Lukijan juttu: Kriisinhallintaveteraanit tutustuivat Millog oy:n Lylyn varikkoon ja saunoivat Muron saunalla

Kriisinhallintaveteraanit Lylyssä
Joukko kriisinhallintaveteraaneja kokoontui Lylyssä elokuun loppupuolella. Ryhmä kävi tutustumassa muun muassa Lylyn varikkoon ja viettivät saunaillan Muron saunalla. Kuva: Matti Helimäki

Joukko kriisinhallintaveteraaneja kokoontui Millog oy:n Lylyn toimipisteen portille elokuun viimeisenä perjantaina.

Olimme saaneet harvinaisen tilaisuuden yksikön esittelyyn, tosin vain yleiskuvan toiminnasta ja myös historiasta. Esitys oli mielenkiintoinen ja kysymyksiäkin löytyi ja niihin vastattiin. Koronaakin välteltiin käyttämällä maskeja, se oli myös osasyy, että tuotantotiloihin ei päästy.

Esittelyn jälkeen suunnattiin Lylyn viestimuseoon ja sen historiaan päästiin perehtymään Lasse Kopran asiantuntevalla opastuksella. Museossa on vielä toistaiseksi tallessa mittavat kokoelmat viestiaselajin sotahistoriaa ja muutakin historiaa. Sääli vain, että suurimmassa osassa esineistä oli sotamuseon omistuslappu. Saattoi olla viimeinen kerta, kun museon kokoelmiin pystyi Lylyssä tutustumaan.

Saunomaankin päästiin Murojärven rannalle savusaunaan. Tokihan ensin aterioitiin Lounasravintola Miinan maittava kinkkukiusaus ja salaatti, joka keräsi kehuja. Saunominen sujui sopuisasti ja paljussakaan ei ruuhkaa ollut, uimaan vain ei kukaan uskaltanut. Nokipannukahvit valmisti Lasse vuosien kokemuksella ja makkaraakin paistettiin.

Rauhanturvaajaliiton palveluvastaava Veijo Jokinen kertoi vertaistuesta ja liiton puhelin päivystyksestä, joka toimii 24/7 pariaatteella ja toimii vuoden jokaisena päivänä. Puhelin on tarkoitettu rauhanturvaajille ja heidän omaisilleen.Viime aikoina Afganistan on ollut esillä monessa puhelussa.

Väkeä tapaamisessa oli paikalla Pirkanmaalta, Uudeltamaalta ja Keski-Suomesta yhteensä 22 henkilöä. Edustettuina oli Mänttä-Vilppulan lisäksi Keuruu, Halli, Kuorevesi, Lyly, Orivesi, Ruovesi, Tampere, Ylöjärvi ja Helsinki.

Ilta kului rattoisasti, palvelusmuistoja kerrattiin ja vanhoja tuttavuuksia uusittiin ja uusia solmittiin. Todettiin, että vuodesta 2009 alkanut perinne Muron saunalla jatkui taas ja samalla jatkui aurinkoinen sää. Vain kerran on nimittäin satanut matkalla saunalle.

Ilta tummeni ja pikkuhiljaa paikat saatettiin kuntoon, hetki vielä keskusteltiin ja kiiteltiin järjestelyjä, sitten vain paikat lukkoon ja kotimatkalle. Ehkäpä ensi vuonna uudelleen.

Saunaillan mahdollisti HOW ry, joka on valtakunnallinen rauhanturvaajayhdistys.

Matti Helimäki

Leave a Comment