Opiskeluläppärit myöhästyvät toisen asteen oppilaitoksissa – kaikki saavat kuitenkin jostain kannettavan käyttöönsä

Opiskelijoiden kannettavat tietokoneet viivästyvät Oriveden lukiossa ja Tredun Oriveden toimipisteessä. Oppivelvollisuusuudistuksen myötä toisen asteen opiskelijoiden tarvitsemien läppäreiden on valtava. Kannettavat myöhästyvät toisen asteen koulujen alkamisesta useissa Pirkanmaan kunnissa.

Oriveden kaupungin tietohallintopäällikkö Mikko Naaralainen kertoo, että myöhästymisen syynä on globaali komponenttipula. Koneet on tilattu jo helmikuussa, ja toimittaja on tehnyt tilauksen samoihin aikoihin. Laitevalmistaja ei ole kuitenkaan pystynyt tuottamaan koneita aikataulussa.

Lue myös: Oppivelvollisuus laajenee, opiskelumateriaalit ilmaiseksi toisella asteella aloittaville – suurin osa on saanut toisen asteen opiskelupaikan Orivedellä

Oriveden lukiossa ensimmäisen koulupäivän aikana kaikille opiskelijoille saatiin kuitenkin kone, eli tilanne on hyvä. Osa pystyy käyttämään henkilökohtaista konetta, ja muille on toimitettu väliaikaiset koneet kaupungin puolesta, kertoi Naaralainen tiistaina aamupäivällä. Ne ovat jatkovuokrattuja leasing-tietokoneita, jotka ovat menossa palautukseen syyskuussa.

– Nyt on sopiva pieni väli antaa ne opiskelijoille. Asensimme vain koneet uudelleen, Naaralainen kertoo.

Lukion koneet tulevat Naaralaisen mukaan luultavasti tällä viikolla. Alun perin koneet tilattiin valmiiksi asennettuna, mutta koska asennus oli ruuhkautunut, kaupungilta päätettiin tehdä asennus omin voimin, jotta koneet saataisiin tulemaan ajoissa opiskelijoille.

Myöhästymisen ainoat lisäkustannukset tulevatkin koneiden asennuksesta, joka aiheuttaa kaupungille lisätöitä.

Tredussa pärjätään

Suuri osa tilatuista kannettavista on Tredun Oriveden toimipisteelle jo saapunut, mutta osaa saadaan vielä odotella.

Hätä ei kuitenkaan ole, sillä ammatillisella oppilaitoksella ei ole niin kriittinen tilanne koneiden suhteen kuin lukioilla, joissa tietokoneita tarvitaan joka päivä. Lisäksi toimipisteellä on kannettavia jo omasta takaa lainattavaksi opiskelijoille.

– On tämä lisäsäpinää tuonut kyllä kiireisen lukuvuoden alkuun, koulutuspäällikkö Kirsi Onnela myöntää.

Lisäkustannuksia ei ole koneiden myöhästymisestä Onnelan mukaan tullut. Tarkkaa tietoa loppujen koneiden saapumisesta ei ole. Pahimmillaan koneiden tulo voi kestää myöhäiseen syksyyn.

Muita uusille opiskelijoille kustannettuja opiskeluvälineitä, kuten fyysisiä oppikirjoja tai vaikkapa työkalupakkeja autopuolelle, on Oriveden toimipisteelle saapunut Onnelan mukaan hyvin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?