Salilla ei haittaa ryppyinenkään ulkokuori – Länkipohjan voimamiesten tavoitteena on pitää lihaskunto hyvänä rautaa nostamalla

Ari Heidenberg, Markku Peltola
Ari Heidenberg ja Markku Peltola ovat tuttu näky Länkipohjan kuntosalilla. Kuntosalin laitteisto on monipuolinen, ja siellä on myös erikoisvälineitä, muun muassa Marko Lepolan valmistamat ja Janne Sahalan ja Markku Peltolan kunnostamat 50 kilon käsipainot. Kuva: Leena Lähdesmäki

Jos vieraili Länkipohjan kesätorilla joskus 1990-luvun alkupuolella, muistaa varmasti legendaariset Voimamieskisat.

Niihin tultiin kauempaakin, mutta tarkimmin seurattiin oman kylän poikien suorituksia. Traktorinpyörä sai kyytiä vielä monenkin kilpailijan voimin, mutta todellinen Voimamies oli se, joka kantoi erikoisvalmisteiset metallikannut pisimmälle.

– Olihan meitä siellä oma porukka: ainakin Vote, Hämelahden Juha, velipoika Kaitsu ja Markku taisi silloin olla dokumentointipuolella, muistelee Ari ”Heebe” Heidenberg.

Osa voimamiehistä jatkoi muissa lajeissa, kuten kehonrakennuksessa, jopa mestaruustasolle asti.

– Olen käynyt kuntosalilla jo yli neljäkymmentä vuotta. Joskus silloin 1990-luvulla osallistuin myös Gladiaattori-ohjelman karsintoihin. Hävisin kisan voittajalle, mutta hyvä kokemus sekin oli, kertoo Ari Heidenberg.

– Minut houkutteli salille oikeastaan vaimo Päivi. Hän sai minut lähtemään mukaan sählyyn, jota pidettiin koulun salissa. Siinä sitten ohi mennessä kuikuilin myös kuntosalin ovesta sisälle. Lopulta sähly jäi vähemmälle, ja siirryin tänne, kertoo Markku Peltola.

Ari Heidenberg
Ari Heidenbergin roikkumisharjoite vaatii paljon selkä- ja vatsalihaksilta. Monet harjoitteet kannattaa tehdä silloin, kun salilla on kaveri apuna. Kuvat: Leena Lähdesmäki

Kuntoilumielessä, mutta silti tavoitteellisesti

Nykyisin miehet käyvät nostamassa rautaa kuntoilumielessä.

– Tavoitteenani on säilyttää lihaskunto hyvänä. Kun ikää karttuu, lihasmassa helposti vähenee, ja siksi ikäihmistenkin olisi hyvä käydä salilla. Ajatukseni on, että sitten eläkkeelläkin olisi kunnossa ja voisi nauttia siitä ajasta, kuvailee Ari Heidenberg.

Palokuntatoiminnassa aktiivinen Heidenberg pitää kuntoaan yllä myös pelastusharrastuksen takia: savusukeltajan kuntotestit ovat vaativat, ja ne tehdään vuosittain.

Markku Peltolan tavoitteena on kehittyä lajissa, ja siksi hän seuraa tarkoin tulosten kehittymistä. Nyt tosin pienen tauon jälkeen on aloitettava rauhallisemmin.

– Kesäaikaan olemme myös pyöräilleet, ja siinä on mukava seurata älylaitteiden kautta muun muassa vauhtia ja kertyneitä kilometrejä. Jos haluaa kasvattaa lihasta, kannattaa noudattaa valitsemaansa ohjelmaa. Ne ovat yleensä hyvin jaksotettuja, ja niissä edetään sopivaa tahtia. Myös lepopäivät ovat tärkeitä, huomauttaa Markku Peltola.

Molemmat voimamiehet muistuttavat, että lihasten kasvuun vaikuttaa myös ruokavalio ja muut elämäntavat.

– Tavoitteellisesti lihasmassaa kasvattavan kuntoilijan ruokavaliossa on paljon proteiinia, enemmän, kuin mitä saa ihan tavallisesta ruokavaliosta. Monet tulevat salille myös laihdutusmielessä. Salilla keho kyllä kiinteytyy, mutta eniten vaikuttaa jääkaapin ovi ja se,  kuinka usein se aukeaa.

Ari Heidenberg
Kuvat: Leena Lähdesmäki

Salilla käyminen on myös pääasia

Länkipohjan kuntosalilla käy paljon eri-ikäisiä ihmisiä mutta ruuhkaa on harvoin. Hyvä ilmapiiri takaa, ettei riitaa synny edes salimusiikista.

– Joskus tuntuu, ettei ole hyvä päivä eikä viitsisi lähteä, mutta se huono päivä voikin olla paras salilla ja tulokset olla hyviä. Tärkeintä on, että lähtee. Salilla käyminen on myös pääasia: mieliala paranee ja stressi helpottaa. Hyvä porukka myös kannustaa. Ja toki neuvotaan, jos joku kysyy. Tai jos jokin liike menee vaarallisesti väärin. Paitsi keski-ikäisiä, koska ne tietävät jo kaiken, heittää Markku Peltola pilke silmäkulmassa.

– Ei salilla oikeastaan voi itseään rikkoa, kunhan etenee maltillisesti ja seuraa ohjeita, joita on nykyään paljon netissä ja salin seinilläkin. Kuntosaliharjoittelu myös parantaa vaivoja, esimerkiksi selkäkipuja vahvistamalla selkä- ja vatsalihaksia.  Isoilla painoilla tehtäessä on tärkeää olla kaveri salilla. Kaveri varmistaa, ettei satu tapaturmia, muistuttaa Ari Heidenberg.

– Hienoa on myös, että Symppis on järjestänyt porukkakuntoilua. Silloin tulee lähdettyä ja ikäihmisetkin rohkaistuvat mukaan.

Ari Heidenberg, Markku Peltola
Ari Heidenberg seuraa Markku Peltolan maastavetoa. Tekniikkaa kannattaa harjoitella kärsivällisesti, jotta liikkeet sujuvat turvallisesti. Kuva: Leena Lähdesmäki

”Ei haittaa, jos on ruma, jos on vahva”

Länkipohjan kuntosalin erityinen tunnelma näkyy monessa: kuntoilulaitteita on rakennettu talkoilla ja omia harjoitteluvälineitä on tuotu yhteiseenkin käyttöön. Ja se leppoisa tunnelma näkyy myös voimamiesten motoissa.

– Ei haittaa vaikka rypistyy ulkokuori, jos on sisältä nuori, lausuu Ari Heidenberg.

– Tai tämäkin käy: Ei haittaa, jos on ruma, jos on vahva, kuittaa Markku Peltola.

Samaan huumorihenkeen käy varmaan miesten arvio, ettei hihatonta paitaa kannata käyttää, jos ei penkistä nouse 200 kiloa.

Siihen tavoitteeseen pääsee kärsivällisellä mutta rennolla harjoittelulla ja asenteella, että salilla käyminen on myös ”pääasia”.

Markku Peltola, voimapyörä
Edullinen voimapyörä on hyvä harjoitusväline, jolla voi treenata kotonakin. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment