”Mikä tahansa mikä piristää harmaata kaupunkikuvaa on hienoa!” – yhden vastaajan mukaan Oriveden rakennusten seinissä voisi olla vaikkapa Mämmilästä tuttuja hahmoja

Muraali, Oriveden yhteiskoulu

Oriveden ensimmäinen muraali on valmistunut Oriveden yhteiskoulun päätyseinään. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneiden mukaan muraalit sopisivat mainiosti Orivedelle, Juupajoelle ja Länkipohjaan.

Vastaajista peräti 80 prosenttia oli sitä mieltä, että muraaleille on myös maaseutumaisilla paikkakunnilla paikkansa. Epäilevästi muraaleihin suhtautui 20 prosenttia vastaajista.

Lue lisää: Seinämaalaus muotoutuu Jukka Tilsan lempeistä viivoista ja kahdeksasluokkalaisten kehittelemistä sarjakuva-aineksista

Kyselyyn vastanneiden määrä jäi kuitenkin varsin vähäiseksi: vastauksia saatiin vain 15 kappaletta.

Purettavat rakennukset voisi antaa taiteilijoiden käyttöön

Muraaleita kannattavien mukaan katukuvaan ilmaantuva lisäväri olisi hyvä asia ja niiden todettiin myös elävöittävän maisemaa.

– Mikä tahansa mikä piristää harmaata kaupunkikuvaa on hienoa! yksi vastaajista toteaa.

– Kun sellainen on tyylillä ja hyvällä maulla tehty, kyllähän se tuo ilmettä, vastaa toinen.

Muraalien todettiin myös olevan parhaimmillaan ympäristöä kaunistavia ja ohikulkijoita ilahduttavia.

– Harkitusti toteutettuna voisi olla kiva, arvioi yksi vastaajista.

Erään vastaajan mukaan kaikki pois purettavat rakennukset olisi hyvä antaa taiteilijoiden käyttöön. Tällä tavalla vastaajan mukaan saataisiin iloa ympärille.

– Viihdyttävät aikansa ja vaihtuvat riittävän usein. Ja purettavia rakennuksiahan riittää! Keskustoissa ja ympärillä, hän sanoo.

Amerikkalaiseksi hömpötykseksi tulkittu asia ei innosta

Osa vastaajista ei muraaleista innostunut.

Yksi vastaajista totesi niiden olevan enemmän isompien kaupunkien juttuja. Toisen vastaajan mielestä rakennusten olisi saatava olla rauhassa ja hän myös huomautti, että ilmiö kuuluu luokkaan, jossa matkitaan kaikkea USA:sta.

– Kaikkia maailman ohimeneviä ilmiöitä ei tarvitse matkia. Seinän kokoinen muraali on sen kokoluokan teos, ettei sitä pääse pakoon etäälläkään ne ihmiset, jotka eivät niistä pidä. Tällainen pakkotaide ei sovi yleiselle paikalle.

– Muutetaan samalla koulun nimeksi High school of wool sock, vastaaja vielä heitti.

Liikuntahalli ja uimahalli muun muassa oivia paikkoja

Vastaajien mukaan seudulta löytyy useita paikkoja, joihin muraali voisi ilmestyä.

Mainituiksi tulivat muun muassa Orivedeltä Keskustien alkupäässä oleva leipomorakennus, liikuntahalli, uimahalli, Kampuksen rakennukset sekä S-marketin ja Kiwilinnan päädyt.

– Keskustie 32:n läpikulkutunneli, ehdottomasti! ehdottaa yksi vastaajista.

Jos muraaleja tehtäisiin, niiden toivottiin olevan tyylikkäitä, taiteellisia, oivaltavia sekä selkeitä ja esittäviä. Myös Mämmilän hahmojen uskottiin sopivan Oriveden katukuvaan.

– Ei mitään perusgraffitteja, vaan kaunista, esimerkiksi maalauksia tai kertovaa kuvitusta, yksi vastaajista ehdottaa.

– Muraalin pitäisi sisältää joku jippo, joka pysäyttää ja pistää ajattelemaan. Ei sen nyt mitään Banksyä tarvitse olla, mutta jotain pikkuisen enemmän kuin kukkaketoa tai muuta sellaista, kertoo toinen.

– Pidän esittävistä muraaleista. Upeita yksittäisiä kuvia, esimerkiksi eläin, kukka tai muu kasvi tai laajempi maisema. Tai joku Mämmilästä tuttu sarjakuvahahmo, eräs vastaaja listaa.

Muraalikyselyn vastaukset on poimittu 6. elokuuta kello 8.20.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?