Koronatodistuksen tulosteen voi pyytää myös terveydenhuollosta – suosituksena on silti ladata todistus suoraan Omakannasta

EU:n koronatodistukset eli todistuksen koronarokotuksesta, koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista saa Omakannasta tai paperisena terveydenhuollon yksiköstä.

– Terveydenhuollon kuormituksen välttämiseksi suositellaan, että kansalaiset käyttäisivät ensisijaisesti itse Omakantaa. Jos asiakas ei saa itse ladattua tai tulostettua todistusta Omakannasta tai ei ole mahdollista valtuuttaa toista henkilöä käyttämään Omakantaa, hän voi pyytää paperisen todistuksen terveydenhuollosta, Tampereen kaupunki tiedottaa.

Orivedellä paperille tulostetun koronatodistuksen voi noutaa nyt tarvittaessa Oriveden terveysasemalta.

Tampereen kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että paperista todistusta ei tätä viikkoa aiemmin ole voitu Tampereen kaupungin terveydenhuollosta tarjota, koska tulostaminen suoraan potilastietojärjestelmästä ei ole ollut teknisesti mahdollista.

Siirtymävaiheen ajaksi THL on nyt toimittanut Omakantaan yhdistetyn tulostuspalvelun, jonka avulla tulostaminen onnistuu.

Orivesiläisille ja tamperelaisille todistuksia voivat tulostaa vain nimetyt terveydenhuollon ammattilaiset, joille on erikseen myönnetty pääsy tulostuspalveluun.

Asiakkaan on itse noudettava paperinen todistus terveysasemalta. Todistusta ei tilata etukäteen vaan sen saa terveysasemilta odottaessa.

Matkustajan on huolehdittava itse oikeista asiakirjoista

EU:n koronatodistuksia voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista.

Matkustajan on itse selvitettävä, mikä EU:n koronatodistus tarvitaan kohdemaan rajanylitykseen. Todistus on ladattava ennen matkalle lähtöä itselleen Omakannasta omalle mobiililaitteelleen tai oltava mukana paperisena tulosteena.

– Matkustajan on hyvä myös tietää, että julkisessa terveydenhuollossa tehty koronatestitulos ei siirry Omakantaan tulostettavaksi samaan aikaan kuin testitulos ilmoitetaan tekstiviestillä, vaan siirrossa voi olla usean päivän viive, tiedotteessa muistutetaan.

EU:n koronarokotustodistuksessa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Todistus on asiakkaalle maksuton ja se on voimassa 12 kuukautta.

Ulkomaille suuntavan matkustajan kannattaa huomioida, että matkustamisen takia tehtävät koronatestit toteutetaan yksityisessä terveydenhuollossa ja ne ovat silloin maksullisia. Suomeen palattaessa tehtävät testit ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?