50 vuotta sitten: Nuorisoviikolla puidaan yleiskysymyksiä, Oriveden nuorisoparlamentti istui

Vanha vuosikerta, nuorisoparlamentti
Nuorisoparlamentti istuu.

Oriveden nuorisoparlamentin ensimmäisessä tämän syksyn istunnossa KOP:n viihtyisässä kerhohuoneessa – oltiin pankin vieraina – pohdittiin kahta alkaneen syksyn keskeistä teemaa: lokakuun lopussa vietettävän nuoriso-, paremminkin: tapahtumaviikon ohjelmaa sekä nuorten osuutta itsenäisyyspäivän juhlan järjestämisessä. Viime syksynä oli viikko vahvasti musiikkipitoinen, nyt ovat vuorossa yleistapahtumat, selvisi istunnon aikana esitetyistä mielipiteistä.

Vaikka kunnallisvaalit ovat vuoden päästä, kosketteli parlamentti niitä vain ohimennen ja totesi, että ”nuoria ei kelpuuteta listoille, ei myöskään kunnallisiin elimiin”. Ei; tämä tiedetään, mutta nuorten tulisi vaatia korjausta. Kuitenkin sovittiin istunnossa siitä, että tapahtumaviikon keskeisenä tapauksena tulee olemaan Oriveden viimeaikaista kunnallispolitiikka ruotiva keskustelu, tai tilaisuus jossa nykyinen kunnanvaltuusto (sen kaikki poliittiset ryhmät) asetetaan piinapenkkiin. Nuoret kysyvät, valtuutetut vastaavat. Myös johtavia virkamiehiä pyydetään sananvaihtoon.

Viikon muina aiheina ovat nykyaikainen alkoholi(ravintola)politiikka, seksi ja nuoret, jälleen muuttunut liikenteenohjaus ja -valvonta, mutta myös kevyempää ohjelmaa sovitetaan sopivasti viikon puitteisiin. Niinpä tanssi (disco?) ilta kuuluu asiaan, mutta sen yhteyteen sovitetaan jotain asiallista asiaa. Halutaan, paikallisen poliisin kertovan työstään ja siitä, kuinka vapaasti nuoret voivat touhuta huvi-illoissaan ennenkuin virvavalta tarttuu kaulukseen. Nuoret haluavat olla virkavallan kanssa yhteistyössä ja ”välilöissä”. – Seurakunnan odotetaan järjestävän vakavahenkisen illan. Niin ikään ehdotettiin”avoimien ovien päivää”; päivää, jolloin nuorille ja muillekin esiteltäisiin kunnantaloa, paloasemaa – puhuttaisiin kunta-äidistä.

Nuoret ja itsenäisyyspäivä

Voisivatko nuoret järjestää oman itsenäisyyspäivän juhlansa Orivedellä puhutti kovasti parlamenttia. Oltiin myönteisiä, mutta juhlan luonne ja sen toteuttaminen askarruttavat. Itsenäisyystaistelua kuvaava näyttely, iltamaluontoinen juhla Suojassa, pop-messutyylinen kirkkojuhla sitä edeltävine nuorten soihtukulkueineen kirkkomaalle – tässä ehdotusten äärilaidat.

Parlamentti toivookin nuorilta oman juhlansa järjestämiseksi ohjelma-ideoita. Kirkkojuhlan järjestämisessä tarvitaan seurakuntaa vahvasti apuna, mutta muidenkin uskonnollisten yhdistysten ja kirkkokuntien panosta, varsinkin juhlan musiikillisessa annissa toivotaan. – Oriveden seurakuntanuorten nykyinen ydinjoukko olisi kaavaillun juhlan runkona oiva panos. –

Nuorten toimintaviikon järjestelytoimikunnan jäseniksi nimitettiin Nanna Mustonen, Eino Saikkonen, Heikki Peltonen ja Jukka Louhivuori puheenjohtaja Pentti Launosen ja sihteeri Ritva Pölläsen avuksi.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 9.9.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment