Kalevan Kisoista OrPolle kaksi taistelupronssia – Juuso Hassilla jo yhdeksän SM-mitalin putki

Ottelijat starttasivat kuumaan 1500 metrin juoksuun. Vasemmalla Juuso Hassi. Kuva: Kalle Uotila

Ponnistuksen yleisurheilijat valloittivat Kalevan Kisoissa Tampereella kaksi SM-pronssia. Juuso Hassi jatkoi kymmenottelussa mitaliputkeaan pronssilla pistein 7412. Naisten kuulassa Kaisa Kymäläinen nappasi uransa toisen SM-pronssin tuloksella 16,24.

Kisojen kymmenottelusta muodostui huikea trilleri toisena kilpailupäivänä. Ensimmäisen päivän jälkeen Lappajärven Tarmo Savola johti lähes 200 pisteellä ja näytti marssivan mestaruuteen. Leo Uusimäki oli toisena ja Juuso Hassi kolmantena.

Toisen päivän seiväskisa käänsi tulokset päälaelleen. Juuso Hassi paransi kauden parastaan 22 senttiä, tulokseen 462. Leo Uusimäki ylitti 492 ja Juuso Toivonen peräti 512.

Uusimäki heitti keihästä 62,04, kun Tarmo Savola jäi lukemiin 47,64. Juuso Hassi sai heitolle mittaa 56,21.

Asetelma hyvin tiedossa viimeiseen lajiin lähdettäessä

Näin 1500 metrille päästiin asetelmissa Savola 6955, Uusimäki 6903, Toivonen 6713 ja Hassi 6700 pistettä. Hassi oli pronssisijasta perässä 13 pistettä. Se vaati juoksusta reilun kahden sekunnin eroa Toivoseen.

Toivonen liimautui Hassin kantaan heti lähdössä, ja pyrki roikkumaan siinä maaliin asti. Viimeisen kierroksen takasuoralla ähtäriläinen nykäisi Juusoon parin metrin kaulan. Juuso malttoi säästää viimeisen kiripykälän maalisuoralle. Puolivälissä suoraa Hassi rynnisti ohi ja jätti saman tien Toivosen ratkaisevasti. Juuso heittäytyi vielä maalilinjan jälkeen mondolle.

Hassi juoksi oman ennätyksensä 4.35,01, kun Toivoselle merkittiin 4.37,64. Se tiesi Juusolle SM-pronssia neljän pisteen erolla numeroin 7412. Pronssikamppailu oli tv-lähetyksessä ottelun huikein kamppailu. Mestarinkin nimi vaihtui, kun Leo Uusimäki voitti juoksun ajalla 4.34,06 ja Tarmo Savola jäi ratkaisevasti.

Mestari Leo Uusimäki keräsi 7621 pistettä, hopeamitalisti Tarmo Savola 7595 pinnaa ja pronssimies Hassi 7412 pistettä.

Juuso jatkoi yhtämittaista mitaliputkeaan nyt yhdeksään Kalevan Kisa -mitaliin: neljä kultaa, neljä hopeaa ja kaksi pronssia. Juuso on nyt eniten Kalevan Kisojen mitaleja saavuttanut ottelija.

– Viimeksi näin tiukalle pistin päätösmatkalla 2016 Oulussa, kun ratkottiin mestaruutta Elmo Savolan kanssa. Nyt kisattiin pronssista Juuso Toivosen kanssa. Nyt oli pakko juosta kovaa. Luotin kiriini ja säästin viimeisen vaihteen kiristyksen maalisuoralle, jossa Toivonen antautui, kertoi Juuso.

Juuso Hassi (1) 10-ottelun 400 metrin loppusuoralla. Vasemmalla Leo Uusimäki ja oikealla Petri Ihander. Kuva: Juha Jäntti

Kiekonheitto pudotti mestaruuskamppailusta

– Kuusi lajia sujui kauden parhaita tuloksia tehden. Mestaruuskamppailusta putosin kiekonheitossa, missä epäonnistuin. Hyvää oli seiväshyppy ja 1500 metriä. Pituushypyssä jäi harmittamaan kaksi sentin–pari yliastuttua, joilla olisi päässyt noin 710 lukemiin. Kisan taso oli kova. Olen aiemmin voittanut mestaruudenkin tämän kisan pronssipisteillä. Uutta verta otteluun on tulossa, mikä on hyvä asia, kertoi Juuso.

Pronssimies ei juhlinut pitkään, sillä työ Jyväskylässä alkoi jo maanantaina. Isoveli Lauri valmentaa Juusoa.

– Juuso teki kauden parhaan ottelun. Kuusi kauden parasta lajisuoritusta kertoo hyvästä kunnosta. Ura jatkuu, ensi kesänä ovat EM-kisat ja MM-kisat, jotka motivoivat treenaamaan. Ensi kauden valmennusohjelmia ei ole vielä selvitetty. Juuson muutto Tampereelle saattaa muuttaa toteutusta, kertoi Lauri Hassi.

Juuso Hassi liiteli seipään varassa Ratinan ilmatilassa 472 sentin korkeudessa. Kuva: Kalle Uotila

Lauri Hassi juoksi Tampereen SM-kisoissa 800 metriä. Hän sijoittui alkuerässään neljänneksi lähes ennätysajalla 1.53,38. Hän putosi jatkosta ensimmäisenä.

– Tämä oli jo kolmas peräkkäinen kerta, kun sadasosasekunnit eivät olleet puolellani. Uraani aion jatkaa edelleen päämatkana 800 metriä.

Kymäläisen kuula lensi uuteen ennätykseen

Toinen Ponnistuksen mitaliurheilija oli Kaisa Kymäläinen naisten kuulassa. Nelikiloinen lensi kolmannella työnnöllä uuteen ennätykseen 16,24. Sillä tuli kolmas sija. Kymäläistä valmentaa Keijo Tööpikkä.

Hopeakaan ei ollut kaukana, sillä Eveliina Rouvali lennätti kuulan lukemiin 16,34. Voittaja, Varpaisjärven Senja Mäkitörmä pukkasi 16,99.

Kuularingissä oli toinenkin Ponnistuksen edustaja. Oona Viljanen jäi karsintaan tuloksella 12,70.

Teemu Laurikainen pääsi loppukilpailuun hypättyään karsinnassa 195. Loppukilpailussa oli puhti pois. Hän jäi viimeiseksi tuloksella 193.

– Hypyt korkeudesta 197 olivat lähellä onnistua. Pääsy loppukilpailuun oli 17-vuotiaan nuoren päätavoite, kertoi Teemun valmentaja Ilpo Mikkonen.

Länkipohjalainen, Janakkalan Janan pikajuoksija Lasse Hämelahti juoksi 100 metrin alkuerissä ajan 10,75. Viimeinen finalisti pääsi kisaan ajalla 10,71.

Aiemmin Ponnistukselle mestaruuden korkeushypyssä saavuttanut Sini Lällä hyppäsi nyt Jyväskylän KU:n paidassa jaetulle pronssille. Tulos oli 178 ja jakajana Turun Viivi Voutilainen.

Leave a Comment