Laillisen metsästyksen häirintä on kiellettyä

Metsästyskauden käynnistyttyä olisi hyvä muistuttaa, että kaikenlainen metsästyksen häirintä on rikos.

Tämä tuli mieleen, kun Oriveden alueelle myönnetystä karhun metsästysluvasta valitettiin tietoisesti juuri ennen metsästyksen alkua.

Valitettavasti tämän tietyltä porukalta nämä vastaavat valitukset juuri ennen jahtikautta muissakin vastaavissa asioissa on ollut metsästäjien riesana vuosia.

Lue lisää: Luonnonsuojelijat vaativat karhujen kaatolupien kumoamista Pirkanmaalla – yksi lupa on myönnetty Oriveden-Juupajoen seudulle

Laki yksiselitteisesti sanoo, että: Laillisen metsästyksen estäminen tai vaikeuttaminen saattamalla pyyntiväline toimintakunnottomaksi tai häiritsemällä muulla tavoin pyyntiä on kielletty.

Suomessa on maailmanlaajuisestikin kiitelty riistakantoja koskeva tietämys, jota metsästäjät riistakolmioin ja muilla laskennoilla pitävät jatkuvasti ajan tasalla ja metsästys perustuu tarkkoihin kanta-arvioihin.

Orivedellekin myönnetty karhun metsästyslupa on siis tarkan kanta-arvion ansiota.

Koska karhun metsästys tietoisesti estettiin juuri ennen metsästyskauden alkua, on mielestäni kyseessä pyynnin häirintä eli syytekynnys on ylitetty. Mikäli näitä asioita katsotaan jatkuvasti läpi sormien, sama toistuu vuosi toisensa jälkeen ja näin ei saa jatkua.

Lue lisää: Pirkanmaalla ei pääse vielä karhunkaatoon – hallinto-oikeus kielsi poikkeuslupien toimeenpanon niistä tehtyjen valitusten vuoksi

Samaan aikaan alueella karhut ovat tehneet tuhojaan muun muassa useilla mehiläistarhoilla paikoin kaikki mehiläispesät rikkomalla. Tappiot tarhureilla on tuhansissa euroissa.

Jahdin alkaessa ajallaan nämäkin juuri tapahtuneet tuhotyöt olisi voitu jopa estää.

Nyt valtio eli me kaikki veronmaksajat maksamme nämä tuhot, jotka olisi hoidettu karhun metsästyksen alettua 20. elokuuta.

Koska laillista metsästystä on nyt häiritty, voidaan sanoa, että näin on tehty myös ilkivaltaa mehiläistarhureiden omaisuudelle eli olisi vähintään kohtuullista, että silloin häirintää suorittanut taho maksaisi jo nyt tulleet vahingot ja mahdolliset tulevat vahingot omasta pussistaan.

Ei riitä, että harrastetaan metsästyksen vastaista anarkiaa kantamatta teoistaan vastuuta ja sysäämällä kaikki vain valtion piikkiin.

Metsien mies

Leave a Comment