50 vuotta sitten: Viimeinen kirkkoherra lähti Eräjärveltä

Vanha vuosikerta, Knaapi
Matti Knaapin läksiäissaarnaa oli kokoonnuttu kuulemaan kirkon täydeltä.

Viime sunnuntaina vietettiin Eräjärvellä viisi vuotta kirkkoherrana toimineen Matti Knaapin läksiäisiä. Hämeenkyröön kappalaiseksi siirtyvän kirkkoherra Knaapin jälkeen ei Eräjärven kirkkoherranvirkaa täytetä vakinaisesti. Kuntaliitoksessa yhtyvät myös seurakunnat vuoden 1973 alussa. Orivedelle perustetaan kaksi kappalaisen virkaa, toisen kappalaisen asuinpaikaksi tulee Eräjärvi. Tuomikapitulin Eräjärven vt. kirkkoherraksi määräämä Urjalan kappalainen, pastori Aarre Vapaavuori otti viran vastaan 1.9.

Läksiäisjumalanpalvelukseen oli saapunut runsaasti seurakuntalaisia. Saarnan tekstinä Matti Knaapilla oli vuorisaarna, sanat: Olkoon teidän puheenne on on tai ei ei, Mitä siihen lisätään on pahasta. Läksiäisjumalanpalveluksessa oli myös Herran Pyhä Ehtoollinen, mihin seurakunta osallistui runsaslukuisesti. Ehtoollisen jakoivat kirkkoherrat Matti Knaapi ja Antero Honkkila. Antero Honkkila toimitti myös alttaripalveluksen.

Jumalanpalveluksen jälkeen kokoonnuttiin seurakuntakotiin läksiäistilaisuuteen ja kirkkokahville. Yhteisesti veisatun virren jälkeen puhui Eräjärven seurakuntaa Matti Knaapin loman aikana hoitanut Kuhmalahden kirkkoherra Antero Honkkila. Eräjärven kokoiset seurakunnat saavat usein kokea pappien vaihdoksia, sanoin puheessaan taloudenhoitaja, opettaja Yrjö Kantoniemi. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on Eräjärvellä ollut kymmenen pappia.

Op. Kantoniemi aloitti katsauksensa rovasti Niemestä, jonka poismenon jälkeen vuonna 1949 seurakuntaa hoiti väliaikaisesti rovasti Aarnio. Hänen jälkeensä toimi Eräjärven pappina viisi vuotta rovasti Gummerus. Gummerusta seurasivat Viherkoski ja Topiasson. Kirkkoherra Aarre Lehtonen ehti toimia yhdeksän vuotta Eräjärven kirkkoherrana, hänen äkillinen poismenonsa on vielä tuoreessa muistissa. Lehtosen jälkeen virkaa hoiti Herranen kuukauden ajan, Juntumaa neljä kuukautta ja Miettinen kahdeksan kuukautta. Matti Knaapi astui virkaan melkein täsmälleen viisi vuotta sitten.

Seurakunta ja seurakunnan toimielimet sekä ystäväpiiri olivat muistaneet eroavaa kirkkoherraa monilla muistolahjoilla. Seurakunnan virallisen lahjan, Eräjärviraanun ojensivat kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Annikki Hirtolahti, kirkkohallintokunnan puheenjohtaja Tapani Kilkku, Irja Perkiö sekä kirkkoneuvoston jäsen Arvo Aaltonen. Tapani Kilkku kiitti kirkkoherra Knaapia mukavasta yhteistyöstä. Seurakuntalaisten muistolahjana annettiin Tv-tuoli ja matto.

Kirkkokuoro muisti lähtevää kirkkoherraa saunakiululla, vihdalla ja löylykipolla. Kuoron puolesta lahjan ojensi Toivo Perkiö. Eräjärvellä vilkkaasti toimineen lähetyspiirin muistolahjan, villashaalin, antoi lähetyspiirin edustajana lähetyssihteeri Eeva Rauhamäki. Arvo Aaltonen lahjoitti maalaamansa, nuorten työkeskusta Riihipirttiä esittävän taulun.

Tilaisuudessa esitti kirkkokuoro laulua kanttori Veijo Komulaisen johdolla. Laulua saatiin kuulla myös duettona Vappu Iso-Pärnän ja Eeva Mattilan esityksenä. Eeva Mattila lausui myös runon ajatuksista Matti Knaapin lähtiessä. Pianonsoittoa esitti kanttori Veijo Komulainen.

Vanha vuosikerta, Knaapi
Läksiäistilaisuudessa seurakuntakodissa sai Matti Knaapi perheineen vastaanottaa monia seurakunnan ja ystävien muistolahjoja.

Diakonissan virka perustetaan Eräjärvelle

Läksiäisjumalanpalveluksen jälkeen pidetyssä kirkkovaltuuston kokouksessa päätettiin ensi vuoden ennakkoveroäyriä korottaa 1,75:stä pennistä 2 penniin. Tässä on huomioitu diakonissan virka, joka ensi vuonna perustetaan seurakuntaan. Diakonissa viran perustamista ehdotti Eräjärven ja Oriveden seurakuntien liittymistä valmistellut neuvottelukunta.

Kirkkovaltuuston kokouksessa päätettiin osallistua Pitkäniemen sairaalan urkujen hankintaan, Mäntän suunnitteilla olevaan perheasian neuvottelukeskukseen ei sen sijaan liitytä.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 2.9.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment