanjoht. Toivo Ruotsalainen SVR:n I lk mitalin kultaristein.

Ammattiautoilijain ansiomerkki annetaan: kultamerkki 25 vuoden, hopeamerkki 15 vuoden ja pronssimerkkim 10 vuoden nuhteettomasta ajosta.

Ansiomerkin saivat:

Kultainen ansiomerkki: Alpo Auranen, Urho Heikkilä, Eino Helminen, Veikko Jokela, Eino Lehto, Pentti Raukola, Viljo Riihinen, Veijo Viitanen, Yrjö Virtanen.

Hopeinen ansiomerkki: Uuno Aaltonen, Juho Eskola, Erkki Heposaari, Urho Iivonen, Erkki Jokela, Maunu Lahti, Eino Lahtinen, Heikki Lehtinen, Lauri Ojala, Ahti Rahkonen, Antti Ruokostenpohja, Simo Ruokostenpohja, Yrjö Seppälä, Mauri Sokka, Eero Toivonen, Esko Uusitalo, Reijo Viitanen,.

Pronssinen ansiomerkki: Erno Kellari, Rauno Lindroos, Risto Tuominen.

Vanha vuosikerta
25-vuotisjuhlassa oli yleisöä tuvan täydeltä.

Vapaan sanan aikana käytti puheenvuoron Suomen Kuorma-autoliiton toiminnanjohtaja Toivo Ruotsalainen. Onnitteluja juhlivalle yhdistykselle esittivät mm. Oriveden, Eräjärven, Juupajoen ja Längelmäen kunnat (Hirtolahti, Kauppila, Taivalaho), em. kuntien Osuuspankit (Jarkko, Kilkku, Numminen), Säästöpankit (Niemelä), PYP Orivesi (Pohjonen), Hämeen Kuljetus (Haanperä), Suomen Kuorma-autoliitto (Ruotsalainen), Vakuutusyhtiö Autoilijat (Aalto), Hämeen läänin kuorma-autoilijain yhdistys (Nurmi), Hämeen läänin taksiautoilijat (Pihlajaniemi), Volvo ja Scan auto.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 23.9.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Leave a Comment