Oppivelvollisuuden laajeneminen tuo tasa-arvoa

Koulut alkoivat tiistaina Orivedellä ja keskiviikkona Juupajoella. Poikkeuksellista koulujen alkamisessa on tietenkin se, että elämme edelleen koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Lisäksi uutta tuo toisen asteen oppilaitoksiin lakiuudistus, jolla oppivelvollisuutta laajennetaan 18 ikävuoteen asti.

Ammatillisissa oppilaitoksissa ja lukioissa aloittavat saavat uudistuksen myötä ilmaiseksi opiskeluun tarvittavat materiaalit, kuten kirjat, työvälineet ja kannettavan tietokoneen, käyttöönsä. Närää vanhemmissa opiskelijoissa voi herättää se, että he ovat maksaneet kaikki tarvikkeensa itse, ja uudet opiskelijat saavat lähes kaiken ilmaiseksi.

Täydellinenhän uudistus ei ole. Sillä on kuitenkin eriarvoisuutta torjuva vaikutus, sillä esimerkiksi lukiokoulutuksen aloittaminen on aiemmin voinut olla kova paikka pienituloisille perheille. Pahimmassa tapauksessa kirjojen lisäksi uudelle lukiolaiselle on pitänyt hankkia kannettava tietokone. Jo pelkkien kirjojen hinnaksi on voinut tulla opiskelijalle parituhatta euroa koko lukioajalta.

On tärkeää, että peruskoulun päättäneiden nuorten jatkokoulutuksesta pidetään huolta, sillä nykymaailmassa ei enää pelkän peruskoulun käymisellä pärjää.

Leave a Comment