MAINOS

ElmoNet tuo valokuituyhteydet orivesiläisten koteihin – yrityksellä on omakotitaloasujille tarjolla jo tonnin kaista

ElmoNet
Orivedellä rakennetaan valokuituyhteyksia ensi vuonna keskustan, Sukkavartaan, Parpolanrinteen sekä Lehdistön ja Moision alueille. Uusia alueita kartoitetaan myös koko ajan. Asukkaat voivat myös olla itse aktiivisia ja välittää ElmoNetille tietoa alueista, joille valokuitua kovasti toivottaisiin. Kuva: ElmoNet

ElmoNet on kuluneen kesän aikana selvittänyt, kuinka innostuneita orivesiläiset ovat hankkimaan kotiinsa valokuituliittymän. Kartoituksia on tehty nyt keskustan, Sukkavartaan ja Parpolanrinteen alueella sekä Moision ja Lehdistön alueella.

Kiinnostuneita asukkaita on ollut molemmilla alueilla niin paljon, että valokuidun rakentaminen niillä myös aloitetaan. Hankepäätökset on jo tehty ja varsinaisen rakentamisen pariin päästään ensi kesänä.

– Teemme alueilla aina ensin ennakkomyyntiä. Kun riittävä määrä liittyjiä on saatu alueilta mukaan, voimme aloittaa valokuituhankkeen toteuttamisen virallisesti. Näiltä alueilta olemme jo nyt saaneet noin 60 taloutta mukaan, ElmoNetin myyntijohtaja Jari Liski kertoo.

Kuituliittymän hinta riippuu rakennettavasta alueesta, sillä valokuitu kaivetaan maan alle.

– Keskimääräinen kuituliittymän hinta meillä on ollut 2 000–3 000 euroa. Esimerkiksi Oriveden keskustan alueella kuituliittymän hinta on nyt ennakkomyynnin jälkeen 2 000 euroa.

Ensimmäisten joukossa mukaan lähteneille valokuituliittymän hinta on edullisempi. Esimerkiksi Oriveden keskustan sekä Moision ja Lehdistön alueella ennakkomyyntiin tarttuneiden omakotitaloasujien hyöty on ollut 250 euroa.

Mukaan ehtivät kuitenkin vielä myös ne, jotka ovat jääneet tilaustaan hetkeksi empimään.

– Kun valokuidun rakentaminen alueilla alkaa, niin silloin kannattaa jo kiirehtiä. Silloin vielä ehtii liittyä mukaan, kun kaivuri ei ole mennyt talon ohi, Liski sanoo.

ElmoNetin myyntijohtaja Jari Liski kertoo, että valokuituhankkeen toteuttaminen voidaan aloittaa, kun hankealueelta on saatu riittävä määrä liittyjiä mukaan. Kuva: ElmoNet

Lähetysnopeus ja luotettavuus ovat yhteyden tärkeimmät ominaisuudet

Yksi ennakkotarjoukseen tarttuneista on orivesiläinen Pentti Virtanen. Hän asuu Siltaojan alueella, Lehdistön kupeessa.

– Taloudessamme on jo pitkään ollut tarve valokuituliittymälle. Olisin ostanut liittymän jo paljon aiemmin, jos joku olisi sellaista vain tarjonnut. Soitin lopulta muutamia palveluntarjoajia läpi. Niistä ElmoNet otti asiasta kopin ja lähti vastaamaan asiakkaan tarpeeseen, Virtanen kertoo.

Valokuituliittymää Virtanen tarvitsee erityisesti etätöiden vuoksi. Hän toimii kouluttajana ja pitää koulutustilaisuuksia nyt runsaasti verkon välityksellä.

– Tarvitsen liittymältä lähetysnopeutta ja luotettavuutta, sillä koulutukset saattavat kestää jopa kahdeksan tuntia, ja ne ovat nykyisin HD-tason lähetyksiä. Jos koulutukseen osallistuu linjojen päässä 20 asiakasta, niin silloin asioiden pitää todella toimia.

Myös Jari Liski on huomannut, että etätöiden lisääntyminen on näkynyt tänä ja viime vuonna merkittävänä kasvuna valokuidun kysynnässä.

– Viime vuonna kytkimme käyttöön yli tuhat kuituliittymää. Koko vuoden tavoite ylittyi yli kahdellasadalla. Pelkästään Kurun Parkkuun valokuituhankkeeseen huhti-toukokuussa lähti mukaan yli 50 jälkiliittyjää, Liski kertoo esimerkkinä.

Valokuituliittymän etuna paljon mainostettuihin mobiililiittymiin on sen toimintavarmuus ja nopeus, joihin ulkopuoliset tekijät eivät vaikuta.

Esimerkiksi Oriveden kaltaisella paikkakunnalla jo ohi menevä junaliikenne heikentää mobiiliverkkojen toimintavarmuutta. Kun junassa useampi sata ihmistä käyttää nettiä yhä aikaa, tukiasema kuormittuu ja nopeudet laskevat.

Virtanen huomasi samanlaisen ilmiön, kun ihmiset siirtyivät toimistoista etätöihin kotiin.

– Mobiiliverkko on jaettu verkko. Kun netin käyttäjiä oli yhtäkkiä samaan aikaan tavallista enemmän, niin se vaikutti myös minun verkkoyhteyteeni. Yhteydestä tuli hitaampi, Virtanen sanoo.

ElmoNet
Viime vuonna ElmoNet kytki käyttöön yli tuhat kuituliittymää.

Tonnin kaista on jo kuluttajille tarjolla

Valokuituverkossa nopeuden vaihtelun ongelmaa ei ole ja sen nopeuslupaukset pitävät paikkaansa. Lisäksi valokuituliittymässä on kyse yhden kotitalouden täysin omasta yhteydestä, jota muiden tekemiset eivät sekoita.

– Nettiä käytetään nykyisin eniten kotona. Kotona tehdään etätöitä ja osallistutaan videoneuvotteluihin, katsotaan suoratoistopalveluita ja niin edelleen. Kyllä silloin kotona pitää nettiyhteyden toimia ja silloin valokuitu on oikea ratkaisu. Se lisää myös talon arvoa, Liski vakuuttaa.

ElmoNetin tarjontaan kuuluu jo nyt 1 000 megan kuluttajayhteys. Se on nopein saatavilla oleva yhteys ja sen kuukausihinta on tällä hetkellä 44,90 euroa.

– Siinä riittää hyvin kaistaa jo kuusihenkisen perheen samanaikaiseen vaativaankin käyttöön, Liski lupaa.

”ElmoNetin tarjontaan kuuluu jo nyt 1 000 megan kuluttajayhteys. Se on nopein saatavilla oleva yhteys ja sen kuukausihinta on tällä hetkellä 44,90 euroa.”

Omaa valokuituyhteyttään odottava Pentti Virtanen arvioi, että Oriveden kaltaisille paikkakunnille valokuituyhteydet ovat elintärkeä juttu.

– Noin 70 prosenttia suomalaisista pystyy tekemään etätöitä. Se luo mahdollisuuksia tällaisille paikkakunnille, mutta silloin etätyömahdollisuudet on oltava kunnossa. Siksi kuidun vetäminen alueelle on tärkeää. Itse en ostaisi edes kesämökkiä, jos siellä ei olisi valokuitua.

Virtanen on tästä itse hyvä esimerkki. Hän on muuttamassa Espoosta pysyvästi Orivedelle.

– Voin tehdä jatkossa Orivedeltä töitä muualle Suomeen ja myös ulkomaille hyvin ja huoletta. Ei sillä ole mitään merkitystä, mistä kaupungista lähetykseni teen. Se merkitsee, että yhteydet ovat kunnossa.

Uusia alueita kartoitetaan jatkuvasti, Orivedellä katse on nyt Asemanseudulle

ElmoNet kartoittaa jatkuvasti uusia alueita, jonka asukkaille valokuitua voitaisiin tarjota. Oriveden jo varmistuneiden hankkeiden lisäksi asukkaiden kiinnostusta kuituyhteyteen selvitetään nyt muun muassa Rovastinkankaan ja Aseman seuduilla.

– Kiikanmäen, Lehtimäen ja Laitamon alueella on ennakkomyynti alkanut. Rovastinkankaan alueesta teemme puolestaan jo rakentamispäätöksiä syyskuun aikana. Rakentamispäätös edellyttää aina riittävän määrän tilaajia, joten kiinnostuneiden kannattaa nyt ottaa yhteyttä, Liski vinkkaa.

Yhteyttä voi ottaa ElmoNetin asiakaspalvelun kautta. Valokuitualoitteen voi puolestaan tehdä ElmoNetin verkkosivuilla osoitteessa elmonet.fi/valokuitu.

Taajamien ja keskusalueiden lisäksi ElmoNet rakentaa valokuituyhteyksiä myös haja-asutusalueille. Ne hankkeet toteutetaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

– Talviaisissa olemme olleet rakentamassa valokuitua Verkko-osuuskunta Ysinetin kanssa ja syyskuussa aloitamme samanlaisen projektin Eräjärvellä. Lisäksi Juupajoella Kopsamon ja Salokunnan valokuitu saatiin juuri valmiiksi ja Lylyn kylässä kuitu on rakenteilla, Liski kertoo.

Keskusteluja ElmoNet on käynyt myös Hirsilässä mahdollisesti toteutettavasta hankkeesta.

– Lupauksemme mukaisesti tuomme valokuidun sinne, missä tarve ja kiinnostus on. Asiakkaamme ovat myös olleet tyytyväisiä. Ensimmäisiä hankkeita teimme Virroilla vuosina 2010–2012. Tilaajia oli silloin 70 ja sama määrä käyttäjiä on yhä olemassa.

– Ja takuuhan valokuidulla on pitkä. Se toimii vielä 50 vuoden kuluttua, Liski lupaa.

Virtanen on yksi tyytyväisistä asiakkaista.

– ElmoNetin kanssa on ollut mukava asioida. Sieltä on saanut ihmisen puhelimen päähän ja asioita on saanut viedä eteenpäin samojen ihmisten kanssa.

OTA YHTEYTTÄ: Asiakaspalvelu 03 486 4300, asiakaspalvelu@elmonet.fi

Valokuitualoitteen voi tehdä ElmoNetin verkkosivuilla osoitteessa elmonet.fi/valokuitu.

MAINOS