Juupavaaran rinteillä taistellaan MTB-enduron SM-mitaleista

MTB-enduron viimeisen SM-osakilpailu ajetaan Juupavaarassa. Kuva on edellisestä osakilpailusta Levillä. Kuva: Extreme Bike Association

Juupajoen Juupavaara pääsee kuin sattumoisin pyöräilylajin SM-kisanäyttämöksi. MTB-enduron SM-kisasarjan päätöskisan paikka jouduttiin vaihtamaan viime hetkillä, ja kisa päätettiin tuoda Juupavaaralle.

– Löysimme paikan vinkkien perusteella kesä-heinäkuun vaihteessa. Emme ole kisanneet aiemmin Juupavaarassa, mutta nyt on hyvä tilaisuus kokeilla aivan uuttakin kisapaikkaa, kilpailujen järjestämisestä vastaava Sauli Hjerppe kertoo.

– Sarjassa on tärkeää, että kisapaikalla on mahdollisimman korkea mäki. Etelä-Suomessa ei ole yhtään liikaa suuria korkeuseroja, ja tämän vuoksi mäen koko on ratkaiseva tekijä. Radat saadaan Juupavaaraan kohtuuhyvin tehdyiksi.

MTB-enduro on pyöräilylajien uusimpia tulokkaita. Kilpailu muodostuu erikoiskokeista, joihin kilpailijat lähtevät yksitellen. Kilpailijan lopputulos muodostuu erikoiskokeiden yhteenlasketuista suoritusajoista. Siirtymätaipaleilta ei oteta aikaa.

Erikoiskokeet ovat pääasiassa alaspäin viettäviä polkuja ja maastoreittejä. Siirtymät erikoiskokeiden välillä kuljetaan polkemalla tai hisseillä. Reitit tarjoavat kuljettajille sekä ajonautintoa että teknistä ja fyysistä haastetta. Startti tapahtuu väliaikalähdöin.

Lajikuvauksen mukaan maastopyöräenduro on vauhdikas laji, joka mittaa maastopyöräilijän ajotaitoa ja fyysistä kapasiteettia vaihtelevan teknisillä reiteillä.

Laji muistuttaa alamäkipyöräilyä, mutta on kuitenkin oma lajinsa. Laji ei kuulu ainakaan tässä vaiheessa Pyöräilyliiton alaisuuteen, vaan lajiliittona toimii Extreme Bike Association ry.

– Laji on kansainvälisessä pyöräilyskenessä kovassa nosteessa. Tulossa on nuoria kovia kuskeja, ja varmastikin suomalaiset kisaavat lähivuosina myös kansainvälisillä areenoilla, Hjerppe arvioi.

Juupavaaraan saapuu elokuun päätösviikonvaihteeksi reilut 200 kilpailijaa. Lauantaina ovat vuorossa vapaat harjoitukset, ja sunnuntaina ajetaan varsinainen kilpailu. Kisa alkaa kello 10 ja viimeiset kuskit tulevat maaliin arviolta noin kello 16.

Leave a Comment