Tartu rohkeasti pensseliin – kaakeleiden maalaaminen onnistuu pienellä perehtymisellä kaikilta

Uuden ilmeen loihtiminen kotiin ei aina vaadi suurta remonttia tai viikkokausien pinnistelyä. Pientä piristystä saa luotua ominkin voimin helposti ja pienehköllä budjetilla esimerkiksi kuivien tilojen seinäkaakeleita maalaamalla.

Budjetti riippuu maalattavan alueen koosta, käytettävistä maaleista ja muista välineistä. Maalausoperaation tarvitaan maalien lisäksi maalarinteippiä, pesuainetta, esimerkiksi karhunkieliä pesuun, siveltimiä/pensseleitä ja tärpättiä, saippuaa tai muuta pesuainetta työvälineiden pesua varten.

Selvitimme vaihe vaiheelta, miten kuivien tilojen – esimerkiksi keittiön välitilan – kaakeleiden maalaus onnistuu.

Pese huolellisesti

Ennen maalausta kaakelit tulee pestä huolellisesti. Pesu pelkällä vedellä ei riitä.

– Pesun voi tehdä esimerkiksi karhunkielellä hangaten. Tämä parantaa samalla tarttumapintaa maalia varten. Pesua varten on olemassa erilaisia valmiita maalipesuaineita ja seinäpesuaineita, Tikkurilan asiakaspalvelupäällikkö Satu Aholahti vinkkaa.

Pesun jälkeen pintojen tulee antaa kuivua hyvin.

Kuvassa Päivi Heinosen Tilapäivitys-yrityksen tekemä välitilan laattojen maalaus. Kaakeleiden maalaamiseen on olemassa omia kaakelimaalejaan, ja esimerkiksi Tikkurilan mallistosta siihen sopii Luja-maali ja GVK:n mallistosta Inline-maali.

Rajaa maalattava alue

Pesun jälkeen pitää suojata ne pinnat, joita ei maalata. Maalarinteipillä rajataan maalattava alue. Teippi kannattaa painaa tiukasti kiinni. Teipit poistetaan maalin ollessa vielä märkää.

– Kannattaa huomioida, että pinnan muoto jää näkyviin, eli pinnasta ei tule täysin sileä, vaan kaakeleiden ja saumojen muoto ja struktuuri jäävät näkyviin, Aholahti muistuttaa.

Pohjamaalaa

Pohjamaalaus varmistaa, että varsinainen maali tarttuu pintaan paremmin. Pohjamaalaus kannattaa tehdä erillisellä tartuntapohjamaalilla kalustemaalitelaa käyttäen. Pohjamaalia vedetään 1–2 kerrosta riippuen siitä, kuinka hyvin kalvoa muodostuu.

– Lämpimässä ja kuivassa sisätilassa pohjamaali kuivahtaa 5–6 tunnissa.

Yhdellä litralla pohjamaalia maalaa noin seitsemän neliömetrin kokoisen alueen.

Lähikuva maalatusta kaakelista. Kuva: Päivi Heinonen / Tilapäivitys.

Pintamaalaa

Pintamaalaus kannattaa tehdä maalilla, joka kestää kulutusta ja pesua eikä säikähdä pieniä roiskeita. Pinta maalataan kahteen kertaan. Yhdellä litralla pintamaalia maalaa noin kymmenen neliömetrin kokoisen alan.

Maali kuivuu nopeasti, muutamassa tunnissa, mutta lopullinen kuivuminen ja kestävyys saavutetaan kahden–neljän viikon kuluessa

– Tilan voi toki ottaa käyttöön tätä ennen, mutta ei kannata isosti rapsutella tai pestä maalipintaa ensimmäisten viikkojen aikana.

 

Maali kuluu väistämättä, mikrosementti antaa kestävämmän lopputuloksen

Kaakeleiden maalaaminen sopii tehtäväksi erityisesti silloin, kun halutaan vaihtaa ilmettä nopeasti, ja lopputuloksen ei ole tarkoituskaan kestää vuosikymmeniä.

Sisustussuunnittelija Päivi Heinonen Tilapäivitys Kangasalta kertoo maalanneensa kaakeleita muutamissa asiakkaidensa kohteissa.

– Parissa kylpyhuoneessa olen tehnyt niin sanotun tekohengityksen suurempaa remonttia odotellessa, ja keittiön välitilojen maalauksia olen tehnyt muutaman.

Kaakeleita maalatessa Heinonen poistaa vanhat silikonit huolellisten pesujen jälkeen. Pohja- ja pintamaalauksien jälkeen hän laittaa uudet silikonit rakoihin.

– Maali laatan pinnassa on melko herkkää, eli se ei kestä kovin paljon naarmutusta ja mekaanista hankausta.

Heinonen käyttää usein myös mikrosementtipinnoituksia vanhojen laatoitusten päälle. Ennen vanhan laatoituksen päälle asentamista tarkistetaan, että laatat ovat hyvin kiinni. Kosteissa tiloissa vanhan laatan alla oleva vesieristys on oltava kunnossa. Mikrosementtiä voi käyttää keittiöissä, vessoissa ja kylpyhuoneissa.

– Mikrosementtiä pystyy asentamaan periaatteessa mihin tahansa kiinteän ja kovan materiaalin päälle, myös kuivissa tiloissa, Heinonen kertoo.

Leave a Comment