Taide koskettaa aivan sielun sopukoita – Pirkanmaan taidesuunnistuksen Oriveden kohteissa vastaan tuli luuranko, eräjärveläistä kiveä ja tuttu sarjakuvapiirtäjä

Pirkanmaan taidesuunnistus
Tuija Suutari on opettanut taidetta 40 vuoden ajan. Suutari toteaa, että esimerkiksi väkivaltaa voi olla vaikea sanoittaa ja sitä voi kuvata värien avulla. Kuva: Mirkka Tuominen

On Pirkanmaan taidesuunnistuksen aika. Mukana tapahtumassa on myös orivesiläisiä kohteita ja aloitan taidesuunnistuksen seuraamalla opasteita omakotitalon taakse aurinkoiselle takapihalle Hiedantiellä, Oriveden asemalla.

Kaunis auringonpaiste pilkistelee puiden välistä ja villiviini on kiinnittynyt tiukasti talon seinään.

Huvimajasta taiteilija Tuija Suutari ja Kristiina Kivistö-Rahnasto huudahtavat iloisesti tervetulotoivotukset. Takapihalla Suutarin kanssa taidesuunnistajia odottaa myös talonomistaja, taiteilija Eija Isojärvi.

– Eija kutsui minutkin pitämään galleriaani talolleen, oman näyttelynsä oheen. Kristiina pitää meille kahvilaa talon sisällä, iloitsee Suutari.

Taidesuunnistuksessa suunnistaja saa nähdä monenlaista taidetta, joka nostaa katsojan mieleen monenlaisia ajatuksia. Ajatukset herättävät erilaisia tunnetiloja, kuten  iloa, surua tai pelkoa. Ihminen saattaa yllättyä voimakkaista tunteistaan ja reaktioistaan.

– Itse vanhemmiten esimerkiksi katsellessani jotain kuvaa, saatan alkaa itkemään. Taide on silloin koskettanut sielun sopukkaan asti, Suutari miettii.

Pirkanmaan taidesuunnistus
Eija Isojärvi nauttii omasta ateljeestaan omakotitalonsa alakerrassa. Isojärvi tekee monenlaista taidetta, esimerkiksi öljyvärimaalauksia. Kuva: Mirkka Tuominen

Taide luo hyvinvointia

Eija Isojärven mielestä taiteilijat ovat hyvinvointipalvelujen luojia. Ihanassa, vihreässä puutarhassa, auringon pilkahdellessa, taidesuunnistajat saavat rentoutua kaunista taidetta katsellen. Isojärvi on laittanut esille puutarhaansa katinkullalla loistavan puunsa.

– Elämä alkaa kivestä. Lapin marmoria ja Eräjärven kiveä sisältävässä puussa on myös pieni linnunpesä, jonka pyöreän muodon olen tehnyt pellavakuitupaperista, Isojärvi kertoo.

Yleensä Helsingissä näyttelyitään pitänyt Tuija Suutari nauttii myös kotikonnuillaan pidettävistä näyttelyistä. Hän osallistuu tänä syksynä lisäksi kansalliseen Taidetta koteihin -tapahtumaan. Silloin hän pitää oman näyttelynsä kotonaan Saarentiellä, Oriveden asemalla.

– Taiteilija valitsee vapaasti elämäntapansa. Edes rahalla ei pääse näyttelyitä pitämään, vaan näyttelypaikat pitää anoa. Helsingissä vuokrat ovat hintavia. Ei kukaan taiteilija tee taidettaan rahan takia, Suutari toteaa.

Suutari tietää, että taiteen tekemisessä täytyy löytyä oikea flow, virta. Keskeytykset eivät ole hyväksi kotona tehtävässä työssä. Rauhan saamista omassa ateljeessaan Suutari pitää tärkeänä asiana.

– Olen opettanut taidetta 40 vuotta. Etäkurssilla kaikilla oppilailla oli sama kuvakulma, Suutari kertoo.

Pirkanmaan taidesuunnistus
Laura Satu Maaria tekee monenlaista taidetta. Teoksissaan hän käyttää muun muassa hiilipölyä, hiilikynää, mustetta ja kuivapastelliliituja. Kuva: Mirkka Tuominen

Kummitusjuttuja vai mielikuvitusta

Pasin tehtaalla, Oriveden asemalla, tunnen olevani hieman hukassa. Oikean paikan löytämistä auttoivat taidesuunnistuksen tutut nuolet, jotka opastivat eteenpäin. Myös Tampereen vanhat tienviittakyltit osoittivat tehtaan ikkunalla sijaitseviin kenkiin ja kengänlestiin päin, joten arvelin suunnistavani oikeaan suuntaan.

Onko tämä nostalginen, vanha tehdas vanhoine esineineen, turvallinen paikka hengellisessä mielessä? Kummitteleeko täällä? Ehkä se on vain mielikuvitustani, vaikka ensin löydänkin työhuoneestaan taiteilija Henna Matanuskan.

– Muutin Pasin tehtaan läheisyydessä sijaitsevalle kummitushuvilalle. Sitä taloa sanotaan kummitustaloksi. Siellä on tänään galleriani avajaiset. Virallisesti se avautuu yleisölle ensi viikon tiistaina, Matanuska kertoilee rauhallisesti.

Matanuskan työhuoneesta löytyy erilaisia esineitä erilaiseen taiteen tekemiseen. Seinällä koreilevat Matanuskan taideteokset ja pöydältä löytyy jokaiseen tauluun sopivat Matanuskan tekemät korut.

Laura Satu Maaria istuskelee rennosti luurangon vieressä ja kertoo tekevänsä taidetta eri materiaaleilla. Teoksissaan hän käyttää muun muassa hiilipölyä, hiilikynää, mustetta, kuivapastelliliituja ja muuta sekatekniikkaa.

Seesteinen ja harmoninen Mirkka Näverin työhuone rauhoittaa afrikkalaistyylisillä tauluilla, eksoottisine eläimineen. Ikkunalla on vihreitä kasveja.

Karita ja Markus Reivala tulivat taidesuunnistukseen tyttärensä Erika Reivalan kanssa. He ihastelevat Näverin tekemiä eläinaiheisia töitä.

Pirkanmaan taidesuunnistus
Mirkka Näveri esittelee taidettaan taidesuunnistajille. Karita ja Markus Reivala tulivat taidesuunnistukseen tyttärensä Erika Reivalan kanssa. Kuva: Mirkka Tuominen

Kampus kokoaa yhteen monia taiteentekijöitä

Ylä-Hämeen Taiteilijaseuran taiteilijat ovat koonneet upean Taidesuunnistus-kokonaisuuden Oriveden Kampukselle Suvantosaliin.

Piirtäjä Jukka Tilsa havainnollistaa, kuinka hänen alkuperäissarjakuvansa ovat eri kokoa kuin lehdissä julkaistut sarjakuvien koot.

– Isoon kokoon on helpompi piirtää. Olen piirtänyt etätyönä kymmenen vuoden ajan eri lehtiin. Se tuntuu huilaamiselta, kun pääsen piirtämään, lapsesta asti piirtänyt ja sarjakuvien avulla lukemaan oppinut Tilsa toteaa.

Eräjärven Vihasjärven kylässä asuvalta Jukka Tilsalta kysytään usein, ovatko hänen kirjansa aiheet syntyneet oikeista Tilsan elämäntapahtumista. Erään kirjan kannessa olevan traktorin Tilsa myöntää olevan samanlainen kuin hänellä oikeassa elämässä on. Kerran Tilsa piirsi matkustusaiheesta.

– Minulta tultiin kysymään, millaiselta matka tuntui. Naurahdin, etten ole matkalla ollut, muuta kuin mielikuvituksissani, Tilsa hymyilee.

Birgitta Koivumäki alkoi maalaamaan vasta koronapandemian alkaessa. Hän jäi sopivasti eläkkeelle ja nyt Suvantosalissa on kauniisti esillä upeita öljyvärimaalauksia.

Annikki Jääskelä ja Leila Lehtonen kertovat käyttävänsä tauluissaan paljon värejä. Jääskelän taulut ovat pääosin luontoaiheisia.

Akvaario-galleriassa esillä olleen Terhi Asumaniemen kiertonäyttelyn tuotti Tampereen taidemuseo.

Pirkanmaan taidesuunnistus
Piirtäjä Jukka Tilsa havainnollistaa, kuinka hänen alkuperäissarjakuvansa ovat eri kokoa kuin lehdissä julkaistut sarjakuvien koot. Isoon kokoon on helpompi piirtää. Tilsa on piirtänyt 10 vuoden ajan eri lehtiin. Kuva: Mirkka Tuominen
Pirkanmaan taidesuunnistus
Birgitta Koivumäen öljyväritaulussa mies on nukahtanut lukiessaan Oriveden Sanomia. Koira kurkistaa miehen takaa sohvalla. Hauska taulu on nimeltään Siesta. Koivumäki on Ylä-Hämeen Taiteilijaseuran jäsen. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment