Eläimet antavat iloa ihmisille – sen tietää Eräjärvellä asuva Susann Salminen, joka on kasvattanut eläimiä 40 vuoden ajan

Susann Salminen, koirat
Koiraharrastus on ollut pienestä tytöstä lähtien Susann Salmisen sydäntä lähellä. Kotirappusilla hänen vieressään istuvat Saara (vas.), Kelly, Vickan (oik. takana) ja Pinkky. Saara, Kelly ja Vickan ovat fieldspanieleita ja Pinkky irlanninvesispanieli, joka on kookkain spanielirotu. Kuva: Mirkka Tuominen

Kaunis ja rauhaisa maalaismaisema antaa upeat puitteet ihmisille ja eläimille. Luonnossa, metsäpoluilla ja vesien äärellä ihmiset ja eläimet saavat nauttia hyvästä ja rennosta olosta.

– Kyllä sielu lepää, kun saan kävellä koirieni kanssa metsässä. Voisi sanoa, että koirat ovat hengenpelastajia. Ne ovat aina iloisia perheenjäseniä ja haluavat miellyttää ihmisiä, Susann Salminen pohtii.

Ystäviä ympäri maailmaa

Kennel Bogdogs -nimellä toimiva Susann Salminen on kasvattanut koiria ja muita eläimiä 40 vuoden ajan. Ensimmäisen koiransa Salminen sai kymmenvuotiaana. Naapureidenkin koiria ulkoiluttanut Salminen alkoi innostua koiraharrastuksesta yhä enemmän.

– Lähtökohtana on se, että koirat ovat lähellä sydäntä. Pitää muistaa, että koirat ovat perheenjäseniä ja niiden kanssa puuhastelu on mukavaa harrastusta, Salminen toteaa.

Salmisen koirista fieldspanieleista Saara on yhdeksänvuotias, Kelly kolme ja Vickan kymmenvuotias. Irlanninvesispanieli Pinkky on kuuden vuoden ikäinen.

Susann Salminen iloitsee, että koiraharrastuksen kautta hän on saanut ihania ystäviä ympäri maailmaa. Verkostoituminen on tärkeää erityisesti pienten rotujen suhteen.

– Minulla on verkostoa esimerkiksi Ruotsissa, Englannissa, Australiassa ja Amerikassa. Olen käynyt isoissa kansainvälisissä koiranäyttelyissä. Koirista ja niiden tekemisistä on hauska puhua messengerin ja muiden nykyviestimien kautta, vaikkei usein nähdäkään nyt koronapandemian aikaan, Salminen miettii.

Susann Salminen
Susann Salminen hoitaa eläimiä hyvin. Tallissa asustelevat kaksi nelivuotiasta sterilisoitua kissaveljestä, joille on tehty talliin talviasuttavat lämpimät pedit. Kissat tietävät, että piha on rauhoitettu koirien käyttöön. Kuva: Mirkka Tuominen

Koirakerhosta löytyy erilaisia kursseja

Oriveden seudun koirakerho on tunnettu mukavasta meiningistä sekä hyvistä ja ammattitaitoisista ohjaajista. Salminen suosittelee lämpimästi kaikkia koiranomistajia mukaan koirakerhoon.

Jos koiran kanssa on esimerkiksi hankaluuksia ulkoilutukseen liittyen, vaikkapa hihnassa kiskomista tai rähinää toisille koirille ohitustilanteissa, niihinkin löytyy apua kursseilta. Tänä kesänä Oriveden seudun koirakerhossa pidetty ohituskurssi oli suosittu.

– Meillä OSKK:lla on mahtavan taitavia agilityohjaajia ja -harrastajia. Minä vedän MEJÄ- eli metsästyskoirien jäljestämiskokeen  treeniryhmää ja FlyBall-treenejä talvella Kana-Areenalla Länkipohjassa, OSKK:n hallituksen jäsenenä toimiva Salminen kertoo.

Koirakerhossa koiranomistajat saavat uusia vinkkejä koirien kanssa toimimiseen. Salminen rohkaisee kysymään neuvoja, mikäli koiran kanssa on ongelmia.

– Ei kannata antaa periksi, jos koiralla on jotain ongelmakäyttäytymistä. Ongelmiin saa yleensä helposti apua. Koiran kanssa kulkeminen on nautinto.

Susann Salminen, hevoset
Hevoset ovat myös olleet Susann Salmisen lempiharrastus nuoruudesta asti. Jo pikkutyttönä hän haaveili omista hevosista. Nyt Salminen huolehtii noin 23-vuotiaasta suomenhevosesta ja kahdesta shetlanninponista. Valkoinen poni on 25-vuotias ja ruskea poni 20-vuotias. Suomenhevosella on ollut neljä varsaa. Kuva: Mirkka Tuominen

Eläinten parissa 40 vuotta

Ruotsissa Susann Salminen oli aktiivinen monissa koira- ja hevosyhdistyksissä. Myös Suomessa hän on toiminut yhdistyksissä puheenjohtajana, rahastonhoitajana ja jalostustoimikunnan jäsenenä.

– Kasvatuksen ohella sydäntäni lähellä on koiran kanssa harrastaminen ja eri harrastusten järjestäminen, esimerkiksi metsästyskoirien jäljestämiskokeiden, näyttelyiden, agility-treenien ja muun hauskan yhteisen tekemisen koiran kanssa, Salminen kertoo.

1970-luvulla ensimmäisten saksanpaimenkoiriensa kanssa Susann Salminen harrasti muun muassa ihmishakua, jälkeä ja TOKOa eli tottelevaisuuskoetta. Salminen asui siihen aikaan Ruotsissa.

– Olin kouluttamassa Ruotsin ensimmäisiä rauniokoiria, joista meidän koiramme oli yksi. Kiinnostus jalostukseen kasvoi, ja muutama saksanpaimenkoirapentue syntyi yhteistyössä toisen kennelin kanssa, kertoo Salminen.

1980-1990-luvuilla Salmisella oli myös pitkäkarvaisia collieita ja ensimmäiset irlanninvesispanielit, joista ensimmäinen tuli Norjasta. Myös Welsh Mountain -poneja ja ruotsalaisia puoliverihevosia ja kylmäverihevosia Salminen kasvatti pienimuotoisesti muutaman varsan verran.

– Lisäksi kasvatin siipikarjaa: ankkoja, hanhia, kanoja, kalkkunoita ja jopa kultafasaaneja. Silloin hurahdin täysin erirotuisten ankkojen kasvatukseen. Eläinten terveys, hyvinvointi ja ulkomuoto ovat aina olleet minulle tärkeitä, Salminen toteaa.

Siipikarjaa Susann Salminen kasvatti parinkymmenen vuoden ajan. Hienot ankkayksilöt pääsivät siipikarjanäyttelyyn, mikä on iso harrastus Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa. Myös hanhet ja hienonväriset kukot pääsivät näyttelyyn.

– Pari BIS- ja monta ROP-sijoitusta ja kunniapalkintoa on vuosien varrella tullut, ja kotiin otettiin kiertopalkintojakin, Salminen kertoo.

Nykyisin Susann Salminen asuu Eräjärvellä miehensä Markku Salmisen kanssa. He nauttivat eläinten kanssa luonnon rauhasta.

Leave a Comment