Västilän Voimantalo on pessyt kasvonsa – sunnuntaina sen pihasta juostaan Voima-Hölkkä

Voimantalo
Voimantalon viimeisin kunnostushanke saatiin valmiiksi heinäkuussa. Silloin valmistuivat talon pääty- ja sivuovia sekä portaita suojaavat, pystytolppien varaan rakennetut avokatokset. Kuva: Jussi Kirjasniemi

Voimantalon kunnostuksen aloittamisesta on kulunut pian 13 vuotta. Ensimmäinen merkintä talkoista on 18.10.2008. Tuolloin aloiteltiin varovaisesti vain noin 50 tunnin verran.

Vilkkaimmat kunnostustalkoovuodet olivat 2011-2013, jolloin tunteja kertyi yhteensä noin 5 450. Nyt talon kunnostus- ja ylläpitotalkoista on kertynyt yhteensä noin 7 500 tuntia ja 430 talkoopäivää.

Katokset ovat nyt valmiit

Viimeisin kunnostushanke valmistui heinäkuun lopussa, jolloin saatiin valmiiksi talon pääty- ja sivuovia sekä portaita suojaavat, pystytolppien varaan rakennetut avokatokset.

Samaan hankkeeseen kuuluu jo viime syksynä talon jyrkälle mansardikatolle kolmeen riviin asennetut lumiesteet. Lumiesteet suojaavat osaltaan talon rakenteita, erityisesti portaita suojalumien putoamiselta. Lumiesteet lisäävät myös huomattavasti henkilöturvallisuutta erityisesti pääsisäänkäynnin portailla. Luminen viime talvi testasi hyvin esteiden toimimisen ja kestämisen.

Ohikulkijalle ehkä näkyvin muutos viimeisimmästä kunnostustyöstä on talon päädyn ja julkisivun uudelleen maalaus punamullalla. Näiden seinien ensimmäiset maalaukset ajoittuvat sinne vuosien 2012 – 2013 paikkeille, joten väri on nyt huomattavasti kirkkaampi.

Erityisen piristysruiskeen ulkoasulle antaa kaikkien ikkunoiden vuorilautojen saneeraus ja maalaus, samalla kun myös kaikki nurkkalaudat maalattiin puhtaan valkoisiksi.

Pyöräilyä ja Voima-Hölkkää viikonloppuna

Korona on vähentänyt talon käyttöä niin seuran omien tilaisuuksien kuin myös ulkopuolisten järjestämien perhejuhlien osalta.

Kokonaan korona ei kuitenkaan toimintaa ole saanut estettyä. Muun muassa Västilän maraton juostiin 38. kerran tänä kesänä. Osallistujamäärän reipas kasvaminen antoi uskoa, että tavoitteena olevat 40 maratonia saadaan järjestettyä.

Heinäkuussa järjestettiin myös kohtalaisella yleisömenestyksellä vuoden tauon jälkeen myös perinteiset kesäjuhlat. Paikalla oli noin 160 henkilöä.

Myös kolmet syntymäpäivät, yhdet häät sekä rippijuhlat on kesän aikana järjestetty.

Sunnuntaina 5. syyskuuta järjestetään perinteinen Voima-Hölkkä ja jo lauantaina 4. syyskuuta Mäkimaan Muhkun kanssa yhteinen pyöräilytapahtuma osana Euroopan kulttuuriympäristöviikon teemaa ”Rajaton ja avoin”, mikä sopiikin hyvin korona-ajan tapahtumateemaksi.

Syyskuun puoliväliin suunnitellut syystanssit on jouduttu koronatilanteen vuoksi siirtämään vuoden vaihteeseen. Ne pyritään järjestämään uudenvuodentansseina. Tällä tietoa ennalta sovitut Kekri-tanssit pyritään järjestämään Pyhäinmiesten päivän viikonloppuna.

Uusia kunnostuksia suunnitteilla

Mikäli Pirkanmaan ely hyväksyy sinne keväällä jätetyn uuden investointihanke-hakemuksen, Voimantalon sisävessat kunnostetaan kevättalvella 2022 siten, että saamme myös uuden inva-vessan sekä oman vessan myös saunaosastolle.

Samaan hankkeeseen on suunniteltu myös isoissa kesäajan yleisötapahtumissa tuiki tarpeelliset jäähdyttävät ilmalämpöpumput saliin, mutta erityisesti keittiöön, missä emännät toisinaan käyvät ”todella kuumana”.

Jyrki Tuomaala

Västilän Voiman puheenjohtaja

Juttua on muokattu 7.9.2021 klo 10.45: Juttuun on korjattu pyöräilytapahtuman päivämääräksi 4. syyskuuta ja muutettu väliotsikko sen myötä vastaamaan seuraavan kappaleen sisältöä.

Leave a Comment