Ensi vuonna juhliva kirkko saa loistokkaan lahjan – Längelmäen kirkon kaikki yksityiskohdat on mitattu ja piirretty upeisiin kuviin

Mittauspiirustus, Längelmäen kirkko
Mittauspiirustusleirin opiskelijat ja ohjaajat asettuivat viimeisenä leiripäivänä vielä yhteiskuvaan. Kohteena ollut Längelmäen kirkko toimi heille hienona taustana. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Ensi vuonna 250 vuotta täyttävä Längelmäen kirkko saa upean lahjan merkkipaalunsa kunniaksi.

Elokuun lopulla arkkitehtiopiskelijoiden ryhmä vietti kirkon kupeessa kaksi viikkoa ja mittasi kirkon julkisivut ja rakenteet sentilleen sekä jäljensi ne paperille.

Lopputuloksena kirkosta on saatu aikaan mittauspiirrokset, joihin on tallennettu kaikki kirkon rakenteelliset yksityiskohdat.

Arkkitehtiopiskelijoiden ryhmää johti längelmäkeläinen arkkitehti Markku Mattila. Piirrosten tekemistä kirkosta hänelle ehdotti längelmäkeläinen Kirsti Kontio-Ollila jo alkuvuodesta.

– Sattumalta tapasimme Länkipohjassa helmi-maaliskuussa. Silloin oli juuri ollut juttua Längelmäen kirkon juhlavuodesta ja Kirsti ehdotti, että kirkko olisi hyvä mittauspiirtää, Mattila kertoo.

Vastaavasta projektista jo yhdessä kokemus

Kontio-Ollilalla ja Mattilalla oli jo takanaan vastaava projekti, joka oli onnistunut loistavasti. Kontio-Ollillan emännöimä Tunkelon iso talo nimittäin mittauspiirrettiin samanlaisen leirin aikana vuonna 2005.

Kun Oriveden seurakunta näytti myös hankkeelle vihreää valoa, ryhtyivät längelmäkeläiset kokoamaan kasaan paikallista huoltoryhmää, joka huolehtisi opiskelijoiden asumisesta ja ruokailusta leirin aikana. Mattila puolestaan laittoi arkkitehdiksi opiskeleville leirihaun päälle.

– Kiinnostuneita oli todella paljon. Ryhmään tuli Aalto-yliopiston ja Hervannan arkkitehtiosaston arkkitehtiopiskelijoita sekä arkkitehtejä, joiden kanssa minulla on taustaa muista mittauspiirrosprojekteista, Mattila sanoo.

Elokuun lopulla ryhmä tuli Längelmäelle. Aikaa leirille oli varattu kaksi viikkoa.

– Kolmannenkin viikon me olisimme tarvinneet. Kaksi viikkoa näin ison kohteen kanssa oli liian vähän. Nyt piirtämistä jäi osallistujille vielä kotitöiksi, muun muassa puhtaaksi piirtäminen.

Längelmäkeläinen arkkitehti Markku Mattila toimi mittauspiirustusleirin ohjaajana. Hän on itse mittauspiirtänyt 65 kohdetta Suomessa ja 35 kohdetta ulkomailta. Kuva: Jaana Ala-Lahti

”Paanuakaan en muuttaisi”

Viimeisenä leiripäivänä oli kuitenkin jo nähtävissä, millaisista piirroksista on kyse, vaikka Mattila niitä kutsuikin vielä työmaaversioiksi. Yksinkertaistettuna kyse on kirkon täydellisestä ja äärettömän tarkasta jäljennöksestä.

– Jokainen viiva, joka piirroksesta löytyy, on mitattu rakennuksesta ja on piirroksessa täsmälleen samassa paikassa kuin kohteena olevassa rakennuksessa. Jos rakenteissa on vinouksia, niin ne näkyvät myös piirroksessa, Mattila selvittää.

– Kirkko on upea. Mitä enemmän sitä katsoo, sitä hienommalta se näyttää. Kirkon pystylinjatkin ovat hämmästyttävän suorassa. Paanuakaan en siitä muuttaisi, Mattila hehkuttaa.

Lähtökohtana mittauksille oli kirkon lattian tasolle tehty nollalinja. Kaikki mittaukset tehtiin siitä niin ylös kuin alas, jotta virhemarginaali pysyi mahdollisimman pienenä. Mattila kuvailee Längelmäen kirkkoa kokonsa puolesta kaikin puolin vaativaksi mittauspiirroksen kohteeksi.

– Tunkelon talo oli 40 metriä pitkä, mutta kirkon pituus on noin 45 metriä. Juuri ja juuri saamme kirkon mahtumaan pituuden kannalta 102-senttiselle paperille. Kellotorni on puolestaan 26 ja risat korkea.

Kaiken kaikkiaan nyt tehtävät piirrokset ovat ainutlaatuiset. Längelmäen kirkosta ei nimittäin ole löydetty yksiäkään aikaisempia piirustuksia.

– Kirkon sakastista on tehty jonkun remontin jälkeen akvarelli, mutta muita kuvia tai piirustuksia ei ole vielä tullut vastaan. Todennäköisesti jotain on joskus ollut olemassa, jotta lupa kirkon rakentamiseen kuninkaalta on saatu, Mattila arvioi.

Längelmäen kirkko, mittauspiirustus
Mittauspiirustuksen työmaaversiossa Längelmäen kirkon kellotorni näytti tältä. Kuvaa piirtänyt arkkitehti Tuomas Klaus kertoi, että kirkontornin rakennustapaa on ollut mielenkiintoista spekuloida kollegoiden kanssa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Pohtimisen paikka, kuinka kaikki on tehty

Arkkitehtiopiskelijat saavat mittauspiirustusleiriltä arvokasta kokemusta ja oppia. Normaalisti he piirtävät ensin ja sen jälkeen rakennus rakennetaan. Mittauspiirrosta tehdessä prosessi kääntyy täysin toisinpäin.

– Opiskelijat joutuvat koluamaan rakennuksesta ihan joka paikan. He oppivat materiaaleista ja mitoista sekä pääsevät pohtimaan, miten kaikki on rakennettu. Se on todella opettavaista ja siellä tulee oivalluksia monista asioista. Jokaisen arkkitehdin pitäisi kerran elämässään käydä jokin rakennus tällä tavalla läpi, Mattila sanoo.

Längelmäen kirkossa yksi mielenkiintoisista rakenteista on kirkontorni. Niin Mattila kuin opiskelijat ovat pohtineet, missä järjestyksessä se on rakennettu.

– Siellä on noin 1 500 kiloa painavia palkkeja. Se laittaa miettimään, että miten ne on saatu sinne paikoilleen. Kaiken kaikkiaan torni on rakenteellisesti ihan eri juttu verrattuna muuhun kirkkorakennukseen.

Piirroksia Längelmäen kirkosta syntyy nyt toistakymmentä. Lopullista, valmiiden piirrosten sijoituspaikkaa ei vielä ole päätetty. Se on kuitenkin varmaa, että juhlavuonna ne esitellään niihin keskittyvässä näyttelyssä.

– Suunnitteilla on myös seminaari Längelmäen kirkosta ja yleensäkin suomalaisista puukirkoista. Alan asiantuntijat pitävät siellä kymmenen lyhyttä esitelmää. Niistä ja näistä piirustuksista on tarkoitus koostaa julkaisu, jota voitaisiin täydentää vielä uusilla tutkimustuloksilla, Mattila kertoo.

Seminaarin ajankohdasta ei vielä ole varmuutta, mutta avoin se on kaikille asiasta kiinnostuneille.

Längelmäen kirkko, mittauspiirros
Arkkitehti Tuomas Klaus oli yksi mittauspiirustusleirille osallistuneista. Hän oli saanut perehtyä muun muassa kirkontornin rakennelmiin. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Tehty täysin propagandatarkoituksessa

Mattila painottaa, että mittauspiirustukset ovat merkittävää historian tallennusta, joiden avulla seuraaville sukupolville jää dokumentti rakennuskannasta.

– Itse asiassa nämä ovat propagandakuvia. Tarkoitus on vaikuttaa ihmisiin, että katsokaa nyt, miten upea tämä kirkko on. Kuvat ovat sellaisia, että tavallinen ihminen ymmärtää, että juma miten hieno!

Mittauspiirustukset tehneellä työryhmällä ei itsellään ollut senttiäkään rahaa leirin toteuttamiseen. Onnistumaan kaikki saatiin längemäkeläisten talkoovoimalla.

– Mukaan tämän kaiken toteuttamiseen lähti kyläyhdistys, monet paikalliset järjestöt ja ihan yksityiset ihmiset. Kyllä meillä mottona oli, että Längelmäki tarjoaa parastaan leirin aikana, Kirsti Kontio-Ollila toteaa.

Lue myös: Längelmäki-seuran vuosikokous kiertää pitäjän vanhoissa taloissa, nyt kokoonnuttiin Pääskylän Lahdenpohjassa – johtokunnasta lähes puolet vaihtui uusiin, Tuomo Heinonen jatkaa etäpuheenjohtajana Afrikasta

Leave a Comment